Vacante

#insolatie #soare #umbrela #ochelari de soare #lotiune antisolara #palarie #vacanta

Cum sa te feresti de insolatie in vacanta

In multe tari cu o clima calda, sezonul estival se intinde din aprilie pana la sfarsitul lui octombrie , astfel incat acestea reprezinta destinatii ideale pentru baie in mare si plaja. Din cauza puterii soarelui, este foarte usor sa faci insolatie , daca nu iti iei cateva precautii. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti ce sa pui in bagaj si cum sa eviti insolatia.

Pasul 1. Intereseaza-te asupra climei locale si afla predictiile meteo. Inainte de plecare, este bine sa stii cate ceva despre clima zonei care urmeaza sa fie vizitata si, totodata, sa vezi care sunt predictiile meteo pentru perioada in cauza. De exemplu, in Grecia, Turcia sau Egipt, luna septembrie este considerata luna calduroasa, cu temperaturi ridicate , precum in iulie sau august. Abia din octombrie exista diferente notabile de temperatura.

Pasul 2. Pune in bagaj esarfe, palarie, ochelari de soare si creme antisolare. Toate aceste accesorii sunt deosebit de importante in locurile deschise, aflate in plin soare, cum sunt siturile arheologice sau croazierele pe mare. Aceste accesorii ar trebui sa fie puse mereu in bagajul de mana, geanta sau rucsacul pe care-l ai mereu cu tine.

Pasul 3. Hidrateaza-te. Alege apa plata in locul sucurilor, cafelei sau bauturilor alcoolice. Trebuie sa consumi apa in mod constant, pentru ca organismul se deshidrateaza foarte usor la temperaturi mari. Intreaba ghidul daca autocarul dispune de frigider unde-ti poti pastra apa la rece. Nu-ti fa probleme asupra necesitatilor fiziologice. Indiferent unde te afli, vei gasi o toaleta, chiar daca poate fi una contra cost. Daca mergi intr-un grup organizat, se fac suficiente popasuri pentru asa ceva.

Pasul 4. Hidrateaza-ti pielea. Foloseste solutiile antibacteriene sub forma de servetele sau gel pentru a te racori pe fata, gat si maini. Cu ajutorul acestor produse te reimprospatezi si te cureti de microbi atunci cand nu ai in zona apa si sapun.

cuplu in croazieraPasul 5. Foloseste perdeaua de la fereastra autocarului. Oricat ar parea de banal, uneori uitam ca perdeaua de la fereastra autocarului cu care calatorim are si alt rol decat cel de umbra si intimitate in timpul somnului. Ea te protejeaza in primul rand de soare, indiferent ca dormi sau nu, iar daca esti expus la razele soarelui cateva ore, din mers, se poate sa ai simptome de insolatie: epuizare, slabiciune , stari de voma, dureri puternice de cap etc.

Pasul 6. Foloseste copertina vaporului sau sala cu acoperis. Daca te afli pe un vas de croaziera , momentele de relaxare pe o bancuta, in sunetul valurilor, pot fi deosebit de placute. Nu trebuie insa sa te relaxezi prea mult si sa adormi in soare. Chiar si cateva minute pot avea consecinte foarte neplacute, chiar daca ai palarie sau sapca, deoarece in somn nu-ti mai poti controla pozitia. Mergi in zona acoperita si odihneste-te acolo, oricat de greu iti este sa te ridici, infranandu-ti senzatia placuta de toropeala.

Pasul 7. Foloseste umbreluta de la plaja. In suma de cheltuiala in vacanta ar trebui sa ai si cativa banuti rezervati special pentru sezlongul si umbrela de la plaja, daca nu cumva sunt gratuite sau incluse in pachet. Este foarte important ca atunci cand mergi la plaja sa ai o umbrela deasupra capului, pentru ca nu este sanatos sa stai tot timpul numai in soare.

Sfaturi&Avertismente

• Daca stii ca esti genul de persoana care uita sa ia masurile de precautie de baza, roaga partenerul de calatorie sa-ti atraga atentia cand pielea ta incepe sa se inroseasca. Uneori numai fata devine rosie, poti avea stari de slabiciune dar neputand sa te vezi, iti dai seama ce se intampla prea tarziu.

• In resorturile de lux, personalul hotelier este instruit sa aiba grija de turisti si sa actioneze preventiv, in caz de nevoie. Astfel, daca adormi la piscina, cineva poate veni sa te inveleasca cu un material foarte usor, pentru a te proteja de soare. Desigur, aceste servicii demonstreaza politica companiei, orientata catre un produs de clasa, insa este bine sa iei si tu masuri de protectie.

• Alte informatii gasesti in articolul Primul ajutor in caz de insolatie.

Te-ai confruntat cu probleme legate de insolatie, cand erai in vacanta? Povesteste-ne experienta ta si ajuta-i si pe altii sa se fereasca de aceasta afectiune in vacanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea