Pentru ea

# echipament ski incepatori #ski #echipament ski

Ski pentru incepatori: ce trebuie sa contina echipamentul

De la schiuri pana la haine speciale, alegerea echipamentului potrivit pentru a incepe aventura pe zapada poate fi dificila si costisitoare, mai ales pentru schiorii incepatori. Daca nu ai prea multe cunostinte despre acest sport de iarna, incearca sa afli cateva lucruri esentiale inainte de a merge pe partie in blugi si cizme. De unde sa incepi si cum te asiguri ca nu uiti ceva important? Iata care sunt cele mai importante piese ale unui echipament pentru ski necesare oricarui incepator:

 

Geaca speciala

Vestimentatia adecvata este cea care conteaza, iar cateva piese principale iti vor asigura tot confortul de care ai nevoie. Jacheta este una dintre cele mai valoroase haine pentru ski. Pe partie este foarte important sa te poti misca cu usurinta, asa ca nu alege o geaca voluminoasa sau foarte groasa. Sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont cand alegi aceasta piesa vestimentara si anume: caldura, impermeabilitatea, respirabilitatea. Mai exact, daca esti o persoana friguroasa, cauta o geaca de ski compusa din mai multe straturi. Asigura-te ca aceasta contine o membrana impermeabila si te poate proteja si impotriva vantului. In situatia in care transpiri cu usurinta, este potrivit un material cu un grad mai mare de respirabilitate.

Cele mai bune geci de ski vor avea o izolatie de aproximativ 80g/m2 în zona corpului și de 60g/m2 în zona mâinilor, peste 5.000 mm impermeabilitate precum și un strat de aerisire de peste 4.000/m2/24h. Este important sa tii cont de factorii de mediu si de nevoile tale cand alegi o astfel de haina, mai ales ca nu e indicat sa porti fulare sau alte accesorii care se pot agata sau iti impiedica vizibilitatea.

Pantaloni de ski

Ca schior incepator, este esential sa investesti intr-o pereche buna de pantaloni de ski. Vei petrece destul de mult timp pe zapada, asa ca iti trebuie confort deplin pe tot parcursul zilei. Cauta pantaloni impermeabili, fara prea multe cusaturi, cu o acoperire ideala de cel 10.000 mm. Caldura este importanta, asa ca o captuseala interioara a pantalonilor trebuie sa aiba cel putin 60g de izolatie sintetica pe fiecare metru patrat de material. Asigura-te ca pantalonii au ventilatie suficienta pentru a-ti permite sa elimini excesul de transpiratie acumulat dupa cateva ore de antrenament. De asemenea, pantalonii trebuie sa fie elastici si reglabili in jurul taliei, pentru a permite miscarea.

Clapari

Claparii sunt componenta esentiala a intregului echipament, iar confortul trebuie sa fie imens atunci cand esti incepator. Este recomandat sa iti cumperi clapari noi deoarece acestia se muleaza pe forma piciorului tau dupa ce i-ai folosit de cateva ori. O pereche inchiriata sau unii second-hand pot fi deja deformati si nu te vei simti foarte confortabil.

Valoarea Flex Index arata cat de moi sau de rigizi sunt claparii, pentru incepatori fiind recomandati cei mai moi, intre 50 si 65. In mod normal, acestia se potrivesc cu marimea pe care o porti, asa ca probeaza-i doar cu o singura pereche de sosete. Chiar daca specialistii recomanda sa fie cu ½-1 numar mai mare, marimea potrivita trebuie sa iti permita doar sa misti liber degetele picioarelor. In cazul in care sunt prea lati, se va pierde miscarea piciorului. Totodata, este important ca femeile sa aleaga clapari specifici lor, adaptate muschiului inferior care este mai subtire, chiar daca le fac cu ochiul cateva echipamente sport pentru barbati.

Casca de protectie

Toata lumea trebuie sa poate casca de protectie atunci cand schiaza, mai ales incepatorii care au stabilitate redusa. Sporturile pe zapada nu sunt simple jocuri, ci presupun efort fizic intens. Asta inseamna ca ai putea cadea, iar castile reduc incidenta unei leziuni la nivelul capului cu 30-50%. Nu toate centrele de inchiriere pun la dispozitie o astfel de piesa din echipament, asa ca iti poti cumpara din timp o casca de ski care sa respecte standardele de siguranta.

Bete de ski

Pe langa confort si vizibilitate, atunci cand schiezi ai nevoie si de echilibru. Betele de ski te vor ajuta sa faci asta. Daca ti-ai cumparat deja claparii, iar schiurile le vei inchiria, iata cum trebuie sa alegi si betele. Modul de apucare trebuie sa fie comod. Tine-le in mana la fel ca pe partie, in pozitie verticala. Daca bratul si antebratul tau formeaza un unghi de 90o, atunci marimea este potrivita. Ca incepator, masura reprezinta cea mai importanta caracteristica a acestor bete, asa ca ia in considerare sa iti cumperi un model avantajos ca pret. Skiurile, claparii si betele sunt elementele componente esentiale ale unui echipament destinat sportului de iarna.

Alegerea unor piese potrivite pentru ski necesita atentie, timp si chibzuinta, deoarece este o investitie pe termen mai lung. Persoanele care nu schiaza suficient de mult aleg, de obicei, sa inchirieze echipamentul necesar. Ca incepator, este important sa iti cumperi lucrurile esentiale deoarece trebuie sa te simti confortabil. In plus, s-ar putea ca acest sport sa iti placa mai mult decat crezi, asa ca echipamentul iti va fi la indemana oricand vei avea cateva zile libere pentru o vacanta la munte.

Sursa: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare