Vacante

#egipt #vacanta #culinar #mancare #turism

Adrenalina la distanta de o furculita (VII) : Egipt

Planuiesti o vacanta in Egipt si te intrebi ce ar fi recomandat sa mananci in aceasta tara? In primul rand, painea este alimentul preferat al egiptenilor si nu lipseste de la nicio masa. Chiar si in Egiptul Antic, acest preparat avea o insemnatate foarte importanta, la fel ca si berea. De astfel, berea a fost inventata pe aceste meleaguri.

Inainte sa iti faci bagajele pentru Egipt, nu uita sa iti convoci stomacul la o discutie serioasa in care sa dai cartile pe fata! Astfel, spune-i ca este foarte posibil sa sufere socuri alimentare destul de grave. Nu de alta, dar o parte dintre mancarurile egiptene se prepara cu apa din Nil, unul dintre cele mai murdare fluvii ale planetei. De altfel, apa potabila este o problema in Egipt. Aceasta nu se consuma niciodata de la robinet, ci numai imbuteliata.

Si totusi, indragostitii de Egipt sustin ca bucataria acestui popor este absolut delicioasa si total inofensiva cu o singura conditie: sa o consumi in restaurantele renumite din centrul capitalei Cairo sau, de exemplu, in localurile din insula Zamalek. Din contra, preparatele vanzatorilor ambulanti nu sunt intotdeauna sigure si pot provoca indigestii suparatoare deoarece nu respecta "a la lettre" normele europene de nutritie.

In cazul in care pleci intr-o croaziera pe Nil, este important sa iti amintesti ca, de obicei, mancarea de pe aceste vase de agrement nu este intotdeauna tipic locala. Companiile propun meniuri bogate in mancaruri care contin ingredientele pe care le cunostem cu totii si care nu sunt pregatite in maniera egipteana. In cazul in care doresti sa degusti si din specificul culinar al Egiptului, iti recomand sa incerci, in timpul pauzelor de pe uscat, bucataria din restaurantele egiptene.

Preparate tipic egiptene   

Un pranz tipic este format din carne (cu exceptia preparatelor din porc care se consuma mai rar) asezonata cu legume, orez sau salate. Nu lipseste ceaiul sau cafeaua turceasca "made in" Egipt.

Painea egipteana se numeste aish. Este destul de asemanatoare cu chiflele, ca aspect, dar este coapta din faina integrala. Fuulul este una dintre mancarurile nationale din Egipt si se consuma, in special, dimineata la micul dejun. Sub aceasta denumire cam sinistra, se ascunde, de fapt, o mancare din boabe de fasole de culoare maro peste care s-a adaugat lamaie. Pentru a avea cu adevarat o savoare tipic egipteana acest fel de mancare se prepara la foc mic. Ore si ore incontinuu va fierbe intr-un ceaun de cupru in care se presara piper, chimion si usturoi. Rezultatul? Delicios, spun cei care l-au gustat. Acest preparat este insotit intodeauna de orez.

Mulukheva face parte, de asemenea, din bucataria tipica urmasilor faraonilor. Aceasta este o supa din ierburi locale in care se pune carne la fiert.


Porumbel la gratar

Cum iti suna porumbel la gratar? Garantez ca iti va creste adrenalina cel putin cu cateva unitati. Cei care l-au degustat spun ca este foarte savuros, dar ca este dificil sa inlaturi carnea de pe oasele minuscule.

Amestecul de paste, orez, linte, naut, sos de usturoi si sos picant de rosii asezate in straturi si ornate cu ceapa calita se numeste Koshary. Aceasta este o alta mancare traditionala egipteana care are un aspect ingrozitor, dar care merita incercata deoarece are un gust cel putin interesant.

In ceea ce priveste desertul, Om Ali este preferatul locuitorilor din Egipt. Acesta este un amestec de paine sau de paste cu lapte, nuci, cocos si stafide care se mananca fierbinte. De asemenea, nu uita de baklavale sau de bucatile rotunde de paine imbibate din belsug cu miere si sirop de zahar.

Bauturi

Te anunt ca va fi dificil sa procuri alcool. Acesta se gaseste greu si este destul de scump in comparatie cu mancarea.

Dintre bauturile traditionale, veti avea parte de karkade in orice colt al Egiptului. Acest preparat pe baza de hibiscus este simbolul ospitalitatii din tara faraonilor, iar, de obicei, primul pahar este gratis. Nu uita sa incerci si shai (ceai negru), sucurile de mango, guayaba sau mai adrenaliticul sirop facut din zahar de trestie.

Vinurile de calitate superioara sunt o raritate in Egipt. Iti recomand vinul rose Rubi D'Egyte sau vinul rosu Chateu Giniclis. In ceea ce priveste vinurile albe, acestea sunt foarte variate si destul de savuroase.

Bautorii de bere au la dispozitie sortimentul local numit Silva. Desi este un lichid care nu se aseamana prea mult la gust cu berile europene, merita sa incerci pentru a simti cat mai bine tipicul egiptean.

Reteta fuul
Durata: 10 min

Ingrediente (pentru 4 persoane) :

- in jur de 350 g de boabe de fasole
- 1 pahar de apa
- 1 lingura de ulei de masline
- suc de lamaie
- 1 lingura de otet
- 1lingura de pasta de susan
- 1 lingurita de chimion pudra  
- 4 capatani de usturoi  
- ½ pahar de patrungel maruntit
- sare si piper

Mod de preparare :

Fasolea se pune la fiert intr-o cratita.

Restul ingredientelor se amesteca bine intr-un bol, dupa care se adauga peste ele fasoalea si apa in care a fost fiarta. Tot continutul se faramiteaza cu o furculita.
Se serveste cu paine si cruditati in sos de iaurt, piper si arpagic.


Pentru mai multe informatii despre turismul culinar, citeste despre Peru Spania, China, Franta, Sicilia, iar despre destinatii exotice aici

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea