Pentru ea

#workshop feminitate #Gabi Urda #stil vestimentar #feminitate

INTERVIU ACASA.RO Consilierul de imagine Gabi Urda: “Fusta, tocurile si rujul rosu, definitia moderna a feminitatii in Romania”

Inca din primul moment in care am primit la redactie invitatia consilierului de imagine Gabi Urda la workshopul “Cum ne regasim feminitatea”, m-am intrebat, probabil ca multe dintre voi, “Dar mi-am pierdut vreodata feminitatea?”. Raspunsurile pe care mi le-a oferit expertul Acasa.ro in cadrul interviului de mai jos m-au pus din nou pe ganduri. Pe voi?

Ce au pierdut si ce au castigat romancele in ultimii 10 ani, in materie de vestimentatie?

De anul trecut am inceput un turneu prin tara cu ateliere de stil personal si, dincolo de interactiunea si conectarea directa cu femei diferite dornice de a-si schimba perspectiva asupra prezentei lor vizuale, am vazut strada la un alt nivel. Cum este strada imbracata, cum isi poarta ea haina devine o oglinda puternica a societatii, a educatiei, a situatiei economice. Aratam autentic ceea ce suntem. Si resimt puternic, atat cat pot sa obiectivez, o lipsa de armonie intre cum suntem cu adevarat si cum vrem sa parem.

De la o lipsa acuta de resurse, chiar si vestimentare, in perioada comunismului, am trecut in extrema de a avea un surplus. In era consumerismului, in care avem muuulte haine, avem si modele de a le purta, avem totul preambalat, noi nu mai depunem mental vreun efort. Foarte rar pe strada, in mijloacele de transport in comun, la evenimente remarci prezente feminine cu voce proprie. Teama de a fi judecate se lupta in noi cu dorinta de validare, parca toti romanii tineri cersesc atentie si de aceea isi compun tinute si un aspect general construit, care necesita multe eforturi sa fie intretinut asa (unghii false, gene false, suvite, multa vopsea de par, mult fond de ten, par intins cu placa, aranjat cu gel, haine excesiv aranjate, calcate, asortate etc.). Printre randuri se simte, tocmai prin acest efort excesiv, o lipsa a stimei de sine, a increderii in natural, in frumusetea corpului, se simte lipsa unei voci vestimentare proprii, se simte lipsa de modele estetice din familie, din societate. Copiem mult si ne inspiram putin. Cat despre celelalte categorii, femeile si barbatii care au trait in comunism, au scos dintre prioritati esteticul si l-au ingropat in grijile primare pentru supravietuire sau construire de statut.

Totusi, strada in Romania este mai bine imbracata decat era cu 10 ani in urma, dar este o imagine destul de lipsita de substanta, cu o dorinta reala, mai degraba, de a arata frumos, decat de a fi frumos. Avem multe oportunitati, invatam inca sa le folosim astfel incat sa ne fie benefice. Si, spre mare mea bucurie, invatam cu repeziciune si o mare deschidere.

Moda de influenta masculina este din ce in ce mai indragita de femei. Este, in aceste conditii, feminitatea in pericol?


Acest fenomen al androginitatii vestimentare este prezent de ceva vreme, iar el a tot crescut odata cu cresterea puterii economice a femeilor in societate. Este pe de o parte mimetismul, copiam caracteristici masculine pentru a ne fi lesne intrarea in medii masculine de business, cum ar fi umerii largi, de pe alta parte confortul si, iar, egalizarea, vezi boyfriend trend. Dar, absolut orice curent are si un contracurent si, pe masura ce multe femei umbla imbracate ca niste baieti, exista si multi barbati care se feminizeaza si pun accept puternic pe aspectul fizic si, chiar, modul in care isi construiesc imaginea devine un atu.

Feminitatea nu poate fi ingradita intr-un comportament, obiect, ea este o emotie, vibratie pe care o accesezi, o abilitate pe care o gasesti, regasesti la tine si o imprimi in jur, nu doar garderobei, ci unui intreg stil de viata. Esti feminina in relationare, in negociere, in raportarea la cum te misti, cum arati, cum vorbesti, cum traiesti, cum calatoresti. Si descopar in jurul meu zi de zi femei care isi acceseaza curajos si autentic latura feminina, care se exprima in lume cu feminitate, gratie, delicatete, deschidere, compasiune, care imbina cele doua energii, masculina si feminina.

Pot sa port rochie sau fusta scurta si sa nu fiu feminina?

Da. Asa cum spuneam mai sus, feminitatea nu este cuprinsa intr-un obiect sau o serie de actiuni, cum nici masculinitatea nu este. Odata ce ne accesam profund nevoile, vom descoperi diverse fatete ale celor doua energii: masculina si feminina. Expresia ün barbat in fusta” nu ar fi aparut daca femei care imbracau rochii sau fuste, poale, asociate feminitatii, nu ar fi avut comportamente si nu ar fi trezit emotii care tin de un barbat: agresivitate, un anume tip de autoritate, forta, dorinta de control si putere etc.

A fi femeie din punct de vedere biologic nu trebuie confundat cu a fi femeie ca gen social, cu ce a definit societatea in timp ca fiind caracteristici feminine. Ori in Romania traind intr-o societate patriarhala, femeia, asa cum vedem si in manualele copiilor, a ajuns sa fie definita de obiecte: funde, fusta, tocuri, ruj rosu, si de meserii, uneori, invatatoare, casnica, croitoreasa, sau de perioade din dezvoltarea ei, maternitate. Insa, nici una dintre acestea si nici toate impreuna nu cuprind esenta feminitatii, caci ea este un proces continuu. Ne nastem femei, desigur, dar si invatam sa devenim femei si sa ne traim feminitatea.

Ce inseamna, de fapt, feminitatea?

Acum si aici iti pot raspunde doar in cadrul procesului meu de redescoperire a feminitatii.

Intr-o lume a competitivitatii, in care suntem atat de rutinizati, atat de centrati pe obtinerea de satisfactii palpabile, imediate, in care ne uitam la existenta noastra, la corpul nostru in termeni cantitativi, ajungem intr-un punct in care totul si orice nu ne mai multumeste si nu ne mai satisfice. Aceasta foame ne mentine un gol pe care incercam sa-l umplem cu haine, uneori, cu mentinerea unei imagini construite artificial, fara sa ne intrebam ce simtim noi despre noi si imaginea noastra, dar oare ceilalti cum ne percep si perceptia lor este egala cu ceea ce ne dorim noi sa reprezentam in lume.

Feminitatea incepe poate cu intrebarea fiecarei femei, la orice varsta s-ar afla ea, “Ce inseamna pentru mine sa fiu femeie?” Apoi, cu asumarea ca fiecare dintre noi este un alt stil, tip de femeie si fiecare are ritmul ei de evolutie si constientizarea ca emotia feminitatii, vibratia aceea nu apare doar in perioada maternitatii sau doar prin comparatie cu un barbat, doar in relatie cu lumea masculina, ea este un proces, o perspectiva, un spatiu pe care il cresti si din care te hranesti.

Feminitatea se copiaza?

Feminitatea se trezeste prin inspiratie. Fetitele mici invata ca sunt fetite de la mamele lor, la inceput nu se diferentiaza, sunt doar copii. Prin comportamentele noastre, prin modul in care ne exprimam si prin haine, dar mai ales prin cum ne exprimam in viata perspectiva feminina, impulsionam alte femei, fiice, surori, prietene, colege sa-si acceseze energia feminina, sa intre in spatiul feminitatii fara sa le fie frica ca vor fi judecate ca sunt femei, ca sunt sensibile, fragile, neputincioase, slabe, asa cum este in multe cazuri asociata feminitatea.

Uneori, femeile au ajuns sa se foloseasca excesiv de atributele estetice si asa s-a creat o constructie falsa, incompleta, a femeii egal sani, buze rosii, par lung, picioare fine. Aceasta imagine este si ea hranita de mass media si promovata ca ideal. Un ideal care, din pacate, devine din ce in ce mai gol pe dinauntru, copiem scoarta de la suprafata si sa ne inchipuim ca femeile se fac doar intr-un salon de frumusete.


Cum pot fi feminina intr-o tinuta office?

Asa cum poti fi feminina in orice tinuta, asumandu-ti corpul si frumusetea lui unica, intelegand puterea hainelor si a limbajului nonverbal, a mesajelor pe care le transmiti atunci cand le porti, a faptului ca modul in care porti o fusta te face feminina, nu fusta in sine.

Mediul business fiind dominat inca de barbati, mai ales in posturile de conducere, are inca o perspectiva masculina pe care o imprima chiar si tinutelor, astfel ca femeile sunt vazute uneori ca femei prin ochii barbatilor, nu ca femei in sine si prin ochii lor. Astfel ca, femeile. in ochii multor barbati, ar trebui sa poarte tocuri inalte la birou, mai ales, daca vorbim de mediul corporate formal. Insa, regula nu este pe de-a intregul acceptata de femei, ele se simt constranse, caci exista si pantofi fini, feminini si fara a avea toc sau cu un toc mic.

Cum imi pot regasi feminitatea in vestimentatie?

Iti redescoperi feminitatea ajutand schimbarea din exterior, constient, luand in control modul in care iti exprimi si imprimi prin vestimentatie caracteristicile feminitatii si creativitatii tale asupra ta, in primul rand, dar si asupra mediului tau, asupra societatii. Te invit pe 11 iunie sa accesam altfel relatia cu hainele si cum ne exprima ele natura feminina intr-un atelier interactiv, “Cum imi regasesc feminitatea in vestimentatie”. NU vorbim despre moda, ci despre propriile tale haine si despre abilitatile stilistice care te vor ajuta sa-ti accesezi emotiile din spatele imaginii.

Inscrierile se pot face la contact@gabiurda.ro, iar cititoarele acestui articol care isi exprima dorinta printr-un comentariu pot primi o reducere de 25%, iar biletul va costa doar 60 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare