Vacante

#baksheesh #bacsis #egipt #bacsis in egipt #vacanta in egipt

Cum sa dai bacsis in Egipt

Obiceiul bacsisului ( baksheesh ) este extrem de raspandit in Egipt. Te “lovesti” de astfel de situatii in care trebuie sa scoti bani din buzunar mai des decat ti-ai dori. Daca vrei sa stii cand, cat si cui trebuie sa-i dai bacsis si cum sa faci sa nu te pacalesti, urmeaza pasii de mai jos.

Pasi de urmat

Pasul 1. Schimba banii. Odata ajuns in Egipt, este bine sa ai la tine cel putin o parte din bani schimbati in lire egiptene. 1 Lira Egipteana (EGP) = 0.53 RON. In Egipt arareori primesti marunt (piastri), insa este mai avantajos sa platesti pentru micile servicii si sa dai bacsis in lire, in loc de dolari sau euro, care oricum sunt si ei acceptati in multe locuri.

Pasul 2. Cui trebuie sa dai bacsis. In Europa este ceva normal sa opresti un om pe strada si sa-l rogi sa-ti spuna daca trebuie o sa iei in dreapta sau in stranga, ca sa ajungi intr-un anumit loc. Multumesti, saluti si pleci. In Egipt, o astfel de informatie simpla cere automat un bacsis.

De aceea, poti evita astfel de situatii consultand ghidul tiparit sau ghidul agentiei prin care calatoresti, biroul de turism sau o institutie asemanatoare. In hotelurile de lux, vei gasi in camera un plic special pentru a lasa acesti bani.

Iata cateva persoane si situatii care necesita bacsis:

  • in baile publice, persoana care iti ofera sapun si hartie
  • menajera, in hotel
  • bellboy-ul, in hotel
  • chelnerul, in restaurant
  • personalul de pe vasul de croaziera care iti ofera servicii
  • soferul de taxi
  • ghidul turistic
  • personalul din toaletele publice.

Pasul 3. 5 – 10 lire pentru bellboy. Cand ajungi la hotel, bagajele iti vor fi duse in camera de catre un bellboy. Tot el este cel care se va oferi sa-ti deschida camera, chiar daca tu poti si singur, cel care iti va prezenta camera, baia, balconul etc si care, la final, te va intreba daca “everything’s ok?”, ceea ce inseamna ca asteapta o recompensa. In functie de greutatea bagajelor si numarul acestora, ii poti lasa intre 5 si 10 lire.

Pasul 4. Bacsisul si personalul vaselor de croaziera. In cazul vaselor de croaziera, este indicat sa te informezi cu privire la cerintele companiei. De exemplu, o astfel de companie care organizeaza croaziere pe Nil poate mentiona un bacsis de 3 lire sterline pe zi, fiecarei persoane din echipaj care iti ofera servicii.

Pasul 5. 1 lira pentru acces la toaleta. Daca te opresti la o benzinarie sau intr-un popas, gasesti magazine modeste, cu toaleta, insa aceasta este de regula contra cost . Se cere in general o taxa de 0.5 lire – 1 lira egipteana. Sunt insa slabe sanse sa ai marunt la tine in moneda egipteana, deoarece in Egipt rar primesti bani mai mici decat o lira. Poti plati insa cu dolari sau euro, daca ai marunt. In aceasta taxa intra folosirea toaletei, apa, sapunul si hartia. Este indicat totusi sa ai la tine hartie sau servetele, pentru a-ti asigura igiena.

turisti in EgiptPasul 6. Cum sa vezi atractii turistice “inchise”. Exista locuri, in Egipt, unde mormintele sau templele sunt inchise publicului si pazite de personal. In unele situatii, acesta ii intampina pe turisti cu celebrul cuvant "Bakshish" sau "baksheesh", ceea ce inseamna ca doar cu cateva monede primesti accesul in acel templu. Odata ce intri intr-un astfel de loc, daca este intuneric , personalul egiptean iti lumineaza calea cu ajutorul unei lanterne si, poate, iti da cateva informatii generale. Acest serviciu se plateste separat, tot printr-un bacsis.

Pasul 7. 10%-15% la restaurant. In cazul restaurantelor, un bacsis de aproximativ 10% din nota este suficient.

Pasul 8. Cum stii cat platesti la taxi. In Egipt poti sa te deplasezi cu taxiul, in special pe distante mari, pentru ca preturile sunt accesibile. Cu toate acestea, la costul in sine al calatoriei se adauga bacsisul si acesta trebuie stabilit de la bun inceput, foarte clar, impreuna cu soferul. In functie de locatie, poti sa te interesezi inainte cam cat se lasa in acea zona ca bacsis. Acesta nu ar trebui sa depaseasca 10%.

Pasul 9. 10 -12% bacsis pentru hotel. In cazul hotelurilor, se ofera un bacsis intre 10% si 12%, la nota de plata finala.

Pasul 10. 5 lire pentru menajera. Menajera/camerista de la hotel poate primi 5 lire egiptene pe zi. Este bine sa te interesezi de la inceput daca aceeasi persoana se va ocupa de camera ta intreg sejurul sau daca-si va schimba tura. Asa poti decide daca-i lasi bani zilnic sau la finalul sejurului.

Sfaturi&Avertismente

• Daca mergi in vacanta in egipt prin intermediul unei agentii, ghidul turistic si asistenta in limba romana sunt de regula incluse in pachetul deja platit. Apeleaza la aceste persoane pentru a afla informatiile de care ai nevoie si nu va mai trebui sa platesti de fiecare data, pentru orice astfel de serviciu.

• Se poate intampla sa ti se ceara bacsis nejustificat sau sa ti se ceara mai mult decat ai dat deja. In astfel de cazuri este bine sa te bazezi pe ceea ce-ti indica bunul simt si pe informatiile pe care le detii deja.

Daca ai fost in vacanta in Egipt, povesteste-ne cum te-ai descurcat cu bacsisul. Ajuta-i si pe altii cu informatii utile, privind aceasta practica in Egipt.

Alte articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea