Vacante

#gest #comunicare nonverbala #cultura #strainatate

Ce se ascunde in spatele unui gest, in functie de cultura tarii vizitate

Multumesti unui japonez pentru un serviciu si brusc ti se face o plecaciune de toata frumusetea. Din instinct, te apleci si tu, zambind si multumind. Insa plecaciunile si multumirile nu contenesc, pana ce epuizat, dispari din aria sa vizuala. La polul opus, poti sta relaxat pe un scan, picior peste picior, conversandu-te cu un egiptean. Daca din intamplare iti indrepti varful pantofului spre acesta, te trezesti ca i-ai adus o ofensa. Ce se ascunde in spatele unui gest, in relatia cu strainii?

Daca vrei sa faci o impresie buna cat timp esti in vacanta in strainatate, trebuie sa cunosti cate ceva despre cultura locala si, implicit, despre gesturi si comunicare nonverbala .

Gesturile in comunicarea nonverbala

Degetul mare in sus. Degetele de la mana stranse in pumn, avand doar degetul mare in sus, inseamna “OK” atat in Statele Unite, cat si in tari europene precum Germania sau Franta. Insa daca vorbesti cu un strain din Europa si vrei sa arati numarul 1 (dintr-o numaratoare ), poti folosi acelasi semn.

• Semnul “V”. Semnul V inseamna cel mai adesea “victorie”, in Statele Unite si in mare parte din Europa. Daca insa arati “V”-ul tinand palma spre tine, un britanic va fi extrem de ofensat, acest gest fiind echivalentul semnului jignitor cu degetul mijlociu aratat persoanei in cauza, tinand palma spre tine. Semnul victoriei arata cu totul altfel in Argentina: mana tinuta pumn, cu aratatorul putin mai ridicat.

Varful degetelor sarutat: “excelent”. In tari precum Grecia, Germania, Franta sau Spania, exista un gest foarte comun, care arata superlativul absolut, intr-un sens pozitiv: excelent, minunat, divin. Se aduna degetele mainii drepte astfel incat varfurile sa fie reunite, sarutandu-le zambind.

• “Sunt cu ochii pe tine”. Degetul aratator se duce spre ochi, tragand pielea spre obraji , descoperind astfel ochiul. Daca un grec sau un francez face acest gest, arata ca este atent si ca nu poate fi pacalit.

gest3• “Astepta putin”. Daca ridici aratatorul mainii drepte, semnul poate insemna “Asteapta putin”, insa exista cazuri in care acest gest este folosit de unele persoane pentru a li se acorda atentie, intr-un grup.

• Contactul vizual direct. In timp ce in unele tari contactul vizual direct, mentinut mult timp, inseamna o dovada de onestitate, alte popoare pot considera gestul ofensator. In prima categorie intra, de exemplu, italienii. In cea de-a doua, asiaticii sau africanii, care evita sa se uite insistent la cineva, ca o dovada de respect pentru acea persoana.

• “Imi pare rau”. In India, o persoana isi manifesta regretul pentru ceva tragand in jos de lobul urechii.

• “Joaca de copii sau sex?” Mana facuta pumn, cu aratatorul pe deasupra degetului mare, este doar o modalitate de joaca a adultilor cu cei mici, de gest2genul “ti-am prins nasucul”. Daca insa un strain din Est face acest semn, se poate sa sugereze o parte intima din anatomia feminina.

Gesturile legate de cultural locala

Pe langa mimica, exista gesturi legate de cultura locala, care este bine sa fie cunoscute de un turist pentru a nu ofensa localnicii.

De exemplu, daca iei masa in Japonia si mananci cu betigase japoneze, nu trebuie sa le infigi niciodata vertical sau oblic in orezul din bol. Orice betigas asezat drept in mancare se aseamana cu betigasele parfumate folosite in ritualurile funerare, pentru mancarea dedicata gest4mortilor. Tot de betigasele de mancat se leaga si alte gesturi nepotrivite, precum transferarea mancarii dintr-un recipient in altul cu betigasele personale sau folosirea lor pe post de “jucarii”, de catre persoanele plictisite care se amuza astfel la masa. Un alt gest nepoliticos este sa le folosesti pentru a tinti catre o alta persoana de la masa.

Alte detalii despre modul in care sunt interpretate gesturile in cultura locala, gasesti in articolele de mai jos:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea