Umanitar

# spitale copii # dotare spitale # salvati copii #libris #donatii #romania

Salvati Copiii Romania si Libris, donatii de peste 70.000 de Euro pentru Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures

Interventia medicala rapida si adecvata ar putea reduce mortalitatea in randul copiilor cu varsta intre unu si patru ani, ale carei principale cauze sunt leziunile traumatice (o rata de 8,7 la 100.000 de locuitori), afectiunile aparatului respirator (7,3 la 100.000 de locuitori), tumorile (4,3 la 100.000 de locuitori) si malformatiile congenitale (2,9 la 100.000 de locuitori), potrivit datelor centralizate de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) pentru anul 2019[1].

 

Organizatia Salvati Copiii Romania extinde programul de combatere a mortalitatii infantile in sectiile de pediatrie din spitalele din tara, afectate de o subfinantare acutizata in contextul pandemiei. Prima dotare de amploare din judetul Mures are loc la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, cu sprijinul Libris.ro si cuprinde echipamente medicale in valoare de peste 70.000 de Euro.

Totodata, vor fi dotate si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, cu echipamente in valoare de  66.265 Euro - dispozitiv Unique CFM pentru monitorizarea EEG, ECG, rSO2 in completarea sistemului de hipotermie controlata, aparat ventilatie tip nCPAP, ventilator de transport, robot de UV, 2 monitoare de functii vitale si Spitalul Clinic Judetean Mures cu echipamente in valoare de 13.735 Euro - monitor functii vitale si masa radianta.

In prima parte a anului 2021, vor fi dotate cel putin 10 unitati medicale, cu aparatura in valoare de 1.000.000 de Euro.  Mecanismul de redirectionate a 3,5% din impozitul pe venit catre sectiile de pediatrie si neonatologie este una dintre sursele importante atat de finantare, cat si de solidaritate sociala.

Din punct de vedere al evolutiei mortalitatii pe segmentul de varsta 1-4 ani, in anul 2019, fata de anul 2018, se remarca cresteri ale mortalitatii primei copilarii in judetele:

  • Tulcea (de la 12,6 la 100.000 locuitori la 66,6 la 100.000 locuitori)
  • Neamt (de la 39,2 la 100.000 locuitori la 66,8 la 100.000 locuitori)
  • Teleorman (de la 8,8 la 100.000 locuitori la 27,5 la 100.000 locuitori).

Scaderi ale mortalitatii s-au inregistrat in judetele:

  • Dambovita (de la 69,4 la 100.000 locuitori la 16,3 la 100.000 locuitori)
  • Bistrita-Nasaud (de la 64,2 la 100.000 locuitori la 21,8 la 100.000 locuitori)
  • Giurgiu (de la 40,6 la 100.000 locuitori la zero cazuri la 100.000 locuitori).

Medicul pediatru Mihai Gafencu, Presedinte al Organizatiei Salvati Copiii Romania, a explicat necesitatea unei dotari cat mai rapide a sectiilor de pediatrie: „Pandemia a pus o presiune mare pe intreg sistemul medical, nu doar pe sectiile speciale dedicate tratarii cazurilor de COVID-19. Si daca acestea din urma au fost finantate si dotate din cauza urgentei pandemice, sectiile de pediatrie s-au confruntat cu lipsuri ce sunt deseori cele cronicizate.

Mai mult, contextul epidemiologic a facut ca deplasarea copiilor cu boli cronice catre spitalele din centrele mari sa fie diminuata, iar sectiile de pediatrie din orasele mici sunt, de multe ori, precar dotate din punct de vedere al aparaturii medicale performante. De aceea, dotarea acestora este o urgenta medicala dar si sociala”.

INVESTITIE MAJORA: 70.000 de Euro, cu sprijin LIBRIS.ro

Una dintre dotarile de amploare din judetul Mures este aceea a Sectiei de Cardiologie de la  Institutul de  Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, unde lista de asteptare pentru cazurile care nu reprezinta urgente medicale este mare, iar sectia de terapie intensiva dispune doar de 13 paturi. In acest moment, lista de asteptare pentru operatie cuprinde peste 50 de copii, cu malformatii corectabile, a caror stare si prognostic se deterioreaza in asteptare.

Astfel, cu sprijinul clientilor Libris.ro, Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat Centrul Cardiovascular Pediatric cu echipamente medicale vitale in valoare de peste 70.000 Euro, precum Rampa oxigen salon - 12 bucati pentru 2 saloane, Rotem Stigma sistem automat de monitorizare a sangerarii prin trombelastometrie si Staerter kit , Lavoare aseptice reanimare 5 bucati, Lavoare bloc operator 3 bucati.

Programul de fundraising initiat de Libris.ro si Salvati Copiii Romania in urma cu sase ani a depasit astfel un prag important. Clientii Libris.ro – cea mai mare librarie online din Romania – au donat in tot acest timp echivalentul a aproape jumatate de milion de Euro, fonduri care au fost folosite pentru dotarea unora dintre cele mai importante centre medicale din tara. 

Cititorii Libris.ro au fost alaturi de Savati Copiii inca din decembrie 2014 in demersul organizatiei de a sustine sanatatea copiilor din spitale. Donatiile cititorilor au contribuit la realizarea a 14 dotari cu echipamente medicale de ultima generatie. Doar in anul 2020, au fost achizitionate echipamente medicale in valoare de 110.000 de Euro.

Valoarea medie a donatiei cititorilor de-a lungul celor 6 ani de parteneriat a fost 4,5 lei, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat anul trecut, respectiv 5.24 lei.

“In urma cu 6 ani nu anticipam sa contribuim cu o asemenea suma: 500.000 Euro parea un prag greu de atins. Ne bucuram ca solidaritatea cititorilor care aleg Libris.ro este intr-o continua crestere si ca impreuna putem fi alaturi de Salvati Copiii, oferind un sprijin activ in dotarea unitatilor medicale si nu numai”, a explicat dl. Virgil Onita, CEO Libris.ro.

“Parteneriatul cu Libris.ro este unul dintre cele mai vechi si consecvente pe care le avem la nivel local. Fiecare comanda care primeste o donatie din partea cititorilor reprezinta un semn ca acestia sunt empatici fata de mesajul Salvati Copiii, iar deschiderea lor catre proiectele Salvati Copiii este un semn de incredere.

De asemenea, pe langa sprijinul companiilor, mizam si pe solidaritatea tuturor celor ce doresc sa se implice, completand formularul de redirectionare a 3,5%  din impozitul pe venit. Ne dorim sa existe si mai multe companii si persoane fizice care sa urmeze acest exemplu”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In Romania se efectueaza intre 300 si 350 de operatii de chirurgie cardiovasculara pediatrica anual, dar raman nerezolvate aproximativ 600-700 cazuri anual, care se transfera de la un an la altul, cu consecinte negative asupra calitatii vietii si prognosticului acestor copii.

In prezent, centrul cardiovascular pediatric din Targu Mures este singurul cu activitate completa in regim 24/7 pentru chirurgie cardiovasculara pediatrica si cardiologie pediatrica clinica si inteventionala.

Doctorul Horatiu Suciu, seful Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, a explicat: „Daca pana acum exista si posibilitatea de a trimite in strainatate cazurile care depaseau capacitatea de absorbtie a sistemului nostru sau aceea ca echipe antrenate pentru a face diferite misiuni sa vina in Romania, in acest moment aceste canale sunt inchise. E nevoie de o dotare urgenta, pentru a nu tine copiii pe lista de asteptare”.

ZID PENTRU SPITALE, cu 3,5% din impozitul pe venit

„Intarirea capacitatii spitalelor de a trata cazurile pediatrice este cruciala. Tine de fiecare dintre noi sa punem piatra cu piatra, astfel incat copiii nostri sa fie in siguranta, iar medicii sa stie ca nu sunt singuri. Mecanismul de redirectionare a 3,5%  din impozitul pe venit catre sectiile de pediatrie si neonatologie este vital pentru asta”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirectionare a 3,5%  din impozitul pe venit pe adresa sustinator@salvaticopiii.ro , pentru dotarea maternitatilor si sectiilor de pediatrie din Romania cu echipamente medicale performante. Termenul limita de depunere este 25 mai iar formularul se poate descarca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea