Vacante

#athos #halkidiki #grecia #muntele athos

Athosul laic: descopera distractiile din Athos

Pentru multi, Athos este o destinatie pentru turismul religios. Regiunea de dinaintea Muntelui Athos, insa, este plina de viata. Decopertat de aura sa pioasa, Athosul laic pulseaza efervescent si colorat. Turistii sunt imbiati cu dulciuri din fructe, plajele zgomotoase concureaza cu cele intime si pustii, salbele de magazine iau ochii pasionatilor de shopping, iar monumentele istorice picura stropi de cunoastere din vechea cultura elena.

In timp ce Kassandra este sufletul petrecerilor, iar Sithonia, paradisul iubitorilor de natura, cel de-al treilea brat al peninsulei halkidiki este adesea inteles ca o destinatie pentru turismul religios. Si nici acela nu este pentru toata lumea. Numai barbatii au voie sa viziteze manastirile de pe Muntele Sfant si numai aceia dintre ei care au un permis de acces in acest stat in stat care este Athosul. Femeile, carora le este interzisa intrarea pe munte, sunt cu atat mai putin interesate de aceasta zona ca destinatie pentru un intreg sejur. Aparent, in afara de o croaziera in jurul Muntelui Athos si o vizita la ruinele singurei manastiri unde este permis accesul femeilor, nu prea mai ai ce face in zona. In realitate, insa, Regiunea de dinaintea Muntelui Athos este la fel de ofertanta in plan turistic precum celelalte doua peninsule. Pasionatii de istorie pot merge pe urmele lui Aristotel in Stagira, iar cei mai sportivi au ocazia sa faca scufundari in insula Ammouliani.

 

Athosul laic stimuleaza simturile

 

Pana la granita cu statul independent Athos, cel de-al treilea brat al Halkidiki-ului isi unduieste liniile naturale. Panoramele seducatoare se creioneaza in paduri de pini care coboara pana in apele stravezii. Presarate din loc in loc, siturile arheologice isi descopera comorile si vorbesc despre alte vremuri, despre istoria unui popor vechi, despre filozofie si nu numai.

Sursa foto: acasa.roIn Athosul laic, turistul poate face un popas la o taverna greceasca, simpla si ospitaliera, pentru a gusta dulciuri pline de poezie, precum “spoon sweets”, dulciuri intr-o lingura. Micutele preparate sunt realizate din fructe precum kiwi sau smochine in sirop de zahar. Iti recomandam restaurantul hotelului Germany, din Olympiada, a carui terasa se afla chiar langa plaja. Un alt loc este Bakatsianos, o taverna greceasca faimoasa, aflata in padurea Ayia Paraskevi. "Pana si padurile au nume de sfinti aici" spunea cineva din grup. Nu se poate spune daca acest nume influenteaza in vreun fel mancarea, insa la Bakatsianos ai parte de unele dintre cele mai bune preparate din intreaga Grecie. Indiferent ca alegi preparate vegetariene sau pe baza de carne, gustul, textura, aroma, prezentarea, toate sunt placeri incontestabile.

Sursa foto: acasa.roIn Athosul laic poti avea parte de una dintre cele mai romantice si stilate cine grecesti, intr-o atmosfera care te invaluie de la primul pas. Chiar daca viata monahala este prin definitie una modesta, turistii care viziteaza peninsula Athos pot sa se bucure de un sejur elegant, intr-un hotel care nu are cum sa nu te impresioneze prin bun gust si calitatea serviciilor. Ni s-a intamplat in Eagles Palace Hotel, un complex hotelier de 5 stele, unul dintre cele mai luxoase din Halkidiki. Aflat la 4 km de Ouranopolis, Eagles Palace este genul de loc din care cu greu mai pleci, nu doar gratie serviciilor, ci a atmosferei de aici. Una dintre cele mai frumoase experiente le poti avea seara, la un concert de muzica live. Exista gradini, curti si terase diferite, pe inaltimi variate, intime si elegante.

 

Atractii turistice: Ammouliani, Olympiada, Stagira antica

 

Sursa foto: acasa.roRegiunea de dinaintea Muntelui Athos se mandreste  cu cea mai mica insula locuinta din Egee, Ammouliani. Aflata intre Ierissos si Ouranopolis, Ammouliani este renumita pentru plajele sale frumoase, pentru golfuletele naturale si posibilitatile oferite de sporturile de apa. Cei care vin aici pot face scufundari, se pot bucura de intimitate pe plaje pustii si au ocazia sa guste din preparatele locale, pe baza de fructe de mare.

In nordul bratului Athos se afla Olympiada, un satuc construit de-a lungul unei plaje nisipoase. Golful natural strajuit de verdele muntilor, nisipul fin si apropierea de Stageira face din Olympiada o destinatie de vacanta atractiva pentru turistii straini.

Satul are numai cateva hoteluri, insa acestea ofera conditii bune pentru un sejur linistit si relaxant. Nisipurile fine si intrarea lina in mare sunt ideale pentru cei care vin aici sa-si petreaca vacanta impreuna cu copiii. Preparatele traditionale din fructe de mare si dulciurile cu prune, excursiile la siturile arheologice, plimbarile pe mare sunt cateva dintre activitatile propuse.

In apropiere de Olympiada, la o distanta de aproximativ 500 – 700 metri, se afla situl arheologic al Stageirei antice. Pozitionata pe o peninsula muntoasa de mici dimensiuni, Liotopi, Stageira si-a castigat renumele, fiind locul de nastere al lui Aristotel. Sapaturile au scos la iveala vechile fortificatii ale orasului, precum si portiuni de cladiri, locuinte etc.

Sursa foto: acasa.roGhizii locali organizeaza in aceasta zona excursii pentru turisti, cele mai scurte durand aproximativ o ora, in timp ce traseele mai lungi implica un drum de cateva ore. Este recomandat ca cei care vin in acest loc sa aiba apa la ei, lotiune antisolara , ochelari si palarie. Exceptand drumul umbros prin padure, in locurile deschise si prafoase, soarele este destul de puternic. De asemenea, nu trebuie uitat aparatul foto. De sus panorama asupra regiunii este spectaculoasa.

Pe langa situl arheologic, poate fi vizitata si localitatea Stagira (Stageira), aflata la poalele muntelui Stratoniki. Parcul de la intrarea in localitate detine o statuie a lui Aristotel. Tot aici mai pot fi vizitate si diverse monumente istorice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea