Coafuri

#vopseaua periculoasa #vopsea de par #vopsea

Cat de periculoasa poate fi vopseaua de par. Boala pe care o poate produce

Produsele cosmetice sunt o sursa de alergii, iar unul dintre cele mai problematice sunt vopselele permanente de par.In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere a cazurilor de dermatita alergica cauzata de parafenilendiamina (PPD), o substanta chimica frecventa in vopselele permanente de par.

 

Acum, o echipa de cercetatori a descoperit cum sa reduca efectul alergic al acestei substante pentru a dezvolta coloranti permanenti, dar mai putin daunatori.

Colorantii patrund in piele si afecteaza scalpul

Parafenilendiamina este o amina aromatica care a fost sintetizata in Germania in 1883. Scopul a fost acela de a obtine o substanta cu proprietati antioxidante si colorante.

Este folosit in cauciucuri, cerneala de tipar, produse fotografice, incaltaminte, fixativ, farduri de ochi sau tatuaje cu henna, dar una dintre cele mai comune utilizari este in vopsirea permanenta a parului.

Atunci cand este aplicata ca vopsea de par, aceasta sufera o reactie chimica care intuneca culoarea parului si nu se estompeaza in timp. De aceea, sunt produse foarte eficiente pentru acoperirea parului grizonat.

Rezultatul cosmetic este grozav, dar, de asemenea, patrunde usor in piele, ceea ce duce la sensibilizare si la dezvoltarea ulterioara a dermatitei alergice de contact.

Este important de retinut ca alergiile nu apar de la o zi la alta; puteti folosi o vopsea de par de ani de zile inainte ca aceasta sa inceapa brusc sa provoace disconfort.

Se estimeaza ca dermatita alergica cauzata de parafenilendiamina afecteaza pana la 4% din populatie, desi incidenta sa este in crestere la varste din ce in ce mai tinere, deoarece utilizarea vopselelor permanente de par devine din ce in ce mai frecventa.

Indiferent daca alergia este severa sau usoara, produsul trebuie evitat.

Cu toate acestea, atunci cand disconfortul nu este foarte intens, multe persoane continua sa foloseasca acest tip de colorant, existand riscul ca alergia sa se agraveze pana la producerea unei stari acute. Din acest motiv, dermatologii insista asupra necesitatii de a creste gradul de constientizare a publicului cu privire la riscul potential de alergie asociat cu vopselele permanente de par.

Si, de asemenea, de necesitatea de a modifica compozitia vopselelor de par, astfel incat sa nu cauzeze atat de multe probleme.

Pana in prezent, alternativele propuse pentru parafenilendiamina nu erau solubile in apa, iar siguranta lor nu a fost bine demonstrata.

O echipa de cercetatori condusa de Gopalakrishnan Venkatesan, de la Universitatea din Singapore, a studiat optiuni care sa evite problemele cauzate de aceasta substanta chimica, oferind in acelasi timp o colorare permanenta a parului.

Pentru a face acest lucru, au pregatit sapte coloranti pe baza de PPD, dar cu modificari ale miezului aminei aromatice pentru a-i face mai putin reactivi cu proteinele pielii si mai putin absorbabili. Cei sapte compusi au vopsit permanent esantioanele de par, producand o gama de nuante de la roz la negru intens, care nu s-au sters nici dupa trei saptamani de spalare zilnica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din tunsori-coafuri

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare