Plaja se afla printre cele mai importante aspecte de care vei avea nevoie in timpul concediului de vara, de aceea ar fi bine sa o alegi pe cea mai buna. Si cum o plaja Blue Flag (cu steag albastru ) este considerata a fi de o calitate superioara, iata ce ar fi bine sa stii atunci cand iti planifici vacanta la mare.
1 Steagul albastru (blue flag) este acordat in fiecare an plajelor de la mare din toata lumea, in urma analizei calitatii nisipului si apelor din zona respectiva. De aceasta distinctie beneficiaza doar cele care primesc un calificativ foarte bun in urma analizelor specialistilor.
2 Pentru a primi steagul albastru o plaja trebuie sa indeplineasca cateva criterii:
- apa de mare sa fie curata, clara si fara alge toxice,
- nisipul sa fie de calitate,
- plaja sa fie curata in permanenta,
- apa de mare sa nu fie poluata; sa fie potrivita pentru baie in mare,
- sa aiba un numar corespunzator de salvamari,
- algele sau alte tipuri de vegetatii nu ar trebui sa existe pe plaja decat daca fac parte din ecosistemul natural,
- sa existe puncte de prim ajutor,
- sa aiba puncte de unde turistii sa isi poata procura apa potabila,
- sa aiba puncte cu toalete, inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati,
- accesul sa se faca prin locuri sigure si activitatile desfasurate pe plaja sa se intample in conditii de siguranta pentru turisti,
- apele marii nu trebuie sa fie afectate de scurgeri de ape reziduale sau deversari de substante,
- ecosistemele maritime trebuie sa beneficieze de programe de reabilitare si pastrare
- sa gazduiasca macar cinci activitati de mediu.
In plus, administratia plajei trebuie sa afiseze:
- informatii referitoare la ecosistemele naturale si zonele sensibile din arealul plajei
- un cod de conduita pentru respectivul spatiu.
3 Analiza calitatii plajelor este facuta de catre specialisti in mediu ai Fundatiei pentru Educatie de Mediu, prin programul Blue Flag, la care au aderat 40 de tari, printre care si tara noastra. Aceasta fundatie are 65 de membri din 60 de tari din intreaga lume. In Uniunea Europeana calitatea apei si apelor este reglementata printr-o directiva europeana, asa numita EC Bathing Waters Directive.
4 La nivel mondial exista peste 3400 de plaje cu steag albastru, cele mai multe fiind in Spania, cu peste 490 de astfel de distinctii. Romania nu are la mare nici o plaja care sa fi primit un steag albastru. In schimb, Bulgaria are sapte astfel de distinctii in destinatiile de la mare, Grecia 425, iar Turcia 279.
5 Analiza calitatii apei si a conditiilor de pe plaje, inclusiv a celor care au deja distinctia Blue Flag este facuta anual de catre specialistii Programului Steagul Albastru (Blue Flag Programme). Mostre de apa si de nisip sunt luate din anumite puncte stabilite prin regulamentul Programului si analizate la centrele speciale prevazute in regulamentul Programului. In cazul in care analizele nu sunt corespunzatoare, steagul albastru este retras.
Tu ce plaje cu Steag Albastru ai vazut? Spune-ne impresiile tale despre plajele pe care le-ai vazut, in comparatie cu cele de pe litoralul romanesc.
Sursa foto : porfi.gr