Vacante

#tur #oras #vacanta #atractii turistice #ghid turistic #agentie de turism

Cum sa alegi un tur de oras organizat

In cazul unei vacante organizate de catre un operator de turism , pachetul poate sa includa sau sa propuna tururi de oras. Uneori, acestea sunt cuprinse in pretul vacantei, iar alteori, poti sa le alegi optional, platind separat. Insa ce inseamna exact un tur de oras si cum avantajele si dezavantajele lui?

1 Turul de oras iti prezinta principalele atractii turistice
 

Daca optezi pentru un tur de oras organizat de catre o agentie de turism , ai posibilitatea sa vizitezi metropola in cauza intr-un timp scurt, trecand prin principalele puncte: arterele majore ale orasului, atractiile de top, zonele centrale etc.
Prin urmare, turul de oras organizat poate fi o alegere buna daca dispui de un timp foarte limitat si preferi sa vezi ce este mai important fara sa fie nevoie sa mergi singur, cu harta in mana. Trebuie, totusi, sa ai in vedere faptul ca nu te poti astepta la o vizita aprofundata. Turul de oras este facut in general rapid, iar cele mai superficiale astfel de tururi sunt cele cu autocarul, fara opriri/coborare.
 

2 Tururi de oras: pe apa si pe uscat
 

Tururile de oras sunt in general de doua tipuri: cele pe apa, cu ambarcatiuni care ofera minicroaziere si cele pe uscat. Acestea din urma sunt tururi pietonale, tururi cu autocarul sau cu bus-ul turistic (autobuz pentru turisti).

Daca mergi intr-un tur de oras, acesta va fi, cel mai probabil, cu autocarul. Intereseaza-te, in acest caz, cum se va desfasura el. Daca este vorba despre o prezentare a orasului, facuta de ghid din autocar, nu trebuie sa ai mari asteptari. Este cea mai superficiala forma de a vizita si cunoaste un loc nou. Daca insa se fac opriri in diverse puncte, ai sanse sa vezi cateva locuri deosebite: un muzeu foarte important, un sit arheologic etc.

Turul pietonal reprezinta o modalitate de a cunoaste orasul intr-un mod ceva mai aprofundat. Si de aceasta data timpul este foarte limitat si va trebui sa te grabesti. Dar, cel putin, ai sansa sa intri intr-un magazin sau sa vizitezi o biserica, sa simti pulsul unei stradute intesate de tarabe sau sa te plimbi putin pe faleza.

Pe apa, tururile de oras se fac de obicei cu ambarcatiunile care ofera minicroaziere. Acestea pot dura de la 30 de minute la cateva ore. Rutele sunt in asa fel alese incat sa ai ce vedea pe ambele maluri.
 

3 Turul de oras se face cu un ghid
 

Este preferabil ca atunci cand mergi intr-un astfel de tur sa beneficiezi de un ghid local . Operatorii de turism sunt in unele cazuri obligati sa ofere un ghid local, din cauza legislatiei. Acesta poate sa fie vorbitor de limba romana.

Oricum, perspectiva si cunostintele lui sunt de obicei mai vaste decat ale ghidului roman, din simplul fapt ca el chiar locuieste in acea zona, ceea ce este perfect normal.
 

4 Turul de oras: inclus, bonus sau optional
 

In pachetele de vacanta ale operatorilor de turism, turul de oras apare in mai multe variante. Cea mai avantajoasa varianta este cea in care turul de oras se ofera ca bonus. Cea de-a doua varianta este reprezentanta de turul inclus in pretul calatoriei. In ultimul caz, turul de oras este doar o varianta optionala, platibila separat.

Oricare ar fi cazul tau, trebuie sa stii ca platesti suplimentar intrarile la obiectivele turistice, cu exceptia cazului rar in care se mentioneaza ca biletele de intrare in x si y obiectiv sunt incluse in pret. De asemenea, pentru ghid se obisnuieste sa se stranga la final niste bani, insa acest lucru ramane la libera alegere a fiecarui turist. Trebuie sa verifici, astfel, daca serviciul de ghid intra in pretul turului sau nu.
 

5 Avantajele unui tur de oras
 

  • Exploatezi in mod sigur acel timp scurt pe care-l ai la dispozitie.
  • Ai parte de confort, pentru ca altcineva se ocupa de traseu, transport, opriri, ghid etc.
  • Ai ocazia sa vezi zonele centrale si principalele cladiri si atractii ale orasului, facandu-ti o idee despre acel loc. Astfel, in unele cazuri iti poti da seama daca vrei sa revii pentru un sejur in acel oras sau daca este mai bine sa gasesti o alta varianta.
  • Beneficiezi de reducerile pentru grupuri la intrarile in obiectivele turistice.
     

6 Dezavantajele unui tur de oras
 

  • Nu ai autonomie, fiind obligat sa respecti programul, cu tot ce include el.
  • Preturile uneori mari, in comparatie cu ceea ce ti se ofera. Un tur al unei metropole europene costa in medie 20-25 euro de persoana. Pe cont propriu poti vedea aceleasi atractii si chiar mai multe, printr-o varianta mai ieftina de transport, putand efectiv sa intri, nu doar sa vezi cladirile pe dinafara.
  • Exista riscul de anulare a turului. In cazul variantei optionale, daca nu se intruneste numarul de persoane, turul de oras nu se mai organizeaza.
     

7 Exemple de tururi de oras
 

         - in Spania: Lisabona, jumatate de zi, 35 euro de persoana; Sevilla, jumatate de zi, 35 euro; Sevilla, tur de oras cu bus-ul turistic, 15 euro de persoana; Granada, tur de oras cu bus-ul turistic, 13 euro de persoana, Valencia, tur de oras cu bus-ul turistic, 12 euro de persoana; Barcelona, tur de oras cu bus-ul turistic, durata o zi, 20 euro de persoana sau 2 zile, 26 euro de persoana.

         - in Canada (in cadrul unui circuit Canada): tur de oras optional in Quebec, durata o zi, 85 USD.

 

Sursa foto : rwandatourism.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea