Vacante

#pamukkale #turcia #apa termala

Calcar cald, ape turcoaz si terase in floare: paseste in Pamukkale

“Hai sa stabilim acum ora de plecare. Cand veti ajunge la terase veti fi cu totul acaparati de frumusetea locului si pe mine nici nu ma veti mai auzi”, spunea ghida la intrarea de la Pamukkale . “Ei, as! Nu toata lumea se da in vant dupa bai si ape termale intr-atat incat sa nu mai vada si auda nimic altceva”, mi-am spus. Peste cateva minute, intelegeam de ce Pamukkale este o atractie turistica si o bogatie naturala unica in Turcia si in lume.


Surpriza calda de la inaltime


Undeva in provincia Denizli, in sud-vestul Turciei, se afla un sit natural. Datorita albului prafos de calcar, intreaga zona a primit numele de Pamukkale, “castelul de bumbac”.

Terasele din travertin sunt acoperite in parte de ochiuri de apa de un turcoaz naucitor. Din cauza mai multor cutremure si a eroziunii apei termale s-au sapat forme de petale in buzele teraselor. Formatiunile geologice sunt absolut spectaculoase, pe toata intinderea.

Exista o singura zona unde este permis accesul persoanelor. Inainte de a intra pe terase, trebuie sa te descalti, ceea ce poate fi foarte neplacut. Formatiunile din zonele uscate pot foarte usor sa-ti zgarie talpa, iar ochiurile de apa termala au depuneri de roca, astfel incat nu vezi unde calci. De asemenea, temperatura acestor minipiscine difera de la un ochi la altul.

Daca ai multe lucruri la tine, nu este o idee buna sa cobori pe terase de unul singur. Te poti dezechilibra oricand de la greutate si de la solul denivelat. La umbra, deasupra teraselor, sunt copaci si banci unde te poti odihni.


Sursa foto: acasa.roIstoria de la Pamukkale
 

Pentru ca de izvoarele termale se bucurau oamenii si cu mii de ani in urma, in partea superioara a teraselor dorm ruinele vechiului oras antic Hierapolis

Pamukkale si Hierapolis au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Daca vrei sa te bucuri de apele termale si sa ai timp sa vizitezi si situl arheologic, atunci trebuie sa stai aici cel putin jumatate de zi.


Cat te costa sa vezi Pamukkale


Cei care vor sa faca un sejur la Pamukkale gasesc oferte de cazare la hotelurile din regiune. Datorita apelor termale, zona a devenit un centru de tratament si spa. O camera dubla la un hotel de 4 stele poate costa in jru de 40 euro pe noapte. Preturile difera in functie de pachetul ales si de perioada.

Daca vizitezi doar obiectivul turistic, un bilet de intrare te costa 20 lire turcesti.


Sursa foto: acasa.roElixirul frumusetii


Una dintre legende povesteste ca apa de la Pamukkale are proprietati deosebite, ajutand la regenerare, infrumusetare si vindecare.

Pentru a testa legenda, poti verifica cum arata picioarele locuitorilor orasului Denizli sau poti lua acasa intr-o sticla putina apa.
 

Lucruri pe care este bine sa le stii
 

Perioadele cele mai bune pentru o vizita la terasele de calcar sunt in toamna si in primavara. Vara nu este recomandat sa vii aici, mai ales daca nu rezisti bine la caldura. Albul calcaros, apa termala, soarele fierbinte si terasele deschise, lipsite de umbra, toate acestea sunt factori greu de suportat in varf de sezon.

Din cauza efectelor apei calde asupra organismului, turistilor li se recomanda sa mearga la toaleta de la intrare, inainte de a intra efectiv in situl natural.

Tot de la intrare trebuie sa-si cumpere lichide, deoarece odata intrati in obiectivul turistic, nu vor mai avea de unde sa cumpere apa.

Este indicat ca in bagajul de mana sa ai, pe langa apa, accesorii de protectie solara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea