Vacante

#afectiuni in vacanta #rau de altitudine #altitudine #diareea calatorului #diaree #fus orar #vacanta #afectiuni

Afectiuni de care poti suferi in vacanta

Oricat de atent esti cu sanatatea cand pleci in vacanta , simplul fapt ca schimbi mediul tau obisnuit poate cauza diverse afectiuni. Aerul, apa, mancarea, lucrurile cu care vii in contact devin sursa unor neplaceri, cel putin pana ce organismul tau se obisnuiteste cu noul mediu. Iata care sunt principalele afectiuni intalnite la turisti:

1. rau de altitudine

Daca iti petreci vacanta escaladand un munte, la inaltimi cu care nu esti obisnuit sau pur si simplu daca mergi intr-o statiune de schi , se poate sa suferi din cauza altitudinii. Aceasta afectiune este cauzata de aerul uscat, cu un nivel scazut de oxigen si de presiune. De aici rezulta dureri de cap, dificultati de respiratie sau deshidratare. In general, astfel de manifestari apar incepand cu altitudinile de 1500 de metri, insa exista persoane care rezista bine pana la altitudini de 3000 de metri.

Daca nu esti obisnuit deloc cu locurile inalte, in cazul in care vrei sa pleci in vacanta intr-o statiune montana este bine sa iei in considerare informatiile legate de altitudinile statiunii si sa consulti un doctor pentru a-ti prescrie eventuale medicamente impotriva acestei afectiuni.

Daca ai baut un suc care avea cuburi de gheata facute cu apa curenta, daca ai dat pe gat cativa stropi de apa pentru a lua o pastila, daca te-ai spalat pe dinti cu apa de la robinet etc, iata deja cateva motive pentru care suferi de aceasta afectiune.

2. Schimbarea de fus orar

Schimbarea fusului orar poate sa strice o intreaga vacanta, daca nu se iau masuri din timp. Cand organismul nu se obisnuieste cu ora de la destinatie, apar probleme stomacale, insomnii, senzatii de oboseala acuta. Nimeni in afara de cel afectat nu poate face nimic pentru a rezolva aceasta problema. De aceea, este foarte important sa se respecte pasii care asigura adaptarea la noul fus orar, un proces care trebuie sa inceapa inainte de plecarea in vacanta, daca este vorba despre calatorii pe distante foarte mari. 

Detalii despre metodele de a contracara aceasta afectiune gasesti in articolul Cum sa te obisnuiesti cu fusul orar.

3. diareea calatorului

Nu este cea mai placuta tema la care sa reflectezi cand pleci in vacanta. Insa adevarul este ca odata ajuns intr-o alta tara, simplul fapt ca-ti cumperi o sticla de apa imbuteliata inseamna sa schimbi ceva in organismul tau. Automat bei o apa cu care organismul nu este obisnuit, indiferent ca simti sau nu ca are alt gust. Aceasta simpla schimbare poate duce la aceasta afectiune. Ghidurile de calatorie includ intotdeauna un capitol dedicat sanatatii, cu detalii despre apa de consum in destinatia respectiva. In tari precum Egiptul sau Turcia, turistilor li se recomanda sa nu consume apa de la robinet si le sunt indicate principalele marci pe care le gasesc pe sticlele de apa imbuteliata din magazine. 

Afla mai multe din articolul Cum sa eviti diareea calatorului.

Alte articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea