Vacante

#red light district #gassan diamonds #muzeul rembrandt #rijksmuseum #oude kerk #i amsterdam #amsterdam

Amsterdam, ape eclectice si ferestre libertine

Amsterdamul poate fi ceea ce vrei tu sa fie: o Venetie impudica si contemporana, o fantezie, o poveste romantica de toamna, o experienta artistica de muzeu sau, mai simplu, o sesiune frenetica de shopping, combinata cu o viata de noapte intensa.

Daca vrei sa vizitezi un oras european extrem de ofertant, noi iti recomandam sa mergi in Amsterdam.

Odata ce ajungi, cauta cardul orasului pentru turisti, “ I Amsterdam ”. Cu ajutorul acestuia, beneficiezi de reduceri la transportul public, la unele restaurante si parcari, primesti un ghid si ai gratuitati si discounturi la cele mai importante atractii turistice ale Amsterdamului. Un card “I Amsterdam” pentru 24 h te costa 33 euro, pentru 48h, 43 euro si pentru 72 h, pretul ajunge la 53 euro. Ca sa cumperi cardul, mergi la centrele ATCB de informare pentru turisti (Offices of Amsterdam Tourist & Convention Board (ATCB).

Deplaseaza-te prin oras in stil amsterdamez

In Amsterdam mijloacele de transport sunt mai variate decat cele din alte orase. In primul rand, supranumit fiind “Venetia Nordului”, Amsterdamul iti ofera posibilitatea sa-l vizitezi pe apa. Incearca Canal Bus-ul, ambarcatiunea care opreste la majoritatea muzeelor mari, atractiilor si centrelor comerciale importante. Un bilet pentru o zi te costa cam 18 euro. La fel ca in Paris si alte orase unde se organizeaza mini-croaziere pe cananele cele mai cunoscute ale metropolei, si in Amsterdam aceste ambarcatiuni sunt de multe feluri, specializate pe tematici si servicii. Unele sunt destinate celor care doresc sa viziteze numai muzee, altele ofera posibilitatea sa iei pranzul sau cina la bord, in timp ce admiri orasul prin peretii de sticla ai vasului.

amsterdam11amsterdam111O alta modalitate de deplasare, foarte cunoscuta in Amsterdam, este bicicleta. Multi turisti care experimenteaza un tur al orasului pe bicicleta sunt incantati de metoda. Te poti opri unde doresti si vezi totul pe indelete. Bicicletele le gasesti peste tot. Unele hoteluri chiar le pun gratuit la dispozitia turistilor. Deasemenea, exista numeroase centre de inchiriere, unul dintre cele mai la indemana fiind gara centrala. O bicicleta te costa aproximativ 6 euro pe zi, iar garantia este este in jur de 50 euro.

Cateva recomandari pentru atractiile pretioase din Amsterdam

Amsterdamul nu poate dezamagi pe nimeni: are cate ceva pentru fiecare si ceva in plus: un aer relaxant, libertin, care insa nu cade niciodata in extrem. Oricat de multi straini vin aici, nivelul de civilizatie si siguranta sunt incontestabile.

Amsterdam-BridgeUna dintre cele mai frumoase constructii este Oude Kerk. Originile batranei cladiri coboara adanc, in secolul al XIII-lea, cand a fost inaltat primul lacas din lemn. Astazi, lacasul religios cel mai vechi din Amsterdam are o arhitectura gotica, datand din secolul al XIV-lea. Ansamblul dispune de o orga din 1726, celebra pe plan mondial si care inca atrage iubitorii acestui instrument sa vina sa o asculte. Vitraliile bisericii dateaza din secolele XVI, XVII si XVIII. Oude Kerk este deschisa pentru public de luni pana sambata, intre 11:00 si 17:00, iar duminica, intre 13:00 si 17:00. Daca vrei sa vizitezi Oude Kerk, trebuie sa platesti 5 euro la intrare si 4 euro pentru grupuri. Copiii cu varste mai mici de 12 ani au intrarea libera.

In Amsterdam ai ocazia sa vizitezi si cel mai mare muzeu din Olanda, Rijksmuseum (Muzeul National). Si daca iti place arta, profita ca esti aici si mergi sa vezi Muzeul Rembrandt , situat in casa in care a locuit pictorul olandez.

Iti recomandam si o vizita la Gassan Diamonds , o cladire aflata in centrul vechi al Amsterdamului. unde se prelucreaza diamante si se creeaza bijuterii de prima clasa. Vei trai experienta taierii si prelucrarii acestei pietre pretioase, pas cu pas, trecand prin toate stadiile, pana ajunge sa fie incrustat intr-un inel sau colier. Gasesti firma Gassan Diamonds la adresa Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175, Amsterdam.

Cateva recomandari pentru shopping si viata de noapte din Amsterdam

Pe multe strazi centrale, nu se poate circula cu autoturismul, insa intalnesti tramvaie, biciclete si taxiuri. Pentru shopping, alege Nieuwedijk-Kalverstraat, o zona intesata de magazine, cu produse de toate felurile, de la haine sport la suveniruri pentru turisti.

Viata de noapte nu poate fi experimentata fara o vizita in Red Light District, cea mai controversata si mai cunoscuta zona din Amsterdam. red light district acopera o suprafata destul de mare si este situat in cea mai veche parte a orasului, cu vedere spre canale. Ca sa ajungi in Red Light District, nu faci mai mult de 10 minute din Central Station, cea mai importanta gara din Amsterdam.

Cartierul dispune de sexshop-uri, baruri gay, cinematografe, hoteluri, teatre, muzee, cafenele, restaurante, magazine si, nu in ultimul rand, ferestre cu femei in lingerie intima, pentru distractia adultilor. Fotografierea acestora, insa, este strict interzisa.

Desi prostitutia este legala in multe locuri in Europa, nicaieri aceasta nu starneste o mai mare curiozitate, decat in Red Light District. Astfel stand lucrurile, este absolut normal ca vechiul cartier sa devina o atractie turistica si, pana la urma, asa cum se stie, o emblema a orasului Amsterdam. Red Light District este cel mai bun exemplu pentru filozofia amsterdameza, potrivit careia, prostitutia, drogurile usoare, pornografia fac parte din natura umana si, deci, toleranta acestora este absolut firesca.

Mai mult decat atat, cartierul este cunoscut ca fiind destul de sigur, in ciuda asteptarilor venite din partea strainilor. Este bine insa, daca mergi cu bicicleta, sa ai grija unde o lasi, pentru ca bicicletele fac obiectul celor mai dese furturi. Se poate sa fii abordat de necunoscuti care incearca sa-ti vanda droguri, ceea ce ar fi de evitat. In zona exista si locuinte particulare, hoteluri, moteluri si restaurante, magazine si cafenele, iar locul este de obicei intesat de politisti.

Amsterdam stradutaEste bine sa stii

- Cazare. Daca alegi sa stai la un hotel de 4 stele, platesti in jur de 45 euro pe noapte. Pentru aceeasi categorie, insa, pretul poate sa ajunga si la 79 euro pe noapte. Pentru un confort de 5 stele suma creste la 144 euro.

- Piste pentru ciclisti. Cand mergi pe jos prin oras, ai grija sa ocolesti pistele pentru ciclisti, marcate cu linii speciale. Ciclistii sunt destul de indrazneti si riscul accidentelor este mare, pentru pietonii care se asteapta sa fie ei cei ocoliti.

- Bagaje. Daca ai numai cateva ore la dispozitie ca sa vizitezi orasul, lasa bagajele la gara. Preturile sunt intre 4.5 si 6.5 euro, in functie de marimea lor. Pretul este pentru o zi intreaga, indiferent ca le lasi mai putin de 24 de ore.

- Limba oficiala. Olandeza este limba oficiala, insa cam toata lumea stie engleza in Amsterdam. Multi olandezi vorbesc germana si franceza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea