Pentru ea

# port romanesc # cum ma imbrac #ie #boho chic

Trei tinute in care ia este vedeta

Ia este vedeta vara aceasta si fiecare stil reuseste sa integreze cea mai iubita piesa a portului popular romanesc. Iata trei ii din trei zone ale tarii, care pot fi purtate si la o tinuta office, si la una de seara, dar si la o tinuta casual, de weekend. 

Ia românească reprezintă unul dintre cele mai frumoase şi mai importante părţi ale folclorului şi artei româneşti, datorită simbolurilor şi poveştilor ce se ascund în spatele broderiilor atent lucrate manual, cu migală şi pasiune. Ia românească a cucerit rând pe rând continente, este ambasadorul nostru, al tuturor românilor peste hotare.

Trei ţinute frumoase ca florile din toate zonele României au prins viaţă la malul Dunării pentru a transmite adevărata lor menire, aceea de a “trăi” mai departe în orice colţ al lumii. Renumit pentru frumuseţea costumelor populare, Gorjul s-a “mutat” pentru o zi la malul Dunării. Un port cu o vechime de peste 100 de ani, compus din ie decorată în stilul caracteristic gorjenesc, cu motive de spirală şi încrengături, poale, maramă de borangic şi un vâlnic larg evazat în cute, piesa de greutate din costumul gorjenesc, a fost purtat de valurile curate şi cristaline ale Dunării. Spectatori au fost doar păsările cerului, suprinse parcă şi ele de frumuseţea portului gorjean.

O ie tradiţională din zona Muscelului a fost surprinsă într-un adevărat colţ de rai, Gură Portiţei locul unde Dunărea se întâlneşte cu Marea Neagră. Pe fâşia îngustă de nisip a ajuns o ie tradiţională veche de peste 120 de ani, cusută cu fir metalic auriu şi argintiu şi mătase albă, ce a dat culoare acestor locuri parcă uitate de lume, unde timpul a stat în loc. La ceas de seară în faţa unui asfinţit ce îţi taie răsuflarea, un costum oltenesc la fel de vechi ca şi celelalte piese, având motiv central un vâlnic, fost surprins în imagini ce îţi rămân adânc imprimate în minte şi suflet.

“IA – ambasadorul meu şi al românilor de pretutindeni va fi din nou în centrul atenţiei în luna septembrie, în cadrul proiectului România Centenară un proiect iniţiat de Flori de IE şi Alexandru Zainea în parteneriat cu Departamentul Centenar alături de Laura Cosoi , Doru Cadar, Brânduşa Bordeianu şi Adonis Enache. Proiectul va debuta la începutul lunii Septembrie la Bucureşti, iar în perioada 16-17 Septembrie va ajunge la Londra şi va continua cu marile oraşe ale lumii. Viena, Madrid, Barcelona , Paris, Berlin, New York şi Beijing sunt doar câteva locaţii. Proiectul România Centenară va cuprinde o expoziţie a costumelor populare centenare din colecţia Flori de IE, dublată de o expoziţie de artă fotografică, prin care artistul Alexandru Zainea Emanuel da viaţă şi imortalizează aceleaşi costume populare centenare purtate cu graţie şi trăire intensă de către actriţa Laura Cosoi”, a declarat Cristina Chiriac – fondator Flori de IE şi organizator proiect România Centenară.

Pusă în valoare alături de frumuseţile nemărginite ale acestei ţări, ia contribuie direct la promovarea turistică a României şi implicit la atragerea turiştilor. Imaginea României poate fi reconstruită cu ajutorul acestor locuri unice prin frumuseţea şi sălbăticia lor, prin flora şi fauna Deltei Dunării, prin plajele infinite ale Mării Negre, adevărate minuni ale naturii.

Photo credit: Alexandru Zainea


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare