Vacante

#apa #diareea calatorului #vacanta

Cat de sigura este apa de consum, in vacanta

Apa de consum ramane o problema importanta in vacanta, in contextul unor epidemii care alarmeaza periodic numeroase tari. Chiar si in perioadele lipsite de alerte sanitare, consumul apei in vacanta poate duce la infectii serioase sau cel putin la suferinte care iti strica concediul. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti care sunt elementele de care trebuie sa tii cont, pentru a nu avea astfel de probleme.

Pasi de urmat

Pasul 1. Apa potabila la destinatie. Cand pleci in vacanta, este bine sa te pui la curent cu alertele sau informatiile legate de consumul apei in acea destinatie. Daca calatoresti in tari precum Tunisia, Egipt, Turcia, Mexic etc, este foarte important sa tii cont de acest aspect. In aceste tari, apa de la robinet nu este potabila. Una dintre cele mai des intalnite afectiuni, ca urmare a consumului de apa nepotabila, este diareea calatorului . Despre aceasta afectiune si metode de a o combate gasesti detalii aici.

Pasul 2. Apa imbuteliata. Apa consumata pentru alimentatie trebuie sa fie imbuteliata, provenind din sticle sigilate. Ministerul de Externe atrage atentia in ultimul sau Indrumar de vacanta asupra importantei de a consuma doar apa imbuteliata in China si de a manca numai in localuri sigure. Pentru Costa Rica, acelasi indrumar vorbeste despre apa de la reteaua de alimentare a oraselor, care trebuie filtrata. Si pentru aceasta tara este recomandat consumul apei imbuteliate. Un alt exemplu din aceeasi gama il reprezinta Emiratele Arabe Unite. Mai multe detalii despre Indrumar gasesti aici.

Pasul 3. Gheata din bautura. Gheata care se pune in diversele bauturi cu greu poate fi verificata in privinta modului de preparare. De obicei, nu stim cum si din ce a fost facuta. Pe langa riscul de a fi preparata din apa obisnuita (deci cu potentiali germeni), mai trebuie luat in considerare faptul ca recipientele in care se pregatesc cuburile nu indeplinesc intotdeauna standardele de igiena. Astfel incat, in multe tari se recomanda evitarea cuburilor de gheata in bauturi. Un astfel de caz este Seychelles, unde Ministerul de Externe alerteaza asupra nevoii de a consuma numai apa imbuteliata si de a evita gheata in bauturi.

apa imbuteliataPasul 4. Alte bauturi sigure. Printre cele mai sigure bauturi sunt preparatele care au la baza apa fiarta, asa cum se intampla cu ceaiul si cafeaua. Alte bauturi recomandate sunt sucurile din fructe stoarse, care pot fi preparate in fata consumatorului.

Pasul 5. Evita alimentele pe baza de apa. Bauturile, mancarurile si preparatele care se pregatesc cu apa normala trebuie evitate. In aceasta serie intra inghetata, fructele si legumele (din salate sau ca atare – pentru ca nu se stie cat de bine au fost spalate) etc.

Pasul 6. Spalatul pe dinti . Consumul unei mici cantitati de apa nepotabila poate avea loc chiar si fara vrerea ta, cand faci unul dintre cele mai firesti gesturi: spalatul pe dinti. In tarile in care apa potabila este o problema se recomanda folosirea apei plate, imbuteliate. Cand faci dus, trebuie sa fii atent sa nu inghiti apa accidental. Aceasta poate fi folosita pentru spalat, dar nu este buna de consum.

Pasul 7. Izvoare. Apa aflata in natura, de forma izvoarelor montane, nu trebuie consumata. Astfel de surse de apa, oricat par de limpezi, pot contine resturi de la animale. Daca faci o excursie intr-o astfel de zona, este bine sa ai la tine suficienta apa imbuteliata pentru consum.  

Pasul 8. Recipient. Unul dintre criteriile de care este bine sa tii cont il reprezinta recipientul din care bei. Foloseste pahare de unica folosinta sau asigura-te ca ai un pahar personal.

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Pahar personal
  • Informatii asupra apei de consum din acea tara

 

Sfaturi&Avertismente

• Daca vrei sa fii sigur ca apa pe care o consumi este buna, poti lua in bagaj un fierbator . Totusi, se gaseste acum peste tot apa imbuteliata si deci nu mai esti obligat sa te complici cu astfel de metode.

Ai avut vreodata probleme legate de apa consumata in vacanta? Impartaseste-ne mai jos impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea