Vacante

#pasaport #viza #vacanta

Ce documente este important sa ai in vacanta

Cand calatoresti este important sa stii exact care sunt documentele de care ai nevoie, in functie de destinatia ta. La un hotel ai putea lasa o copie in loc sa lasi pasaportul la receptie pe toata durata sejurului. La alt hotel ti se va cere un card bancar pentru un depozit de rezerva, returnabil la final. Oriunde ai merge, un act de identitate tot trebuie sa ai.


1 Carte de identitate sau pasaport



In functie de destinatie, trebuie sa ai neaparat la tine o carte de identitate sau un pasaport. In primul caz, poti calatori doar cu buletinul sau cartea de identitate in tari din Uniunea Europeana. Gasesti lista acestora pe site-ul oficial MAE. In al doilea caz, pasaportul trebuie sa aiba in general o valabilitate de minim 6 luni incepand cu data plecarii. Insa tot pe site-ul MAE afli detalii in functie de destinatia in cauza.


2 Viza



Daca tara in care calatoresti necesita obtinerea unei vize, cauta din timp informatii despre acest lucru. In cel mai fericit caz, o obtii direct la sosirea pe aeroport, cum este cazul Egiptului.


3 Bilet de avion


Biletul de avion nu mai este in mod necesar tiparit. In multe cazuri poti merge direct la check-in sa-ti spui numele si sa dai pasaportul sau buletinul. Insa totul depinde de compania cu care calatoresti. De aceea, este bine sa ceri o confirmare clara inainte sa te bazezi pe faptul ca poti pleca la aeroport fara niciun bilet de avion imprimat.


4 Fotocopii ale documentelor


Multe hoteluri solicita turistilor sa lase la receptie pasapoartele pentru a putea sa inregistreze datele persoanelor. Poti da, in schimb, o fotocopie pe care sa o ai deja in bagaj, la indemana, daca ai nevoie de pasaport curand. Mai poti face copii ale documentelor de viza, bilete, asigurare etc, orice lucru care este important.


5 Asigurare complexa


Ministerul de Externe, dar si operatorii de turism recomanda turistilor romani care calatoresc in strainatate sa-si faca o asigurare de calatorie. Una dintre cele mai complexe o reprezinta asigurarea multipla (storno, medicala, de bagaje etc). O astfel de asigurare costa in jur de 50 lei dar suma difera in functie de cate lucruri acopera acea asigurare si pentru ce destinatie.

Odata ce o obtii, tine-o asupra ta mereu. In caz de nevoie, suna la numarul indicat pe document, inainte de a face orice altceva.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea