Vacante

#iqos #fumat #vacanta

Cum sa te eliberezi de griji si sa te bucuri din plin de o vacanta ca la carte

Multi oameni adora sa calatoreasca pentru a se relaxa si a se deconecta de la stresul cotidian. insa pentru unele persoane, o vacanta poate fi ea insasi un motiv de stres. De la planificarea atenta pe care o necesita, la teama de necunoscut si alte detalii legate de organizarea vacantei, toate acestea pot pune presiune pe cei care se pregatesc de plecare. Adesea, acest stres contribuie din plin la o experienta neplacuta de vacanta, la finalul careia oamenii se intorc acasa simtindu-se mai obositi si epuizati mental.

Un articol publicat in 2014 in Harvard Business Review arata ca principalele ingrijorari legate de plecarea intr-o calatorie sunt cele financiare, urmate de problemele cu facutul bagajelor, stabilirea itinerarului, rezervarea cazarilor, studierea obiceiurilor si traditiilor locului in care mergem, dar si griji legate de traficul din noua destinatie, zborul cu avionul sau posibile conflicte cu persoanele alaturi de care calatorim. Daca te-ai regasit vreodata intr-o astfel de situatie, iata ce poti face pentru a transforma experienta calatoritului intr-una pozitiva, pentru a te elibera de stres si a te bucura din plin de vacanta:

Cum scapi de stresul cu bagajele

Sa iti faci bagajele pentru o vacanta iti poate da multe batai de cap, mai ales ca se intampla rareori sa estimezi corect de cate haine ai nevoie, ce produse de ingrijire sa iei la tine, cate perechi de incaltari sau cum sa le organizezi pe toate in rucsac ori troller. O greseala pe care o fac multe persoane este sa isi puna mult prea multe haine in valiza, din care ajung sa poarte chiar mai putin de jumatate.

In special fumatorii au tendinta sa isi ia mai multe haine decat au nevoie, gandindu-se ca acestea se vor imbacsi rapid de fum si nu vor putea purta aceeasi tinuta de doua ori. Daca vrei sa fumezi in continuare, dar nu iti place mirosul de tutun poti incerca dispozitivul IQOS.

In rest, nu uita ca planificarea din timp este cea mai buna solutie daca ti se intampla sa ai senzatia ca ai uitat ceva acasa, de fiecare data cand pleci in vacanta. Iata cateva sfaturi utile:

1. Nu lasa impachetatul pe ultima clipa. Daca ai obiceiul sa iti faci bagajele cu o seara inainte, exista riscul sa uiti unele lucruri importante.

2. Fa-ti o lista cu toate lucrurile de care ai nevoie. Pe aceasta lista poti trece nu numai ce trebuie sa iei la tine, dar si sarcinile pe care le ai de rezolvat inainte de a pleca. Acest obicei este foarte eficient in cazul persoanelor care sufera de anxietate inaintea unei vacante.

3. Construieste-ti un plan B. Uneori, se intampla ca planurile pe care le facem acasa sa fie date peste cap de evenimente independente de noi. Un zbor anulat sau intarziat, vremea rea sau o intarziere neprevazuta pot strica o intreaga vacanta. De aceea, este bine sa ai mereu o varianta de rezerva, astfel incat nicio situatie sa nu te prinda nepregatit.

Cum scapi de grijile financiare

Problemele financiare sunt un factor de stres in viata de zi cu zi, iar cand ne pregatim pentru o vacanta, care inseamna o cheltuiala semnificativa in plus, nesiguranta se poate intensifica. Banii de care dispunem ne dicteaza intreaga vacanta: unde mergem, cat si unde stam, ce experiente ne permitem odata ajunsi acolo.

Cu toate ca exista unele metode prin care poti calatori mai ieftin, nu incape indoiala ca o vacanta inseamna un efort financiar pentru oricine. in schimb, poti sa iti iei niste masuri de precautie si sa iti faci niste calcule realiste in legatura cu destinatia ta de vacanta. Iata ce ar trebui sa stii inainte:

 

1. Bugetul tau de vacanta. Inainte de a decide destinatia, stabileste care este suma maxima pe care esti dispus sa o aloci vacantei. Abia apoi te vei putea orienta spre un loc in care iti permiti sa mergi.

2. Nu alege o vacanta pe care nu ti-o permiti. Desi se poate calatori low-cost in numeroase locuri, ar fi indicat sa nu alegi o destinatie exorbitant de scumpa. Chiar daca vei gasi zboruri si cazare la preturi acceptabile, o destinatie scumpa inseamna costuri ridicate la alimente, la experiente pe care ai vrea sa le testezi etc. S-ar putea sa te simti mai bine mergand intr-un loc in care banii iti vor ajunge si sa incerci cateva distractii locale.

3. Fa-ti rezervarile din timp. Daca iti rezervi din timp zborurile spre destinatie, biletele de transport intern si cazarile nu numai ca vei economisi bani, dar vei avea o imagine de ansamblu asupra costurilor si vei putea estima mai bine suma de care ai nevoie.

4. Compara preturile. Exista site-uri precum Numbeo care te ajuta sa iti faci o idee mai buna despre preturile la alimente, transport sau cazari, comparandu-le cu cele din orasul in care locuiesti. Astfel, iti vei putea planifica un buget mult mai realist.

Cum scapi de temerile legate de siguranta ta

Cei care calatoresc in tari aflate la mare departare de casa au uneori temeri legate de siguranta lor in destinatia in care merg. Unele dintre acestea pot fi justificate, altele provin doar din frica de necunoscut sau propriile noastre prejudecati. Adevarul este ca in lume sunt doar cateva tari pe care este recomandat sa le evitam.

In rest, evenimente neprevazute pot aparea oriunde, chiar si in tari din inima Europei. Informeaza-te temeinic inainte, citeste pe bloguri despre experientele altor turisti, ca sa stii la ce sa te astepti, informeaza-te cu privire la obiceiurile si traditiile tarii respective si tine cont de sfaturile generale pentru a calatori in siguranta: nu iti tine la vedere banii, telefonul sau portofelul, pastreaza-ti actele intr-un loc sigur, noteaza-ti numarul de telefon al ambasadei si memoreaza cateva numere ale apropiatilor, pe care sa le ai in cazul unei urgente.

Nu iti crea asteptari nerealiste

Adeseori, fotografiile editate pe care le vedem pe retelele de socializare ne pot crea asteptari nerealiste cu privire la locurile in care mergem in vacanta. De aceea, este bine sa cauti mai multe imagini cu locurile in care vei ajunge, pentru a-ti face o idee cat mai clara despre destinatia ta de vacanta. Spre exemplu, o imagine cu o plaja pustie din Thailanda poate arata complet diferit in realitate, plina de turisti. Sau un obiectiv turistic popular poate arata altfel decat te-ai astepta, atunci cand este inconjurat de oameni dornici sa prinda o poza cat mai reusita.

De asemenea, trebuie sa te interesezi si despre partile mai putin placute ale locurilor in care vei ajunge. Astfel, vei avea o imagine de ansamblu mult mai apropiata de realitate, iti vei ajusta asteptarile si nu vei mai trai o mare dezamagire cand ajungi intr-un loc si vezi ca nu este asa cum ti-ai imaginat.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Ann Haritonenko

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea