Vacante

#praga #vacanta #excursie #turisti #ce sa nu faci ca turist

Ce sa nu faci ca turist in Praga

Praga este una dintre cele mai cautate destinatii europene din ultimii ani, datorita amestecului de istorie si peisaje pe care le gazduieste. O vacanta in capitala Cehiei poate fi o idee foarte buna pentru a vedea cum arata un oras dintr-o tara fosta comunista care se afla insa mai aproape de Vestul Europei. Pentru a avea o vacanta linistita ar trebui sa stii insa cateva lucruri pe care nu ar trebui sa le faci ca turist in timpul unei excursii la Praga.

Viziteaza orasul cu harta in mana
 

1 Nu te baza pe indicatiile altora, daca vrei sa ajungi intr-o anumita parte a orasului. Nu uita faptul ca Praga este impartita in districte, insa impartirea se face dupa doua sisteme, unul vechi si unul mai nou, care insa nu  se suprapun. Ar trebui ca atunci cand ajungi in oras sa iti procuri o harta turistica pe care sa iti stabilesti punctele in care vrei sa ajungi si pe baza careia sa te deplasezi.

2 Nu rata casutele pe care majoritatea locuitorilor orasului le au in afara capitalei cehe, asa numitele “chata”. Daca ai un prieten care sa detina asa ceva sau daca cunosti pe cineva care sa te ajute sa te cazezi intr-o astfel de casa, ai putea avea o experienta foarte interesanta pentru ca se spune spre aceste “chaty” ca sunt in mare parte asemanatoare cu firea si caracterul proprietarilor.
 

Nu calatori in mijloacele de transport public fara bilet
 

3 Nu merge fara bilet in mijloacele de transport in comun. Cea mai ieftina modalitate de a calatori prin oras este autobuzul, in care trebuie insa sa validezi biletul, care va fi valabil si la metrou si in care va trebui sa platesti o taxa separata si pentru bagaj. Poti cumpara bilete fie din statia de autobuz, fie de la sofer, insa trebuie sa ai pregatiti bani locali, respectiv coroane cehe. Biletul trebuie validat imediat dupa ce te-ai urcat in autobuz, asa ca nu risca sa fii prins de controlor si sa incasezi astfel o amenda de aproape 30 de ori mai mare. 

4 Nu merge noaptea prin parcul din fata garii Nadrazi Holesovice, pentru ca la fel ca si in alte orase, ai putea avea surpriza neplacuta de a te trezi fata in fata cu hoti, violatori sau aurolaci. Asa ca daca trebuie sa mergi pe jos de la iesirea din gara, ocoleste parcul, nu trece prin el.
 

Ai grija cum conduci si cum traversezi
 

5 Nu merge cu masina la Praga decat daca vrei neaparat acest lucru. Reteaua de autostrazi din Republica Ceha nu este intr-o situatie foarte buna si ai putea avea probleme cu automobilul pe parcurs. In plus, cum exista multiple posibilitati de a ajunge in Praga, respectiv cu avionul sau cu trenul, nu ar fi indicat sa iti supui masina unui astfel de efort. In plus, cu masina proprie risti sa te ratacesti si sa mai iei vreo amenda pentru ca ai parcat intr-un loc care nu ai voie sa faci acest lucru. De asemenea, orasul este unul care poate fi parcurs in plimbari pe jos, iar zonele din jur pot fi vizitate si cu ajutorul masinilor care fac legatura cu imprejurimile orasului.

6 Nu traversa pe rosu, amenzile sunt foarte mari daca esti prins intr-o astfel de ipostaza. In plus, ai putea sa fii lovit de o masina condusa de un sofer ceh, care daca are verde la semafor, nu mai claxoneaza ca sa te faca atent.

7 Nu merge decat cu taxiurile recunoscute de catre Primaria orasului: Praha, Profi, PAT City, Halo, AAA, Speedcars. In plus, inainte de a pleca intr-o cursa, ar trebui sa stii ca poti negocia costul final al calatoriei cu taxiul cu soferul, desi cel mai indicat ar fi sa mergi cu aparatul pornit. In plus, ar trebui sa fii atent/a pentru ca una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de taxiuri din oras este faptul ca taximetristii ii taxeaza mai mult decat ar trebui pe turisti, mai ales pe ruta aeroport sau gara – hotel. Daca nu vorbesti limba ceha, atunci fii pregatit pentru posibilitatea de a fi pacalit/a de un sofer de taxi, mai ales daca ai ales acest mod de calatorie prin centrul orasului. Iar daca ai vreo problema cu taxiul si ai impresia ca ai fost inselat/a, noteaza numele soferului si numarul de taxi si fa-i o reclamatie la politie sa la compania de care apartine.

8 Nu-ti prezenta actele de identitate sau banii catre persoane care se prezinta drept inspectori de la metrou, nici chiar in cazul in care ai fost prins/a fara bilet. Plateste amenda, pe baza unei chitante , insa nu-ti instraina actele sau banii.
 

Ia-ti Prague Card si nu rata obiectivele turistice ale orasului
 

9 Nu rata principalele obiective turistice din oras: Castelul Praga, Charles Bridge, Orasul vechi (The Old Town sau Stare mesto), Josefov – vechiul ghetto evreiesc, Orasul nou – partea noua din centrul orasului, construita in continuarea centrului vechi, Mala strana – o strada cu multe biserici si stradute foarte frumoase, manastirile Loreta si Strahov, Metronomul, Memorialul Revolutiei de Catifea din 1989, Muzeul National Ceh si alte muzee invecinate etc

10 Nu uita sa-ti achizitionezi cardul de reduceri Prague Card, pe care sa il folosesti pentru a obtine reduceri si chiar gratuitate la vizitat diferite muzee, restaurante sau pentru achizitionarea biletelor pentru transport etc.. De asemenea, nu rata locatiile ce poti fi vizitate gratuit, care poarta insemnele “Prague free”.

11 Nu cumpara suveniruri din magazinele din centrul orasului, ci incearca sa mergi in cautarea unor astfel de lucruri pe stradutele din oras. Nu te lasa atras de ofertele speciale pe care ti le prezinta vanzatorii ambulanti, ele sunt de cele mai multe ori doar niste pacaleli.

12 Nu schimba bani la cei care vand si cumpara bani pe strada. Cel mai bine ar fi sa schimbi bani la ATM-uri, la banci sau la agentiile de schimb valutar autorizate, pe care le poti gasi chiar si in hoteluri sau langa centrele comerciale. Oricum, ar fi indicat sa ai mereu la tine bani locali schimbati.
 

Invata cateva cuvinte in limba ceha
 

13 Nu accepta sa ti se aduca la masa altceva decat ai cerut din meniu, nici chiar paine, ketchup, mustar, frisca etc., toate acestea se vor regasi in nota ta de plata de la final, indiferent ca le-ai cerut sau consumat, sau nu. Verifica cu atentie nota de plata la final ca sa nu fi fost inselat iar preturile verifica-le cu cele inscrise pe meniu. 

14 Nu accepta impolitetea manifestat de unii chelneri fata de cei din Estul Europei. In cazul in care unul dintre chelneri este nepoliticos, ridica-te si pleaca spre alt restaurant, asta dupa ce i-ai atras atentia si sefului in aceasta privinta.

15 Nu uita ca inainte sa pleci in vacanta la Praga sa inveti cateva fraze in limba ceha si mai ales cum se numesc, respectiv pronunta mancarurile pe care ai vrea sa le mananci. Cumpara-ti si un ghid de conversatie in limba ceha, te va ajuta sa te descurci in acest oras.

16 Nu te feri sa te alaturi localnicilor in puburi sau baruri unde se serveste bere, asa numitele Sali de bere. In cazul in care intr-un astfel de loc nu mai exista mese libere, sa nu ai nici o problema in a intreba pe cei aflati deja acolo daca li te poti alatura. Ai putea avea surprize placute si ti-ai putea face noi prieteni, mai ales ca din ce in ce mai multi locuitori s-au deprins cu limba engleza.
 

Respecta legea
 

17 Nu uita de minimul de masuri pentru a fi in siguranta: nu purta portofelul in buzunarul din spate al pantalonilor sau poseta nesupravegheata. Tine portofelul in buzunarele interioare, cat mai ferit de posibilele atacuri ale hotilor de buzunare din autobuze si aglomeratii. Nu provoca oamenii beti, nu intra in scandaluri, nu incerca sa-ti faci singur/a dreptate, ci apeleaza la serviciile oamenilor legii. Nu folosi droguri, nici macar cele usoare, acest lucru este pedepsit de legile Cehiei.

18 Nu te lasa agatat de prostituate si mai ales nu le duce la tine in camera, pentru ca ai putea intra in probleme nu doar cu politia, ci si cu “pestii”. In plus, inainte de a pleca din camera de hotel, asigura-te ca este bine incuiata. 

19 Nu umbla cu toti banii la tine, insa tine cu tine adresa hotelului si numerele de telefon importante. Pazeste-ti bine camera foto sau video, precum si rucsacul din spate.

20 Nu uita sa-ti rezervi din timp cazarea si sa iti planifici vacanta la Praga, pentru ca vacanta sa fie cat mai linistita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea