Vacante

#birou informatii aeroport #internet #zbor #cursa #magazine #duty-free #dusuri #wellness #ce poti face in aeroport #timp petrecut pe aeroport #servicii aeroport

Ce faci pe aeroport intr-o lunga escala

Exista situatii in care ai de asteptat cateva ore bune pe aeroport, pana la imbarcare. Fie ca este o intarziere, fie ca ai o lunga escala, timpul petrecut pe aeroport poate fi fructificat, daca profiti de serviciile oferite aici. Iata in continuare cativa pasi care te vor ajuta sa-ti petreci timpul cu folos, in asteptarea cursei tale.

Pasi de urmat

Pasul 1. Confort si plimbare. Unele aeroporturi detin spatii de depozitare a bagajelor, disponibile contra cost. Daca vrei sa te plimbi pe aeroport si sa nu ai grija bagajelor, poti lasa la aceste vestiare ceea ce nu-ti trebuie. De exemplu, pe aeroportul din Bruxelles spatiile de depozitare se afla la nivelul 0, iar pretul pentru o inchiriere de 24h ajunge la 7.50 euro. Se poate plati la aparatele automate, prin monede de 0.50 euro, 1 euro si 2 euro. Mai multe detalii gasesti aici.

Pasul 2. Informatii gratuite. Birourile de informatii din aeroporturi pot sa-ti ofere informatii turistice utile si harti sau ghiduri turistice gratuite. Este, asadar, o idee buna sa faci o vizita aici.

Pasul 3. Shopping. In cazul in care calatoresti intr-o tara din Uniunea Europeana, dupa ce treci de sistemele de securitate ai posibilitatea sa-ti faci cumparaturile din magazinele aeroportului, care functioneaza in sistem tax free. Pentru produsele locale, vei gasi preturi mai mici si poti lua cateva suveniruri interesante. In schimb, produsele importate nu au nicio diferenta de pret in magazinele tax free fata de magazinele obisnuite, din exteriorul aeroportului.

De exemplu, daca pleci de pe aeroportul din Sharm el-Sheikh, poti sa gasesti camile in miniatura, esarfe, dulciuri arabesti etc la preturi mai mici, insa parfumurile, ciocolata belgiana sau orice alte produse importate au preturi asemanatoare cu cele din Romania.

Munchen aeroportMai trebuie sa stii ca in functie de politica aeroportului in cauza, exista unele reglementari despre ce si cat ai voie sa cumperi dintr-un duty free. De exemplu, pe aeroportul din Manchester bauturile spirtoase achizitionate nu trebuie sa depaseasca un litru. Detalii gasesti aici. Pe site-urile oficiale ale aeroporturilor gasesti toate reglementarile in vigoare si tot aici se afla si descrierea magazinelor duty free. In Praga, in aeroport sunt in jur de 70 de magazine, cu o mare diversitate de produse. Iata lista acestora aici. Se poate sa gasesti online chiar si promotiile la diverse produse, asa cum se intampla pentru parfumeriile din aeroportul din Dublin.

Pasul 4. Internet. Daca ai mult timp la dispozitie, il poti folosi intr-un mod util, raspunzand la emailuri sau comunicand cu lumea pe internet. Conexiunea la internet disponibila in aeroporturi poate fi gratuita sau contra cost. Aeroportul din Londra, de exemplu, ofera acces wireless gratuit. Mai multe informatii gasesti aici. In aeroportul din Viena, viteza de conexiune este de 11 Mbit/s, iar pentru wireless ai nevoie doar de un laptop sau de un PDA.

aeroport ChicagoPasul 5. Wellness (coafura, solar, dus, masaj etc). Unele aeroporturi propun servicii wellness, pentru a da posibilitatea calatorilor sa se reimprospateze sau sa petreaca timpul intr-un mod placut. Se poate, asadar, sa gasesti un coafor, o zona de dusuri sau chiar un solar. La aeroportul din Geneva, de exemplu, zona de dusuri pune la dispozitia calatorilor gel de dus , sampon si prosoape. Daca vrei sa te rasfeti, poti folosi scaunele de masaj care sunt puse la dispozitie in unele locuri. Aeroportul din Munchen are asa ceva in terminalele 1 si 2, iar pretul este de 2 euro pentru 10 minute.

Pasul 6. Rugaciuni. Desi pare cam ciudat, unele aeroporturi pun la dispozitia pasagerilor chiar si spatii pentru rugaciune. Este cazul aeroportului din Bruxelles, unde astfel de zone sunt construite pentru catolici, evrei, musulmani, ortodocsi si protestanti. Tot aici sunt locuri amenajate pentru cei care doresc sa mediteze.

Pasul 6. Expozitii. Multe aeroporturi profita de spatiile mari si publicul foarte mare care le strabate pentru a organiza in aceste spatii expozitii pe diverse teme. De exemplu, aeroportul GTAA din Toronto expune de la sculpturi artistice la schelete de dinozauri. Mai multe detalii despre expozitia” A Scene from the Late Jurassic” aflata in Terminalul 1 din zona Sosiri Internationale gasesti aici.

Pasul 7. SMS despre zborul personal. Daca te indepartezi de zona in care este afisat zborul tau cu toate datele respective, poti folosi telefonul mobil pentru a fi permanent informat. Este vorba despre un serviciu numit “SMS Flight Information”, care iti ofera notificari si alerte asupra modificarilor aparute in programul de zbor al cursei cu care urmeaza sa pleci. Un astfel de serviciu costa pana intr-un dolar si poate fi folosit, de exemplu, pe aeroportul Trudeau din Montreal.

Pasul 8. Servicii pentru copii. Pentru pasagerii care calatoresc cu copii mici, exista toalete dotate cu facilitati de schimbare a scutecului. Un astfel de serviciu este oferit de aeroportul din Munchen.

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Bani marunti
  • Imbracaminte& incaltaminte comoda
  • PDA, laptop, mobil
  • Ceas

 

duty free in aeroportSfaturi&Avertismente

Multe servicii de depozitare a bagajelor s-au mutat din aeroporturi in autogarile orasului respectiv. Mai poti gasi insa un astfel de serviciu in unele locuri. Este bine sa te interesezi fie pe site-ul oficial, fie direct la biroul de informatii din aeroport.

• Indiferent de activitatea pe care o alegi pe un aeroport, nu uita niciodata sa te uiti constant la ceas.

Ai stat vreodata mai mult de 3 ore pe un aeroport? Impartaseste-ne experienta ta si ajuta-i pe altii sa-si petreaca timpul cu folos, in asteptarea avionului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea