Vacante

#vacanta #cuvinte # sfaturi de vacanta #cuvinte intraductibile

6 cuvinte intraductibile pe care le poti invata in vacanta

Unul intre cele mai mari avantaje ale vacantelor in strainatate este acela ca poti invata o multime de lucruri noi despre cultura si traditiile tarilor in care calatoresti. Cu siguranta de fiecare data cand ai revenit in tara natala ai pastrat in minte cateva cuvinte din limba oficiala a regiunii in care ti-ai petrecut vacanta. Poate tot cu aceasta ocazie, ti-ai dat seama ca exista anumite cuvinte pe care altii le folosesc, dar care nu au un corespondent in limba romana sau nu pot fi traduse deloc. Iata doar cateva dintre cuvintele intraductibile pe care le poti invata in vacanta.


1. Sobremesa

Daca ajungi in Spania si iei pranzul sau cina la restaurant, este foarte posibil sa ai parte de "sobremesa". Acest cuvant desemneaza timpul pe care il petreci dupa masa, stand de vorba cu celelalte persoane alaturi de care ai mancat. "Sobremesa" este un cuvant intraductibil, astfel ca dupa ce te intorci din vacanta, le poti povesti prietenilor ce inseamna.


2. Depaysement

Pentru a-si exprima dorul de casa, francezii folosesc cuvantul "depaysement". Acesta defineste sentimentul pe care il traiesti atunci cand esti departe de tara natala.


3. Pana Po'o

Daca iti petreci vacanta in Hawaii si intrebi un localnic cum poti ajunge la un anumit obiectiv turistic, este posibil sa-ti spuna "pana po'o". Cuvantul intraductibil este insotit de ducerea mainii la cap, ca si cum persoana respectiva ar incerca sa-si aminteasca ceva.


4. Waldeinsamkeit

Limba germana nu este usor de invatat, deoarece are un vocabular foarte stufos. Stiai ca germanii folosesc un cuvant specific pentru a desemna sentimentul de singuratate trait atunci cand esti intr-o padure? Ei bine, acest cuvant este "waldeinsamkeit" si nu are corespondent in alta limba.


5. Culaccino

Pentru urmatoarea ta vacanta in Italia, retine cuvantul "culaccino", deoarece este specific limbii italiene si nu poate fi tradus. Culaccino este cuvantul folosit pentru a descrie urma lasata de un pahar rece pe masa. Cu siguranta italienii vor fi surprinsi sa auda acest cuvant spus de un turist.


6. Iktsuarpok

In limba inuit, vorbita in anumite zone din Canada, SUA (Alaska), Rusia si Groenlanda, exista un cuvant care descrie starea de nerabdare pe care o ai atunci cand astepti pe cineva si gestul de a iesi mereu afara sa vezi daca persoana respectiva vine sau nu. Cuvantul intraductibil este "iktsuarpok".

Sursa foto: lingholic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea