Umanitar

#centre de plasament #copii

Mai bine de jumatate dintre romani cred ca tinerii crescuti in centrele de plasament nu se vor putea adapta societatii dupa parasirea sistemului

Aproape 60% dintre romani considera ca cel mai mare risc cu care s-ar confrunta copiii institutionalizati este ”comportamentul de neadaptare sociala si incapacitatea de relationare”, arata un studiu referitor la perceptia romanilor despre copiii din centrele de plasament, realizat de Fundatia Alex Tache, in perioada 25-30 noiembrie 2019. Mai bine de un sfert dintre romani (26,8%) sunt de parere ca acesti copii ar putea avea un ”comportament deviant (furt, agresivitate, conflict cu legea)”, iar 15,52% dintre respondenti au raspuns ca ”bolile, tratamentul iresponsabil, sechele asupra sanatatii” ar fi un risc major pentru ei.

”Cand eram eu in centru, bataia era la ordinea zilei. Din partea tuturor. intr-un centru erau cca. 150 de copii, prea putini supraveghetori si niciun indrumator. Erai singur pe lume si intelegeai cumva ca asa vor fi lucrurile si de acum inainte. A fost greu. Acum s-au mai schimbat lucrurile in centre. Spre bine, dar mai sunt inca atat de multe de facut. Un copil dintr-un centru are nevoie de ceva in plus fata de hrana si haine”, spune Adrian Gogiu, care a trait intr-un centru de plasament pana la 18 ani si este in prezent voluntar al Fundatiei Alex Tache, organizatie care se ocupa de ingrijirea copiilor din centrele de plasament.

Dragostea, cea mai arzatoare nevoie a copiilor institutionalizati in opinia romanilor

Aproape 70% dintre romani indica ”dragostea” ca fiind primul lucru care le lipseste copiilor institutionalizati, arata acelasi studiu. La mare distanta, ”scolarizarea de calitate” (16,6%) si ”lipsa de hrana sau haine” (8,19%) ar fi urmatoarele lucruri de care ar avea nevoie acuta copiii din centrele de plasament.

Peste 88% dintre romani ii percep pe copiii institutionalizati drept niste ”copii normali, dar care nu au un camin familial”, si doar 12% sunt de parere ca este vorba despre ”copii cu diverse probleme de sanatate fizica sau mintala (altfel i-ar fi luat cineva acasa)”.

”Copiii din centrele de plasament sunt deosebiti prin destinul lor si normali in acelasi timp. Ei isi doresc cu adevarat o casa, un cuib al lor, unde sa se simta ca intr-o familie. Multi au aspiratii sa devina oameni mari, personalitati, si au toata determinarea din lume sa isi urmeze acest vis. Cunosc tineri din centre de plasament care isi doresc sa mearga la facultate si au nevoie de ajutor concret in acest demers – de indrumare, pregatire mai buna, acces la informatii. Asta vom incerca sa facem noi la CASA NEST, sa fim cat mai aproape de dorintele lor si sa ii ajutam sa creasca MARI”, completeaza Alex Tache, initiatorul Fundatiei care construieste de la zero o casa de tip familial pentru 12 copii institutionalizati in judetul Valcea.

La intrebarea ”Cand auziti centru de plasament pentru copii, care este primul gand care va vine in minte?”, aproape 45% dintre romani au raspuns ”spatii comuniste, tip spital”, 42% sunt de parerea ca este vorba despre ”spatii inghesuite, limitate”, si doar 10% s-au referit la ”camine foarte bine dotate pentru trai, studii si joaca”.

Jumatate dintre romani se simt responsabili pentru viitorul copiilor institutionalizati

Aproape 50% dintre romani se simt ”responsabili pentru viitorul copiilor institutionalizati”, ceea ce indica un comportament de angajament social ridicat al romanilor.

”Un popor este ca un organism viu, iar fiecare dintre noi reprezinta o celula din care este format acest organism. in organismul din care facem noi parte exista peste 50.000 de celule care traiesc in absenta iubirii, copii institutionalizati in sistemul de protectie speciala. Vestea buna pentru noi toti este ca 5 din 10 romani considera ca sunt responsabili pentru viitorul acestor copii. Pentru mine asta inseamna ca partea sanatoasa a acestui organism, numit poporul roman, stie ca, pentru a-i fi bine, trebuie sa se ingrijeasca de acesti copii care nu cresc intr-un mediu propice unei dezvoltari normale”, declara Ligia Moise, psiholog clinician.

Media intrarilor in sistemul de protectie speciala a fost de aproximativ 9.000 de copii pe an, arata Ministerul Muncii in nota de fundamentare a legii din iunie care a modificat Legea nr. 272/2004 privind protectia şi promovarea drepturilor copilului. Conform ultimelor date ale DGASPC la nivel national, in martie 2019 erau 50.608 de copii in sistemul de protectie speciala.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea