INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Umanitar

#judetul vrancea #satul buda #felix tatru #inaugurare scoala #scoala primara #gradinita

Felix Tataru a inaugurat Scoala Primara si Gradinita din satul Buda, judetul Vrancea, renovate de Asociatia BookLand

Felix Tataru a acceptat invitatia de a deveni Ambasador BookLand si de a inaugura Scoala Primara si Gradinita din satul Buda, comuna Corbita, judetul Vrancea, renovate si dotate de Asociatia BookLand. Dupa o prima interventie, care a avut loc in perioada Octombrie – Decembrie 2020, in 2023 BookLand a revenit in Corbita pentru a finaliza ce nu reusise in prima etapa din lipsa de fonduri. Astfel, intre Octombrie 2023 – Februarie 2024 cladirea a beneficiat de noi lucrari de renovare si modernizare, valoarea cumulata a investitiei fiind de 150.000 EURO, din care 20.000 de euro a reprezentat contributia Primariei Corbita.

Prezent la inaugurare pentru a vizita institutia de invatamant, Ambasadorul Felix Tataru a facut cunostinta cu elevii, parintii si cadrele didactice, apreciind implicarea acestora, dar si contributia mediului privat, al carui sprijin a permis imbunatatirea accesului la educatie de calitate pentru micutii vranceni.

„Asociatia BookLand mi-a facut marea bucurie sa pot calatori la doar cateva vai si dealuri de locul in care am copilarit in Vrancea. Am mers la Corbita, unde m-am reconectat cu copilul meu interior. Si copiii de acolo, din satul Buda, mi-au aratat prin curatia lor, prin bucurie, prin autenticitate cat de frumos este sa te lasi asa, pe mana unor dascali care isi fac meseria cu pasiune, intr-un context in care oamenii mari si-au dat mana sa refaca o scoala. Dar s-au ambitionat cumva si iata, prin voi, dragi sponsori si oameni mari, ati facut acolo o minune! O minune pe care eu am simtit‑o in momentul in care mergi intr-un sat care nu are apa si care are doua clase in aceasta scoala, cu doua doamne educator si invatator care predau pentru a-i ajuta pe toti copiii, cu parinti care au venit la acest moment de inaugurare cu multa incredere si bucurie – de fapt, asta e ceea ce ati facut voi, ati dat incredere unei comunitati sa viseze si sa vada ca are un viitor. E minunat ce ati reusit sa faceti si sunt foarte recunoscator ca m-ati facut parte din aceasta lucrare” – Felix Tataru, Presedinte Asociatia SuperTeach si GMP&U, Cofondator Itsy Bitsy & Ambasador BookLand

„Satul Buda era ʻlocul unde nu s-a intamplat nimicʼ al lui Sadoveanu. Scoala, construita in 1960, era intr-o continua degradare. Un prim strop de speranta a aparut atunci cand un fiu al satului, domnul Silviu Ionascu – ai carui parinti au muncit ca profesori o viata ȋntreaga aici – a sponsorizat reconstructia acoperisului. Insa, restul era o ruina... Atunci a aparut BookLand, care a crezut in visul nostru de a readuce la viata inima comunitatii: SCOALA. Din acel moment a inceput o munca permanenta, cu consultari zinice, cu transporturi de materiale de constructii pe orice vreme si la orice ora. A fost un proces complex, o continua framantare. Dar iata ce a iesit! BookLand a rotit bagheta fermecata si deodata am avut in fata o multime de rasete zglobii de copii fericiti, care se simt minunat in noua si vesela lor casa. Acesta a fost cel mai minunat rezultat al eforturilor noastre: realizarea unui loc primitor unde educatia sa se simta bine primita.” – Mihai Adrian Grosulescu, Director Scoala & Gradinita Buda (jud. Vrancea)

„Daca in acest sat Primaria va ʻtrageʼ apa, atunci acestei scoli chiar nu-i va mai lipsi nimic. Desi ne-au trebuit 2 interventii, la 4 ani distanta, acum putem spune ca le-am predat copiilor un spatiu in care sa se simta si mai bine. Le lasam in grija o cladire cu de toate: sali de clasa luminoase cu parchet, mobilier modern, corpuri de iluminat si calorifere, holuri cu gresie si picturi murale realizate chiar de comunitate, o cladire tencuita, trepte noi cu balustrade, cazan pe lemne si-un cos de fum, precum si-o curte pavata de copii mari pentru copii mici (le multumim inca o data elevilor vrednici de la Liceul Tehnologic ʻAnghel Salignyʼ, Bacau). Ambasadorul nostru, Felix Tataru, a venit cu drag sa ne incununeze munca, caci, IMPREUNA cu aceasta comunitate careia ii pasa de educatia copiilor, sustinuti si de Primaria Corbita care a asigurat suportul logistic, tone de nisip si a achitat partial costul de manopera, precum si de partenerii loiali, am contribuit la faurirea unor amintiri frumoase!” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatia BookLand

Costurile de renovare au fost de 150.000 de euro, din care 20.000 de euro a fost contributia Primariei Corbita, care a achitat partial manopera si a pus la dispozitie nisipul si logistica. Restul sumei a fost acoperita de cei peste 50 de parteneri ai proiectului – companii si asociatii care sustin misiunea educationala BookLand in mediul rural: Leroy Merlin, UniCredit, Caparol, Kronospan, CEC Bank, Siniat, Duraziv, SIT, Turbomecanica, Radox, Elis Pavaje, Sipex, SAP, Masterplast, Niko Auto Com, Terra Gres, Echipa De Tamplarie, INA Ferestre, Black Sea Suppliers, McCann Worldgroup, Atlas Copco, Policolor, Data Impex, Xella, Vopseaua OSKAR, Instal Impex, Dosamif, Kovostroj, RTH Proconstruct, Patru Maini, Gilcom, Remat Maramures, Larex-ir Décor, Cons Inst Drilea, Bilka Steel, Grup Orizont, Ferro, Extreme Computers, Serv Class, DXC Technology, Pepiniera „Gradina Verde”, Novomatic, Somaco Grup Prefabricate, Coca-Cola HBC, Zentiva, Hirsch Porozell, Porta Doors, Piatra Online, Asevi, Asociatia Bine Pentru Oameni, Titan Machinery, Rehau, European Pastry, MaxBet si Promis Advertising.

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli si gradinite din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 - 2024, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice, dar si mobilizand sute de companii private sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creeaza un viitor mai bun si sustenabil pentru copiii din satele si comunele Romaniei, contribuind la schimbarea mentalitatilor si atitudinii privind importanta educatiei in comunitatile rurale!

In 2024, BookLand face pasul urmator, pentru a se ocupa nu doar de cladirile in care invata copiii din mediul rural, ci si de educatia lor propriu-zisa. In vara aceasta asociatia incepe sa construiasca primul sau Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural in comuna Vulturesti din judetul Arges (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, din 2025, muncitorii calificati de care Romania are atata nevoie. Dascali pasionati si motivati vor preda in acest centru educational 100% modern pus GRATUIT la dispozitia elevilor si dotat cu toate facilitatile necesare pentru a sustine performanta educationala & profesionala (cu sali de clasa ‘scoase’ in natura, ateliere de lucru, laboratoare, biblioteca, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina de legume si solar). Asociatia BookLand si-a propus astfel sa revolutioneze invatamantul profesional, implementandu-l acolo unde-i sade mai bine - la sat -, deruland programe in sistem dual alaturi de agentii economici carora le va pregati teoretic si practic viitorii angajati, expunandu-i pe copiii din mediul rural inca din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din judetul lor, indrumandu-i sa-si descopere vocatia si cultivandu-le taria de caracter prin respectul fata de educatie si munca. Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO, iar experienta dobandita in acest prim Campus va sta la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale in sistem dual pentru a incuraja stabilitatea, sustenabilitatea si prosperitatea mediului rural.

Toti cei care impartasesc viziunea BookLand pentru sanse egale la educatie de calitate pentru elevii de la sat se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

De peste 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani? 80 de scoli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite! In 2025 BookLand va inaugura in Arges primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun.

Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023). 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea