INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Stiri bizare

#ibis chel #oameni de stiinta #europa

Ibisul chel se reintoarce in Europa dupa 400 de ani de absenta. Cum au reusit oamenii de stiinta sa faca acest lucru posibil

Dupa mai bine de 300 de ani de la disparitia sa din Europa, ibisul chel nordic (Geronticus eremita) se intoarce pe cerul european datorita unui program inovator de reintroducere. Aceasta pasare straveche, odata venerata in Egiptul Antic si simbolizata printr-o hieroglifa care reprezenta spiritul, a fost impinsa aproape de extinctie din cauza vanatorii, pierderii habitatului si utilizarii pesticidelor. In anii 1990, specia ajunsese la doar 59 de perechi salbatice, toate localizate in Maroc.

 

Astazi, datorita unor eforturi tenace de conservare, populatia de ibis chel a crescut la peste 500 de exemplare in Maroc, iar o alta initiativa remarcabila a dus la reintroducerea acestor pasari in Europa. Proiectul, condus de biologul Johannes Fritz, implica folosirea unor avioane ultrausoare pentru a ghida pasarile pe vechile lor rute de migratie, invatandu-le sa traverseze Alpii si sa ajunga in locuri sigure din Toscana si Spania.

Aceasta metoda unica, inspirata de filmul „Fly Away Home”, a permis nu doar repopularea regiunilor din Europa cu ibisul chel, dar si crearea unei noi traditii de migratie, transmisa din generatie in generatie. Programul a inregistrat un succes notabil, cu peste 270 de exemplare migratoare reintroduse, iar echipa de conservare spera ca populatia europeana sa ajunga la 350 de pasari pana in 2028.

Cu toate acestea, reintroducerea ibisului chel ramane un proces provocator. Schimbarile climatice si vanatoarea ilegala continua sa fie amenintari semnificative, echipa de conservare fiind nevoita sa exploreze rute alternative si masuri de protectie. Cu toate acestea, succesul acestui proiect reprezinta o speranta pentru alte specii migratoare amenintate​.

Acest demers de reintroducere nu doar ca reda cerului european o specie pierduta, dar ofera si lectii valoroase pentru conservarea biodiversitatii la nivel global, subliniind importanta colaborarii intre stiinta, educatie si comunitati locale.

FOTO: wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiri-bizare

Top

Cauta-ti perechea