Vacante

#vacanta #cazare la manastire #calugari #maici #local de cult #manastire

Ce trebuie sa stii cand te cazezi la manastire

Un sejur la o manastire poate fi o experienta inedita, mai ales daca este prima oara cand alegi un astfel de loc pentru cazare. Nu conteaza prea mult daca esti sa nu o persoana foarte religioasa, pentru a te simti bine. Important este sa respecti regulile locului si sa te bucuri de liniste, natura si arta monahala. Urmeaza pasii de mai jos pentru a afla ce trebuie sa stii cand te cazezi la manastire.

Pasi de urmat

Pasul 1. Alegerea manastirii. Manastirile nu fac de obicei parte din lista locurilor de cazare existente in cataloagele operatorilor si in ghidurile de turism. De aceea, este mai bine sa ai o lista a manastirilor din zona pe care vrei sa o vizitezi si sa incepi sa le contactezi.

Chiar daca suni la o manastire care nu dispune de camerele pentru inchiriere , personalul lacasului de cult iti poate oferi informatii despre celelalte manastiri din localitate unde poti gasi cazare.

Maiculete sau calugarii manastirii in cauza sunt cei mai in masura sa-ti ofere toate informatiile cu privire la serviciile si facilitatile de cazare. Acestea sunt in general destul de modeste, insa ti se precizeaza de la inceput daca ai sau nu baie in camera si alte aspecte esentiale.

Pasul 2. Preturi. Preturile variaza in general in functie de perioada aleasa si de numarul de persoane pentru care se face rezervarea. Daca te gandesti sa te cazezi la manastire chiar in perioada unei sarbatori religioase , atunci va trebui sa rezervi si sa platesti cu cateva luni inainte, deoarece adesea vin multi pelerini si putinele camere de care dispun manastirile pentru inchiriere devin indisponibile. Daca insa mergi intr-o perioada obisnuita, poti suna cu cateva zile inainte.

Pasul 3. Reguli interne. In interiorul manastirii trebuie respectate regulile locale. Iata cateva exemple:

a) Barbati si femei. Grupurile de turisti de ambele sexe primesc cazare separat, in camere pentru barbati si in camere pentru femei. Exista manastiri care pot avea in politica interna mentiunea ca numai persoanele de acelasi sex cu personalul lacasului de cult pot fi cazate: adica in manastirile de maici sunt cazate femeile, iar in cele de calugari, barbatii.

b) Taxe. Se poate ca manastirea sa perceapa o taxa pentru intrare in incinta acesteia, pentru parcare sau pur si simplu sa solicite un ajutor la alegerea vizitatorului.

c) Ore de rugaciune&slujbe. Trebuie respectate orele de rugaciune si programul slujbelor. In acest caz, biserica nu poate fi vizitata, dar se poate lua parte la slujba.

d) Imbracaminte. Vizitatorii trebuie sa se imbrace decent, in conformitate cu reglementarile unui lacas religios.

e) Zone verzi . Zonele verzi trebuie protejate, manastirile detinand gradini cu flori si legume, livezi si alte spatii de acest gen, care nu pot fi folosite pentru camping, gratar sau altele de acest gen.

f) Liniste. In cadrul complexului monahal este important sa pastrezi linistea specifica locului si sa nu tulburi rugaciunile maicilor sau calugarilor.

Sfaturi&Avertismente

• In tarile cu o puternica amprenta religioasa si o istorie indelungata gasesti cazare la manastiri vechi, care ofera servicii si facilitati moderne. In Italia sau Franta, de exemplu, poti gusta din preparatele traditionale facute cu produse locale precum uleiul de maslini sau vinul produs in zona.

Manastirile pot detine muzee, biblioteci cu acces la public, tehnologie moderna, sala de conferinta si chiar pot organiza Cursuri de limbi straine pentru adulti si copii. Unele dintre cele mai atractive complexe monahale sunt cele sanctuarele si manastirile cu o vechime de cateva secole, care ofera spre inchiriere camere cu mobilier de epoca.

Daca ai stat vreodata la manastire in vacanta, povesteste-ne impresiile tale. Ajuta-i si pe altii sa gaseasca cazare la manastiri si sa se bucure de un astfel de sejur.

Articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea