Calatoria lui Gruber

 • Tvr 3 Calatoria lui Gruber la Tvr 3

  Calatoria lui Gruber

  Calatoria lui Gruber » Duminica, 09 aprilie 2017, 20:00

  100 minute, color

  Malaparte, corespondent de război pe lângă trupele Wehrmachtului, prieten cu Mussollini, în drum spre frontul de Est, ajunge la Iaşi. Bolnav de alergie, Malaparte este în căutarea unui medic evreu alergolog, dar acesta pare să fi dispărut din oraş.

  In 22 iunie 1941, Germania si Romania ataca Rusia Sovietica. Cateva zile mai tarziu, Curzio Malaparte, scriitorul italian care avea sa scrie mai tarziu romanul "Kaputt", corespondent de razboi pentru "Corriere de la Sera", soseste la Iasi, in nordul Moldovei, in drum spre frontul care era foarte aproape. Sufera de o alergie severa, si singura sansa de a-si reveni este sa gaseasca un doctor evreu, un alergolog care a studiat la Florenta, pe nume Josef Gruber.

  Toate incercarile de a-l gasi sunt lipsite de succes. In timp ce incearca sa-l gaseasca, Curzio descopera ca in Iasi, cu cateva zile inainte de sosirea lui, avusese loc un violent pogrom anti-semit, si ca un numar mare de cetateni evrei fusesera deportati cu trenul, si era foarte probabil ca Dr. Gruber sa se afle printre ei. Pentru a-l gasi, Curzio, ajutat de Guido Sartori, consulul italian de la Iasi, incearca sa obtina un mandat oficial cu care sa-l aduca inapoi pe Josef Gruber.

  Curzio se confrunta cu indiferenta, grosolania si dorinta autoritatilor romane de a ascunde ceva in legatura cu deportarea evreilor din Iasi. Perindarile lui intre garnizoana Iasi si al ei comandant, Colonel Niculescu-Coca, si seful politiei, Stavarache, sunt in zadar. Dupa o confruntare cu Niculescu-Coca, Curzio si Sartori pleaca sa caute evreii care, dupa cateva nopti - in care multi din ei fusesera impuscati in curtea politiei - au fost incarcati in trenuri de marfa si trimisi catre o statie la 20 de kilometri de Iasi. Ajunsi acolo, Curzio si Sartori gasesc mai multe vagoane incuiate, din care se auzeau gemetele si plansetele unor oameni in agonie. Vrand sa deschida un vagon, Curzio este oprit sub amenintarea pustii de un caporal. Cei doi afla de la caporal ca evreii care murisera de sete in tren, fusesera deja descarcati si tocmai erau ingropati intr-un cimitir din apropiere.

  Citeste descrierea pe scurt pentru Calatoria lui Gruber
« Emisiunea anterioara
Emisiunea urmatoare »