Ce descopera turistii care merg in Hunedoara
Persoanele care aleg sa mearga in vacanta in Hunedoara si viziteaza inclusiv Pestera Cioclovina din Muntii Sureanu se bucura de o priveliste spectaculoasa: multe pesteri, avene si stanci impunatoare. De asemenea, in aceasta zona pot fi vizitate cetati dacice care inca isi mai apara secretele, chiar si astazi.
Cercetatorii au descoperit ca pesterile din acea zona au fost locuite chiar si cu 30.000 de ani in urma, iar, mult mai recent, ele ofereau adapost calugarilor, oamenilor ce se refugiau din calea razboaielor. De asemenea, inca din cele mai vechi timpuri, s-a vorbit despre comorile ascunse in aceste pesteri. Din Pestera Cioclovina au fost scoase la lumina artefacte vechi chiar si de 3.000 de ani, cum ar fi podoabe, faianta sau chihlimbar.
Pestera folosita de haiduci drept ascunzatoare
Istoria spune ca aceasta pestera ar fi fost folosita candva de haiduci, pentru a ascunde comorile pe care le pradasera din ruinele dacice care impanzesc muntii. Chiar si dupa secole localnicii au cautat comorile lasate in urma de acestia.
"Deasupra pesterii, uitati-va tocmai colo sub piscul cela, inca este o gaura prin stanca la vale si acolo e comoara cea mare. Pe vremea hotilor era un fag mare acolo, care se ridica pana in dreptul gaurei aceleia si din varful fagului pana la gaura si-au au facut ei punte, pe care mergeau acolo, caci altcum puiu de om nu se poate sui acolo. Cand au vazut hotii ca nu mai pot trai pe aci, s-a suit unul si a bagat toate comorile in gaura aceea, iara dupa ce s-a pogorat jos a dat foc fagului, ca nimeni se nu poata afla comorile lor", spune un localnic, preotul Ioan Popovici.