Actorul si salbaticii

 • Pro Cinema Actorul si salbaticii la Pro Cinema

  Actorul si salbaticii

  Actorul si salbaticii » Duminica, 29 mai 2022, 11:30

  (Actorul si salbaticii) color titrat romana film biografic

  Celebrul teatru de revista „Vox”, al carui director este Costica Caratase, pregateste un spectacol in care numarul de rezistenta este o virulenta sarja la adresa nazismului si a Garzii de Fier.

  Doua premii ACIN: Premiul special al juriului, Premiul de interpretare masculina.
  Desi i s-a reprosat ca destinul eroului sau Caratase nu respecta integral viata marelui actor, filmul este unul de referinta in cinematografia romaneasca, in primul rand datorita recitalului actoricesc extraordinar sustinut de Toma Caragiu. Marele actor joaca rolul unui alt gigant al scenei romanesti, Tanase, "Actorul". Salbaticii sunt legionarii, condusi de exaltatul lider Horia Sima. Gagurile si stilul satiric al lui Constantin Tanase la adresa Miscarii Legionare il transforma intr-o persoana indezirabila acesteia, care se gandeste sa-l lichideze. Totusi asasinarea unui asemenea om, iubit de public si protejat de anumiti politicieni nu ar fi tocmai indicata, asa ca liderii legionari incearca sa-l convinga pe actor sa renunte la parodierile sale cu substrat politic. Bineinteles ca metodele nu sunt deloc dintre cele mai blande.
  "Actorul" va fi insa puternic si nu va ceda presiunilor, desi legionarii il rapesc si-l tin sechestrat pentru ca acesta ii sfidase continuand sa-i ironizeze pe scena.

  "Atuul filmului il reprezinta excelentul scenariu al lui Titus Popovici care, amalgamand genuri diferite precum estrada, burlescul, pamfletul si chiar rechizitoriul politic, le asigura, mai ales lui Caragiu si Diaconu, aparitii de exceptie." - Tudor Caranfil - 2002 (Dictionar de filme romanesti)

  "Sub chipul si in mana lui Toma Caragiu, nea Costica Caratase are vulgaritatea mulata pe candoare si ironia pe subtilitate si geniul comic pe constiinta geniala a propriei valori, a fortei lui de arma. Personaj care lasa frau liber tragicului si comicului din el, loc pentru muscatura ascutita a ironiei si pentru nodul ridicat in gat de prezenta unei tristeti coplesitoare." - Eva Sarbu - 1975 (Cinema)

  Citeste descrierea pe scurt pentru Actorul si salbaticii
« Emisiunea anterioara
Emisiunea urmatoare »