Toamna in gradina

#calendarul gradinarului octombrie #calendarul gradinarului #activitati gradinarit #octombrie #activitati gradinarit octombrie

Calendarul gradinarului in luna octombrie! Activitati pe care sa nu le ratezi

Luna octombrie este o luna plina pentru gradinari. Acestia trebuie sa culeaga ultimele recolte si sa pregateasca gradina pentru anul urmator. Iata care sunt activitatile de gradinarit peste care nu trebuie sa sari luna aceasta.

 

Culege ultimele recoltele de fructe si legume

Luna octombrie este destinata recoltelor. Acum se culeg majoritatea fructelor si legumelor din gradina.

Din gradina de legume se culeg ultimele recolte de rosii, castraveti, gogonele, dovlecei si dovleci. Si fructele se culeg tot luna aceasta. Merele, perele, merisoarele si nucii dau acum ultimele roade. De la jumatatea lunii octombrie poate incepe si culesul gutuilor.

Pregateste gradina pentru primavara

Indeparteaza buruienile din gradina si scoate din pamant plantele uscate, dar si pe cele care nu mai dau rod. Pregateste apoi solul pentru iernat. Sapa-l bine, grebleaza-l si asaza peste acesta un strat generos de compost. Compostul ajuta la mentinerea unui sol roditor, bogat in minerale si alte substante nutritive necesare plantelor.

De asemenea, pomii care nu mai dau roade se vor tunde de uscaciuni si de ramurile inestetice sau cele afectate de boli ori daunatori.

Planteaza pomi fructiferi

Inceputul lunii octombrie este perioada perfecta pentru a planta in gradina pomi fructiferi precum ciresi, visini, piersici, caisi, peri, meri si pruni dar si nuci sau aluni.

Ingrijeste gradina de flori

Gradina de flori are nevoie de o atentie sportita in aceasta luna.

Aduna semintele de la plantele preferate, pentru a le pastra pentru primavara. Depositeaza-le in pungi de hartie si scrie pe fiecare punga ce tip de seminte sunt. Pastreaza-le apoi intr-un loc uscat si racoros.

Indeparteaza toate plantele uscate si buruienile dintre straturile de flori.

Ghivecele cu flori, in special cele cu flori exotice, ce nu rezista temperaturilor negative, trebuie adapostite in casa.

De asemenea, octombrie este perioada perfecta pentru ingrijirea tufelor de trandafiri. La inceputul lunii se vor taia florile si ramurile uscate, iar inainte de a da primul inghet se va tunde tufa pentru a o feri de greutatea zapezii si de gheata ce se poate depune pe aceasta. La baza tufei se asaza un strat generos de compst, iar odata ce vine inghetul, tufa se inveleste cu o bucata de plastic.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului