Vacante

#cazare #vacanta

Avantaje si dezavantaje pentru vacanta la prieteni si rude

Cand primesti o invitatie sa-ti petreci vacanta la niste prieteni sau la rude, poti profita de ocazie pentru a-ti petrece timpul in compania unor persoane dragi. In plus, ai sansa sa vizitezi un loc nou, fara sa mai platesti pentru cazare si masa. Insa casa prietenilor sau a unor rude nu este hotel, iar de aici vine o serie de avantaje si dezavantaje pentru o astfel de vacanta.


Avantaje pentru o vacanta la prieteni sau rude
 

1 Petreci vacanta intr-un mediu agreabil
 

Daca iti petreci vacanta la prieteni sau la niste rude, cel mai probabil ai primit o invitatie in acest sens. Daca prietenii tai au o casa de vacanta la munte sau locuiesc in strainatate si te cheama in vacanta, ai o ocazie frumoasa sa schimbi aerul, sa vezi locuri noi, sa incerci noi experiente.
 

2 Economisesti bani
 

Daca stai la prieteni sau la rude, esti scutit astfel de problema cazarii. In unele cazuri, chiar si drumul poate sa-ti fie platit, in special in cazul familiilor.
 

Dezavantaje pentru o vacanta in casa prietenilor sau rudelor
 

1 Trebuie sa te multumesti cu ceea ce ti se ofera



Daca la hotel ai libertate totala de miscare, cand stai intr-o locuinta particulara trebuie sa te conformezi regulilor casei. Fiecare familie are un stil de viata. Asa cum este de asteptat, stilul de viata iese in evidenta cel mai bine atunci cand locuiesti cu proprietarii. Incepand de la orele de masa sau de somn pana la regulile privind folosirea obiectelor din casa, toate reprezinta reguli nescrise care iti rapesc din libertatea de miscare.


In cazul unui hotel, unele lucruri mai pot fi schimbate, fie platind in plus, fie insistand sa primesti serviciile care ti-au fost promise si care poate nu sunt indeplinite la sosire. In cazul unei locuinte particulare, insa, trebuie sa ai in vedere faptul ca si cea mai flexibila persoana devine mai rigida pe teren propriu. Intentionat sau nu, gazdele isi impun stilul de viata pentru ca se afla in propria casa. Discrepantele de tabieturi si nevoi pot duce la discutii nedorite.


De exemplu, daca esti invitat sa-ti petreci cateva zile in Grecia in casa unor prieteni stabiliti acolo, perspectiva nu poate fi decat imbucuratoare, la inceput. Daca insa vei merge in plina vara, iar prietenii tai nu au aer conditionat, nu poti rezolva aceasta problema asa cum ai face la un hotel.


Libertatea limitata se manifesta inclusiv in cerintele bunelor maniere. La rude sau prieteni nu este recomandata o sedere lunga, pentru a evita un deranj. La un hotel iti poti prelungi oricat sejurul. Trebuie avuta in vedere si lipsa de intimitate, de ambele parti, atunci cand locuiesti la cineva acasa.


2 Trebuie sa fii independent


Prietenii sau rudele pot sa-si rezerve 1-2 zile pentru a te plimba prin oras, aratandu-ti cele mai frumoase locuri. Dar daca gazdele nu se afla si ele in vacanta, atunci nu are rost sa astepti mai multa asistenta din partea lor, deoarece vor fi ocupate cu treburile zilnice.


Va fi nevoie, asadar, sa te descurci pe cont propriu. Fa-ti un program, pentru a profita din plin de timpul petrecut in acel loc, indiferent ca esti sau nu insotit.

Este bine sa ai in bagaj toate lucrurile absolut necesare, pentru a evita sa ceri o haina mai groasa, o pijama , o periuta de dinti etc. De asemenea, avand in vedere ca beneficiezi de masa si casa in mod gratuit, gazdele nu ar trebui sa suporte alte cheltuieli (transport, intrati la obiective etc).


Ce trebuie sa mai ai in vedere


1
Accepta invitatia numai daca cunosti bine persoanele in cauza si va simpatizati
 

Cand urmeaza sa stai in casa cuiva, este recomandat sa faci acest pas numai daca persoanele respective iti sunt apropiate, daca exista simpatie si flexibilitate de ambele parti. O astfel de vizita trebuie sa lase amintiri frumoase, nu sa provoace tensiuni din cauza unor incompatibilitati pentru care, gandit la rece, nu e nimeni vinovat 100%.


2 Stabileste si anunta de la inceput durata vizitezi
 

Nu are mereu importanta ca respectivele gazde sunt de treaba, sociabile si prietenoase. Chiar si in astfel de familii exista probleme care pot sa apara spontan. Prezenta unui musafir in casa face unele situatii deosebit de stanjenitoare. Daca insa se cunoaste exact data plecarii tale, gazdele au mai multa libertate de a-si planifica un program si a-ti dedica maximum de timp disponibil.

3 Gazdele nu sunt ghizi turistici
 

Exista oameni care, desi locuiesc in orase superbe, nu au fost niciodata la cel mai mare muzeu din zona, nu frecventeaza locatiile turistice si nici nu si-au pus vreodata problema sa afle istoria unei zone foarte cunoscute.
Cere-le detalii numai in cazul in care sunt preocupate de asa ceva. In multe cazuri, insa, tocmai pentru ca stau de ani buni sau de o viata in acel loc, nu stiu mai nimic despre el sau nu pot sa-ti faca o prezentare.

De aceea, cel mai bine este sa te bazezi pe un ghid de buzunar pentru a descoperi regiunea pe care o vizitezi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea