1. Pizza napolitana
Pizza napolitana sta la baza identitatii culinare a orasului. Prepararea incepe cu aluat lasat la dospit lent, rezultat intr-o textura aerata si elastica. Crusta, coapta direct pe piatra la temperaturi mari, devine usor crocanta pe exterior si pastreaza miezul fraged. Toppingurile includ rosii San Marzano, mozzarella di bufala, ulei de masline si busuioc verde. Locuri precum L’Antica Pizzeria da Michele au atras atat localnici, cat si turisti, prin respectarea stricta a retetei originale. Dominatia variantelor Margherita si Marinara nu lasa prea mult loc improvizatiilor, insa cine cauta o experienta autentica poate opta pentru un pranz rapid pe terasa pizzeriei sau pentru o pizza la pachet, ca multi dintre locuitorii orasului.
2. Pizza Fritta
Pe langa pizza clasica, merita incercata pizza fritta. Aceasta are aluat prajit si o umplutura consistenta de ricotta, carne si piper. Se serveste adesea la pravalii mici sau pe strada, unde aglomeratia si mirosul specific fac parte din ritual. Cei interesati de o calatorie gastronomica pot consulta oferte actualizate de bilete de avion catre Napoli, urmand oportunitatea de a testa aceste retete consacrate.
3. Cuoppo
Exista si Cuoppo, o gustare prezenta in categoria de street food de pe strazile pitoresti ale orasului: un plic din hartie continand crochete de cartofi, arancini, inele de calamar pane, mozzarella si sardine. Pentru localnici, Cuoppo nu reprezinta doar o gustare, ci si o pauza din agitatia orasului.
5. Paste
Pastele cu sos Genovese aduc o aroma puternica de ceapa sotata, servita de regula cu carne, iar spaghetti cu midii concentreaza savoarea marii intr-o portie simpla si echilibrata.
6. Bruschette
Seri relaxante la trattorie includ deseori bruschette, cu rosii coapte, putin ulei de masline si busuioc. Preparatele saline de strada atrag atentia celor grabiti, dar si a celor care vor sa multiplice experientele culinare.
7. Sfogliatella
Sfogliatella iese in evidenta in orice patiserie a orasului, atat sub forma riccia (foitaj crocant), cat si frolla (coaja frageda), ambaland o umplutura de ricotta, gris, coaja de lamaie si zahar. Gustul contrastant intre foitaj si crema delicata a facut ca sfogliatella sa devina o emblema pentru dulciurile napolitane.
8. Baba
Baba nu lipseste de la micul dejun sau din meniurile cafenelelor. Forma mica, textura pufoasa si siropul de rom sau lichior dau acestui desert un caracter aparte. Variante cu frisca sau fructe aduc un plus fata de reteta clasica.
9. Zeppola di San Giuseppe
Pentru o prajitura sezoniera, Zeppola di San Giuseppe este asociata unei sarbatori specifice si consta in aluat prajit, crema de vanilie si cirese confiate.
10. Gelato
Gelateriile artizanale, printre care se numara si Gelateria Mennella, vand inghetata proaspata, cu arome locale bazate pe ingrediente naturale. Pentru pasionatii de fructe sau ciocolata, vitrinele gelateriilor raman atragatoare indiferent de anotimp.
Bauturile napolitane completeaza mesele tipice. Limoncello, lichiorul de lamaie din zona Napoli si Coasta Amalfi, se serveste la finalul mesei principale. Alte alternative implica sucuri proaspete din citrice locale, bere Peroni sau cocktailuri usoare, preparate in barurile din cartierele vechi. Aceste bauturi insotesc de obicei gustarile rapide sau deserturile, intregind tabloul culinar tipic orasului.
Napoli incurajeaza curiozitatea culinara, oferind retete simple cu gusturi bine definite, intr-un mediu unde confortul, traditia si autenticitatea se intalnesc in fiecare farfurie. Explorarea meniului orasului ajuta la intelegerea culturii si la conectarea cu istoria locului.
FOTO: shutterstock.com
Advertorial