Vacante

#valea oltului #munte #manastire

Cu masina pe Valea Oltului

O plimbare pe Valea Oltului poate fi o vacanta foarte reusita cu o conditie: sa stii la ce sa te astepti.

Drumul este destul de prost, dar cand traficul este prea aglomerat, iar masina inainteaza cu greu nu iti face griji, nu te vei plictisi. Peisajul este salbatic si frumos ca o fata tocmai buna de cucerit. Temperaturile urca cu greu peste 20 de grade Celsius ceea ce nu este neaparat un semn rau in cazul in care vii din orasele unde, vara, aerul fierbe. Zona este destul de slab dezvoltata turistic, de aceea motelurile si pensiunile nu sunt foarte dese. Totusi, vei descoperi ca oamenii sunt primitori, iar locurile de dormit se gasesc destul de usor. Sus pe munte, semnalul GSM este destul de slab, insa va fi amuzant sa fii rupt de “civilizatie” pentru un timp.

E munte, e rau involburat, e aer curat si e usor de ajuns. De aceea, nu conteaza daca vii dinspre Ardeal sau dinspre Oltenia, defileul Oltului, lung de aproximativ 50 de km, iti va placea la nebunie. Vei gasi vegetatia asa cum era acum 2 000 de ani cand drumul era batut de catre daci si romani, vei gasi numeroase biserici-monumente care, cel putin o data in viata, merita vazute si vei gasi statiuni balneo-climaterice cu rezervoare de sulf unde poti sa iti tratezi diferitele boli reumatice.

Statiunile pentru insanatosirea trupului

Daca doctorul ti-a recomandat aer curat, relaxare si bai cu sare sau sulf, Valea Oltului este locul in care le vei gasi pe toate. Mai exact, la Baile Govora du-te sa te balacesti in bazine dotate cu apa salina unde nu este necesar sa stii sa inoti. Ca prin miracol, fara sa depui niciun efort, apa te tine singura la suprafata, in plus te ajuta sa iti imbunatatesti substantial tonusul general.

In cazul in care ai nevoie de bai cu ape imbogatite si cu altfel de minerale, statiunea detine numeroase saloane ce propun tratamente pentru bolile respiratorii, impachetari cu namol, buvete pentru cure interne sau sali de gimnastica medicala.

In schimb, in localitatile Calimanesti-Caciulata sau Olanesti vei intalni la tot pasul izvoare de apa minerala. Le recunosti dupa mirosul nu foarte placut, dar este indicat sa gusti cu incredere din ele caci te vor vindeca. Iar daca nu se va intampla asa, poti macar sa le povestesti prietenilor ca ai baut din izvoarele unde, de mult, dacii si mai apoi romanii, isi lecuiau bolile trupului.

Manastirile pentru insanatosirea spirituluipeisaj

Daca, din contra, problemele tale sunt legate de suflet, mai bine mergi sa vizitezi Schitul Ostrov, ctitorie din 1500 a domnitorului Neagoe Basarab , construit pe o insula artificiala din mijlocul Oltului, localizat mai exact in statiunea Calimanesti.

Pentru cei carora le plac drumetiile, merita sa faca o plimbare pana la Manastirile Cozia si Manastirea Turnuri. Ambele sunt izolate in muntii Cozia care isi schimba fata in functie de anotimp. Vara ii vei vedea stralucitori si verzi, in timp ce toamna culorile se inmultesc colorandu-i in nuante ce trec de la verde la caramiziu sau de la rosu intens la galben pal.

La Manastirea Cozia, iti va placea linistea din jur, icoanele impresionante de pe zidurile bisericii sau pesterile mici sapate in stanca in care, demult, se rugau calugarii. In cazul in care esti pasionat de istorie, trebuie sa stii ca la Cozia ai noroc. Te asteapta doua mari personalitati: Mircea cel Batran sub domnia caruia manastirea a fost inaltata in 1387 si mama lui Mihai Viteazu. Evident, amandoi bine conservati peste secole.

Drumul zboara pe Valea Oltului

Daca ai ales sa mergi cu automobilul personal pe Valea Oltului, trebuie sa stii in primul rand ca intre Manastirea Cozia si localitatea Brezoi e nevoie de nervi buni. Nu, nu-ti face griji, drumul nu e dezafectat, din contra, drumul zboara. Mai exact este sustinut de stalpi in momentul in care trebuie sa traverseze lacul de acumulare format pe Olt. Vei avea impresia ca plutesti cu masina pe apa, iar din loc in loc ca stanca te copleseste soseaua pierzandu-se in munte. Un kilometru va dura totul, insa iti garantez ca va fi de neuitat.

Unde te cazezi

La Calimanesti gasesti numeroase pensiuni care, in functie de conditiile oferite, propun camere cu preturi cuprinse intre 80 RON si 120 RON. In cazul Olanestiului, preturile cresc putin. Va trebui sa scoati din buzunar intre 100 RON si 140 RON. Pentru cei care merg cu gandul de a sta la cort, Govora este cel mai bun loc aici fiind organizate numeroase campinguri. Si in localitatea Brezoi, in apropriere de zona in care drumul pluteste pe deasupra Oltului, te asteapta un camping.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea