Vacante

#castelul corvinilor #obiective turistice #Iancu de Hunedoara #turism Transilvania # turism romania

Bogdan Stanciu, expertul Acasa.ro va recomanda: 10 lucruri inedite despre Castelul Corvinilor

Cu cei aproximativ 75.000 de vizitatori care i-au trecut pragul doar in cele trei luni de vara ale acestui an, Castelul Corvinilor de la Hunedoara se numara printre vedetele turistice incontestabile ale Romaniei.

Impunatoarea cetate regala, transformata ulterior in resedinta nobiliara, este unul dintre cele mai estice castele din Europa, in intelesul strict al termenului, cel de resedinta fortificata privata. Dincolo de acest termen pretentios, castelul de la Hunedoara este o prezenta constanta in topul celor mai frumoase/ inspaimantatoare/ neobisnuite/ bantuite/ necunoscute castele din lume/ Europa/ Europa Centrala si de Est sau Romania.
 
A fost la inceput doar o fortareata alungita, cu un turn masiv de poarta, care a fost donata in anul 1409 de regele Sigismund de Luxemburg unui nobil de origine romana, Voicu. Fiul acestuia, Ioan (Iancu) de Hunedoara, ajuns unul dintre cei mai de importanti nobili din Regatul Ungariei, a extins cu mult cetatuia mostenita de la tatal sau, transformand-o intr-un castel veritabil.
 
Cluj.travel publica in premiera un Top 10 al celor mai interesante atractii turistice ale Castelului Corvinilor, realizat cu sprijinul Deliei Tatu, conservator si arheolog la Muzeul „Castelul Corvinilor”.
 

10 Expozitia de obiecte de tortura

Expozitia cuprinde trei incaperi, in stanga si dreapta intrarii in Castel. Sunt expuse replici dupa o masa de tortura, o „cizma spaniola”, clesti, cangi, cuie, funii si alte „accesorii” folosite de cei care supuneau la cazne, dar si un sistem de atarnare a torturatului de tavan, pozitie din care putea fi supus unei intregi pleiade de cruzimi cum ar fi coborarea treptata pe o piramida de fier cu varful ascutit. De asemenea, este recreata atmosfera unei temnite medievale, chiar in spatiul in care a functionat inchisoarea castelului. Expozitia de obiecte de tortura este un obiectiv turistic nou, fiind amenajata in vara acestui an.

9 Turnul Vechi de Poarta

Sunt doua turnuri care comunica intre ele: Turnul Vechi de Poarta, in care accesul se face din curtea interioara, in diagonala fata de intrarea turistica, urmat de Turnul Alb, la care se ajunge strabatand o succesiune de portaluri cu arcade. Cele doua turnuri formeaza acum un ansamblu, dar primul il precede pe al doilea cu aproximativ 200 de ani. Astfel, Turnul Vechi de Poarta, de forma rectangulara, posomorat la exterior, dateaza din prima etapa de constructie initiata de Ioan de Hunedoara, iar cel de al doilea, de forma rotunda, din perioada Bethlen. 

8 Expozitia de arheologie

Responsabilii Muzeului „Castelul Corvinilor” au strans la un loc cateva dintre cele mai importante vestigii descoperite pe teritoriul castelului si, in imediata apropiere a acestuia, adica pe dealul Sanpetru, unde au fost descoperite urme dacice si ramasitele primei cetati medievale a Hunedoarei. Aceasta a fost o constructie modesta, cu val de pamant, sant si palisada, parasita dupa invazia mongola din 1241. Interesant este ca expozitia a fost amenajata intr-o fosta crama din secolul al XV-lea, amenajata de Matia Corvin. La fel ca si expozitia cu obiecte de tortura, si cea arheologica este o noutate a anului 2012, fiind amenajata doar in aceasta vara.

7 Fantana

Aproape orice cetate sau castel din partile Transilvaniei care se respecta are o fantana adanca, despre care legenda spune ca a fost sapata de prizonieri turci. in plus, la Hunedoara legenda mai spune ca Ioan de Hunedoara le-ar fi promis celor trei prizonieri turci ca ii va elibera dupa ce vor da de apa. Dupa 15 ani de munca, prizonierii ajung la panza freatica, dar sotia lui Ioan – trecut intre timp la cele sfinte – nu respecta promisiunea sotului sau, ba, mai mult, decide sa ii execute. Inainte de a fi ucisi, turcii scriu o inscriptie pe interiorul fantanii: „Apa ai, inima nu”. 

Lasand legenda la o parte, fantana are in jur de 30 de metri adancime si in interiorul ei intr-adevar a fost gasita o inscriptie scrisa cu caractere arabe vechi: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri in cetatea de langa biserica”. Inscriptia a fost datata la mijlocul secolului al XV-lea, deci din perioada lui Ioan de Hunedoara. 

6 Turnul Nou de Poarta si Podul Mobil

Podul mobil este cel pe care se intra in castel in ziua de azi, el unind parcarea cu Turnul Nou de Poarta. La parterul turnului se gasesc chioscul de bilete si expozitia de obiecte de tortura. Nivelurile superioare ale turnului nu sunt deschise publicului, dar, potrivit Deliei Tatu, conservator la Muzeul „Castelul Corvinilor”, aici se intentioneaza amenajarea pe viitor a unei expozitii de armuri si alte efecte medievale. Turnul Nou de Poarta a fost ridicat tot in perioada Ioan de Hunedoara, fiind dotat cu sisteme defensive atat contra armelor de foc cat si a celor cu coarda (arcuri, arbalete). Podul mobil trece peste raul Zlasti, fiind sprijinit pe piloni masivi. Ultima portiune a podului se ridica, creand astfel o prapastie intre atacatori si asediati.

5 Turnul Capistrano

Acesta se numara printre turnurile circulare ridicate de Ioan de Hunedoara, alaturi de Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor si Turnul Buzdugan. Cand au fost construite, ele erau o noutate in Transilvania. Turnul Capistrano si-a luat numele de la un locatar ilustru, calugarul francsican Ioan de Capistrano, sfetnic al lui Ioan de Hunedoara, canonizat in 1690. Camera acestuia pastreaza inca un semineu gotic de mare valoare, unicul pastrat in castel. 

4 Galeria si Turnul „Nje Boisia”

Este o constructie militara unica in Transilvania, ridicata tot in perioada Ioan de Hunedoara. Numele sau vine din limba sarba si inseamna „nu te teme”, fiind probabil data de mercenarii sarbi din garnizoana castelului. Turnul propriu-zis, alcatuit din cinci niveluri de aparare, este prevazut cu deschideri pentru arme de foc. Legatura cu castelul este asigurata prin intermediul unei galerii suspendate, lunga de peste 33 de metri, galerie ce se sprijina pe stalpi masivi.

3 Capela

Capela a fost amenajata in a doua etapa de constructie a lui Ioan de Hunedoara, cand accentul a fost pus pe amenajari civile. Altarul era gotic, in interiorul acestuia fiind amplasata acum o replica a sarcofagului lui Ioan de Hunedoara, aflat in catedrala catolica din Alba Iulia. Portiunea de pardoseala de caramida este originala, din secolul al XV-lea.

2 Sala Dietei

Sala Dietei se afla la nivelul I al Palatului, chiar deasupra Salii Cavalerilor. Impreuna, cele doua sali formeaza un ansamblu unic prin rafinament si grandoare pentru spatiul transilvan. Ridicata in etapa doua de constructie a lui Ioan de Hunedoara, sala a fost „taiata” de Gabriel Bethlen pe verticala, el creand astfel doua niveluri mai scunde, fiecare impartit in mai multe incaperi.
 

1 Sala Cavalerilor si cu tunelul secret

Sala Cavalerilor este piesa de rezistenta a circuitului turistic prin Castelul Corvinilor. O colectie de armuri si arme impodobeste peretii spatiului de mari dimensiuni, aflat la parterul Salii Dietei, impreuna cu care formeaza asa-numitul Palat – partea din dreapta a podului, cum privesti dinspre oras. Ambele sali sunt dreptunghiulare si strabatute la mijloc de un sir de cinci piloni octogonali din marmura. in plus fata de Sala Dietei, cea a cavalerilor are un tunel secret, prin care cei aflati in castel puteau fugi in afara zidurilor.
 
 
Cititi mai multe despre turismul in Romania pe Cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea