Vacante

#craciun #mos craciun

Craciunul in jurul lumii

Mos Craciun a aparut pentru prima data in Statele unite in anul 1860, ideea in sine fiind aduse de danezii. Desi acestia au promovat ideea inca din secolul al 17-lea, Mos Craciun a inceput sa fie recunoscut in America abia in anul 1809, cand scriitoul Washinghton Irving l-a portretizat intr-o cartea de-a sa, prezentandu-l drept un batran vesel cu barba alba, care fumeaza pipa si zboara intr-un car magic aducand cadouri copiilor.

CraciunamericaSarbatoarea difera prin prezentare intre diversele zone ale vastei tari, datorita marelui numar de nationalitati ce traiesc aici. Spre exemplu in Pennsylvania, Moravieni construiesc un mic peisaj , numit „putz”, in timp ce in acelasi stat cei de nationalitate germana primesc daruri de la un anume” Belsnickle”.

Vizitatorii europeni au adus cu ei numeroase obiceiuri in America, majoritatea s-au stabilit in Sud si obisnuiau ca de Craciun sa traga focuri de arma si sa lanseze artificii, in Hawaii aceste obiceiuri inca se mai practica , sub cerul senin, unde Mos Craciun vine cu barca, iar cina din seara de Craciun se ia sub cerul liber.

In Alaska copii se plimba cu o sanie trasa de cai imbodobita cu stele, ei canta colinde si sunt invitati sa manance in casele oamenilor pe care ii colinda. In Washinghton, se aprinde un imens brad imbodobit cu sute de beculete, ceremonia fiind facuta de insusi presedintele tarii.

In Boston, colindatorii sunt faimosi pentru spectacolul pe care il fac. In New Orleans, un taur este plimbat pe strazile orasului, avand clopotei pe coarne. In Hawaii, Craciunul debuteaza odata cu venirea asa numite „Barca Bradului de Craciun” care este incarcata cu brazi si diverse materiale decorative specifice acestei sarbatori, Mos Craciun venind de data aceasta pe o barca, si nu in sanie.

In California, Mos Craciun isi face aparitia pe o placa de surf. In America masa traditionala consta in curcan la cuptor cu legume si sos, iar drept desert placinte cu fructe si budinca cu brandy. Ca decoratiuni, in casele din America gasim desori brazi impodobiti cu luminite, globuri, bomboane et. Casele sunt decorate cu crengute de brad si luminite care le fac sa arate deosebit pe timp de noapte.

In Colorado o stea imensa este plasata pe munte, ea putand fi vazuta de la multi kilometri distanta, iar in Bethlehem , Pennsylvania, o stea luminoasa este aprinsa inca de la inceputul lunii decembrie. Polonezii stabiliti in Statele unite au unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de Craciun, ei presara fan in casa si sub fata de masa pentru a simula locul in care a fost nascut Iisus, de asemnea ei pun 2 locuri in plus la masa in cazul in care Sfanta Maria si Iisus ar veni sa cineze cu ei.

Craciunul in Japonia

Craciunul a fost “adus” in Japonia de catre misionarii crestini si timp de multi ani, singurii care au sarbatorit Craciunul, au fost cei care s-au intors la religia crestina. Acum, insa, sarbatorile de iarna in Japonia sunt pline de semnificatii. Ideea de schimb de cadouri a prins extrem de bine in randul populatiei japoneze.

Acolo, Craciunul a luat foarme comerciale, oamenii de afaceri profitand din plin de pe urma acestei mari sarbatori. craciunjaponiaIn fine, Japonia arata foarte frumos de sarbatori – decoratiunile sunt minunate, iar orasul este impanzit de cadouri pentru toata lumea. Povestea pruncului Iisus ii fascineaza pe copii japonezi, mai ales ca ei iubesc tot ce are legatura cu bebelusi.

Se pare ca Japonezii au prins obiceiurile americane – schimba cadouri, la masa de Craciun servesc friptura de curcan, isi decoreaza casele cu instalatii luminoase, isi cumpara brazi si asculta colinde americane. In japonia exista un fel de preot numit Hoteiosho care pare sa-l inlocuiaca pe bine-cunoscutul Mos Craciun. Acest Hoteiosho este intruchipat ca un batranel care tine in spate un sac voluminos. Despre acesta se mai spune ca are ochi la ceafa si ca vede tot – datorita acestei legende, copii sunt foarte cuminti si ascultatori.

Craciunul in India

Este foarte interesant faptul ca in India, Craciunul este sarbatorit diferit in functie de zona. Astfel Craciunul din partea de Est difera foarte mult de stilul in care este sarbatorit cel din Sud. Sa vedem cateva caracteristici ale diverselor stiluri de a sarbatorii Craciunul. In general crestinii, care locuiesc in majoritate la campie, imbodobesc bananierii si copacii mango, unii dintre ei impodobind casa cu frunze de mango. In alte zone, localnicii folosesc drept decoratiuni un fel de lampadar din lut pe care il agata la geamuri si la acoperisul caselor. In timpul sarbatorilor de Craciun in India, bisericile sunt impodobite cu lumanari pentru slujba, una dintre cele mai cunoscute locatii pentru Craciun fiind Goa.

De altfel nu doar localnicii se bucura de Craciun in diferite feluri, dar si turisti vin special in aceasta tara pentru a experimenta un Craciun exotic si diferit fata de cel european sau american. In hotelurile de lux din India, se pot intalni brazi scumpi imbodobiti cu globuri, jucarii de plastic si beculete, de altfel cel mai frumos moment a zilei pentru plimbare este seeara cand luminitele ilumineaza apusul.

In mod ciudat, desi majoritatea populatiei din India este de religie Hindu si musulmana, Craciunul este sarbatorit cu mare fast. In India Craciunul este considerat o zi nationala , iar oamenii indiferent de religie se bucura de aceasta zi deosebita. Trimite o felicitare muzicala de Craciun felicitari de craciunfelicitari de craciunfelicitari craciun felicitari craciunfelicitari craciunfelicitari craciun

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea