Vacante

#vacanta #turist #ghid turistic #revelion

Ce ti se spune in vacanta si cum sa interpretezi

Uneori, lucrurile care ti se spun legate de vacanta ta ascund alte realitati. Pentru a le intelege, trebuie sa citesti printre randuri. Daca ti s-a intamplat vreodata sa treci printr-o situatie in care una sa ti se zica si alta sa se intample, ai invatat, fara indoiala, ceva din acea experienta. Iata in continuare cateva astfel de situatii si modul in care trebuie sa fie interpretate.

 

 

1 But for you, my friend, only 40 euro (Dar pentru tine, prietene, doar 40 euro)


Traducere : “Esti al 38-lea prieten pe ziua de azi si daca iti zambesc mult, te bat usor pe umar, iti spun ca suntem prieteni si ca-ti fac o super-reducere, am mari sanse sa-ti usurez buzunarele.”

In tarile in care negocierea este o practica la ordinea zilei, comerciantii atrag turistii straini prin tot felul de mijloace: ii invita la ceai, le prezinta marfurile, ii intreaba din ce tara vin, le spun cateva cuvinte sau fraze in limba tarii respective etc.

Insa un lucru care ti se va spune si pe care nu trebuie sa-l crezi este promisiunea unei reduceri pe baza unei incerte “prietenii” cu un om pe care abia l-ai intalnit. Ignora ce auzi si negociaza in continuare suma. Cei 40 de euro sunt, cel mai probabil, dublu sau triplu fata de pretul corect al acelui produs.
 

2 Nu aveti nevoie de ghid aici, va plimbati si ne intalnim la iesire
 

Traducere: “Nu am chef sa va prezint situl asta arheologic si nici sa ma ocup de angajarea unui ghid local pentru tot grupul. Mai bine las pe fiecare sa se descurce cum poate, oricum n-or sa inteleaga nimic din pietrele astea”.

Cand calatoresti cu grupul, in mod normal beneficiezi de un ghid. Acesta ar trebui sa se asigure ca obiectivele turistice vizitate pot fi si prezentate, la cererea turistilor. Fie de el, fie de un ghid local, in cazul in care legislatia o impune. Ghizii romani nu au dreptul sa faca prezentari ale atractiilor turistice in unele tari sau locuri, deoarece, potrivit legii, ghizii tarii vizitate (ghizii locali) sunt cei acreditati sa faca acest lucru. Grupul are libertatea de a-l angaja sau de a merge pe cont propriu. Este important sa beneficiezi de ghid la un asfel de obiectiv, pentru ca vei percepe totul mult mai aprofundat.
 

3 Free gift, for you, yes, it’s free! Free gift. (Cadou pentru tine, este gratis)
 

Traducere: “Palariuta ti-o dau gratis, dar fotografiile pe care ti le fac cu aparatul tau, dupa ce te asez in fata monumentului, te costa 10 euro”.

In zonele si la obiectivele turistice aglomerate, persoanele care spun ca ofera lucruri gratis si sunt insistente au intotdeauna ca scop final sa faca bani. Astfel, orice ti se ofera initial “gratuit”, pana la urma tot va fi platit, poate dublu sau triplu. Este bine, asadar, sa intrebi inainte cat te costa serviciul oferit si sa stii care este pretul corect pentru acesta. Poti intreba ghidul, care iti va spune ce suma merita sa dai pentru o fotografie, o plimbare pe camila etc.
 

4 Exchange euros, dolars etc (Schimb valuta)
 

Traducere: “Iti schimb valuta neoficial, ca sa fiu sigur ca ies eu in avantaj. In ceea ce te priveste, lucrurile sunt relative”.

In multe tari gasesti pe strada persoane care se ofera sa-ti schimbe valuta. De obicei, este nerecomandat sa apelezi la astfel de persoane, deoarece nu poti avea garatia ca banii primiti nu sunt falsi si nici nu vei avea un act doveditor. Este mai bine sa te interesezi unde gasesti locuri sigure pentru asa ceva: case de schimb valutar, hotel etc.
 

5 Petrecerea de revelion are loc intr-o cladire la X km de oras, intr-o frumoasa padure de pini
 

Traducere: “Organizam petrecerea de revelion in asa fel incat sa avem noi libertate totala. Cat despre tine, asta e alta poveste”.

Daca nu esti genul aventurier, daca nu-ti place sa incerci lucruri noi, care implica chiar si riscuri, este mai bine sa eviti sa participi la petreceri de revelion organizate in zone pustii. Exista operatori care folosesc cladiri aflate in locuri unde nu se mai gaseste nimic altceva, la marginea unui oras, de unde nu ai cu ce sa te intorci pe cont propriu. Astfel, indiferent de programul respectiv, indiferent de mancare, bautura, muzica etc, esti practic prins acolo pana dimineata, cand autocarele se intorc la hotel.

Se poate ca petrecerea sa fie una reusita. Dar in caz contrar, ai de suferit. Cel mai comod este ca petrecerea sa fie undeva tot in hotel sau in imprejurimi. Daca obosesti, daca nu te simti bine sau nu-ti place ceva, poti oricand sa te intorci in camera.
 

6 Cum, nu ai fost sa vezi X obiectiv?! Aaaaaaa, pai daca nu ai ajuns acolo, degeaba te-ai mai dus in Y tara!
 

Traducere: “Am auzit ca ai fost in vacanta in Spania si nu prea mi-a convenit ca ai bani de asa ceva. Si pentru ca tot am ajuns si eu pe acolo candva si pentru ca nu-mi face nicio placere sa te aud povestind cat de bine te-ai simtit, am sa-ti demolez entuziasmul.”

Cand povestesti prietenilor sau cunostintelor despre vacanta ta, nu uita niciodata faptul ca perceptiile asupra locurilor sunt subiective. De asemenea, nevoile unui turist variaza de la om la om. Daca nu ai apucat sa vezi Sagrada Familia te priveste numai si numai pe tine si nimeni nu are dreptul sa-ti spuna ca ai batut atata drum in zadar daca nu ai vazut unul dintre cele mai importante obiective. Poate ti-ai folosit timpul intr-un mod la fel de placut sau poate chiar mai eficient.
 

7 Cat te-a costat chestia aia in vacanta? Asa mult?! Noi am luat-o la jumatate!
 

Traducere: “Ma straduiesc de ceva vreme sa gasesc un lucru care ma face sa-ti par superior. In sfarsit, am gasit: am cumparat cutiile alea de rahat turcesc cu 5 euro mai putin decat tine. Bine, acum n-o sa-ti spun totusi ca m-am pacalit cu haina aia de piele pe care nu m-am putut abtine sa nu o cumpar la repezeala din targ”.

Contraargumente:
•    nu trebuie sa dai explicatii nimanui ce ai facut cu banii tai
•    nu ai de unde sa stii sigur ca respectiva persoana a negociat, intr-adevar, mai bine decat tine, din simplul fapt ca nu erai de fata si nu cunosti toate detaliile. Caz care i se aplica si ei, in ceea ce te priveste.

 

Sursa foto : sydney-australia.biz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea