INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Vacante

#batagaika #poarta spre iad #siberia

Batagaika, cunoscuta si ca “poarta spre iad”, se mareste in ritm alert! Cercetatorii, ingrijorati de acest fenomen

 

Craterul Batagay, denumit Batagaika sau „poarta catre Iad”, se extinde rapid. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati si atrag atentia ca acest lucru ar putea inrautati rapid criza climatica.

Craterul are, in prezent, forma unei pisici de mare sau a unui mormoloc urias. A inceput ca o aschie, abia vizibila in imaginile din satelit, in anii '60 - '70. Acum este o prapastie cu stanci abrupte, care se vad foarte clar din spatiu. In perioada 1991 - 2018 gaura s-a triplat in dimensiune. 

Potrivit specialistilor in domeniu, craterul Batagay, uneori denumit Batagaika sau „poarta catre Iad”, este reprezentativ pentru o problema mult mai mare, adesea invizibila, care afecteaza intreaga planeta. Arctica se incalzeste mai repede decat restul Pamantului, iar acest lucru dezgheata rapid permafrostul, care este un strat gros de sol inghetat permanent.

Craterul acesta s-a format atunci  cand dezghetul permafrostului a facut ca pamantul sa se prabuseasca, creand o alunecare de teren. Pe masura ce permafrostul se dezgheata, toate plantele si animalele moarte care au fost inghetate in el timp de secole incep sa se descompuna, aruncand dioxid de carbon si metan in atmosfera.

Ce semnal de alarma trag oamenii de stiinta

Potrivit lor, aceste gaze puternice capteaza caldura si determina cresterea temperaturilor globale, declansand dezghetul si mai rapid al permafrostului. Cercul acesta vicios ar putea avea efecte grave. Permafrostul acopera 15% din terenul din emisfera nordica. In total, contine de doua ori mai mult carbon decat atmosfera. Potrivit unui studiu, dezghetul permafrostului ar putea emite la fel de multe gaze care incalzesc planeta ca o natiune industriala mare pana in 2100, daca industriile si tarile nu isi controleaza propriile emisii in prezent. Astfel, dezghetul permafrostului ar putea inrautati rapid criza climatica. Studierea locurilor de acest fel, rpecum Batagay,  poate ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga dezghetul permafrostului si sa anticipeze cear putea sa se intample in viitor.

De ce Batagaiga se numeste si “poarta spre iad”

Numele "poarta spre iad" atribuit craterului Batagaika nu este doar o metafora dramatica, ci reflecta adevaratele temeri si ingrijorari pe care acest fenomen geologic le provoaca. La suprafata, prapastia care se adanceste rapid in solul inghetat al Siberiei pare sa duca in straturile intunecate si necunoscute ale pamantului, oferind o imagine infricosatoare a puterii dezlantuite a naturii. Localnicii din regiune au inceput sa se refere la acest crater ca la o “poarta spre iad” din cauza aspectului sau sinistru si a zgomotelor pe care le produce solul in timp ce se prabuseste, acestea fiind percepute ca un vuiet amenintator, asemanator unor urlete din adancuri.

Totusi, motivul principal pentru care oamenii de stiinta si localnicii folosesc aceasta denumire este legat de consecintele pe care craterul le prevesteste. Pe masura ce permafrostul se dezgheata, nu doar ca provoaca prabusirea terenului si expansiunea craterului, dar elibereaza si cantitati mari de gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon si metanul. Acest proces, odata declansat, are potentialul de a accelera in mod dramatic incalzirea globala, alimentand un ciclu periculos care poate duce la schimbari climatice devastatoare.

In acest sens, Batagaika devine un simbol al efectelor dezastruoase ale schimbarilor climatice, un semn de avertizare ca dezghetul permafrostului ar putea deschide "portile iadului" asupra planetei noastre, eliberand forte incontrolabile si periculoase pentru viitorul omenirii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea