Vacante

# respectare reguli # reguli turistice #reguli #vacanta #turism #turisti

7 reguli turistice pe care nu ti-ai dat seama ca trebuie sa le respecti in vacanta

Cand mergem in vacanta tindem sa ne purtam la fel ca acasa: nu aruncam mizerie pe jos, nu furam, nu vorbim urat cu oamenii si alte lucruri de genul acesta. Totusi, rareori ne punem problema ca in alte culturi exista norme la care nu ne-am fi gandit niciodata. Astfel, am adunat o lista de reguli ciudate pe care sa le iei in considerare daca planifici o excursie in Asia.

1. Guma de mestecat in Singapore

Guma de mestecat este interzisa in Singapore asadar ar fi de preferat sa o lasi acasa. Este ilegal sa detii guma de mestecat chiar si pentru uz personal, iar amenzile sunt destul de piperate: pana la $1,000 pentru persoanele aflate la prima abatere.

2. Fructe interzise in mijlocul de transport public

In Indonezia, Malaysia si Singapore exista un aliment interzis in mijloacele de transport in comun: fructul durian - acel fruct cu tepi exteriori si un miros particular la deschidere. Chiar daca acesta e bogat in fier, potasiu si vitamina C, consumarea lui in autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport in comun este interzisa din cauza mirosului.

3. Mancatul cu mana in Filipine

Probabil stiai ca majoritatea mancarurilor in Filipine se mananca cu mana. Ce e posibil sa nu stii este faptul ca localnicii mananca cu mana dreapta. Nu folosi mana stanga deoarece e un semn al lipsei de respect, iar majoritatea oamenilor de acolo folosesc mana stanga pentru a curata toaletele. Desi e dificil la inceput, o sa te obisnuiesti dupa cateva incercari.

4. Cumpararea alcoolului in Tailanda

Consumul de alcool nu este interzis in Tailanda, dar posibilitatile de cumparare sunt limitate. Exista un interval orar strict in magazine, in care poti achizitiona bauturi alcoolice: intre 11:00 - 14:00 si 17:00 pana la miezul noptii. Totusi, la restaurant sau in baruri poti consuma alcool si intre orele restrictionate.

5. Mancatul cu betisoare in Japonia

Japonezii se folosesc de betisoare pentru a manca. Iar daca ajungi acolo ar trebui sa incerci aceasta experienta. Totusi, daca vrei sa imparti mancarea cu cineva, trebuie fie sa-l lasi sa ia direct din farfurie, fie sa-l hranesti chiar tu. Sa pasati mancarea intre betisoare este considerat un gest tabu in Japonia, deoarece are legatura cu obiceiuri funerare stravechi.

6. Descaltarea de pantofi in casele chinezesti

In majoritatea culturilor asiatice podeaua se foloseste la sezut, dormit sau pentru socializare, deci e important sa fie mentinuta curata. Tocmai de aceea, daca intri in casele chinezesti, trebuie sa te descalti de pantofii cu care ai umblat pe afara. Nu te ingrijora, cu siguranta vei primi papuci de casa.

7. Tatuaje sau selfie-uri cu Buddha in Sri Lanka

Artefactele si imaginile buddhiste se intalnesc la tot pasul in Sri Lanka. Totusi, daca vrei sa iti faceti un selfie cu ele sau sa marchezi vacanta cu un tatuaj, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte. Aceste lucruri sunt interzise, fiind considerate delicte minore si pedepsite cu amenzi sau chiar zile de inchisoare.

Fiecare cultura este diferita, chiar si in cadrul aceluiasi continent, fara sa mai vorbim daca depasim aceasta limita. Tocmai din acest motiv este important sa stim cateva reguli de baza despre o anumita cultura, inainte de a face o calatorie. Oricat ar parea de ciudate unele reguli, localnicii tin la ele cu sfintenie, iar din respect pentru ei ar trebui sa le respectam si noi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea