Pentru ea

Cum te ajuta sportul sa iti imbunatatesti stilul de viata

O buna calitate a vietii este ceea ce oamenii aspira sa aiba si, desi nu este usor de cuantificat, vei sti cand vei avea un stil de viata care te ajuta sa te simti bine. Sportul poate avea o contributie semnificativa in procesul de imbunatatire a calitatii vietii.

Exercitiile fizice nu te ajuta doar sa traiesti mai mult, ci si mai bine. Pe langa faptul ca astfel iti poti intari musculatura si contribui la sanatatea inimii, sportul imbunatateste, totodata, functionarea mintala si emotionala, ajuta la cresterea nivelului de productivitate si la relationarea mai eficienta cu ceilalti.

Chiar daca pana acum ai avut un stil de viata sedentar, nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa faci sport. Important e sa iti setezi obiective mici pentru ca in cele din urma sa iti creezi o rutina a activitatilor fizice si sa poti avea obiceiuri sanatoase. Pregateste-ti echipamentul sport adecvat - tricou care permite corpului sa respire, pantaloni Nike, tenisi comozi -, pune-ti castile pe urechi si alege un playlist motivational si incepe antrenamentele pentru a te bucura de urmatoarele beneficii:

Sportul imbunatateste starea de spirit

Daca vrei o explozie de fericire si relaxare, sportul este solutia. Fie ca esti implicat in jocuri de echipa, mergi la sala sau alegi plimbarile prin parc, activitatile fizice reprezinta un declansator al substantelor chimice din creier care te ajuta sa te simti fericit si mai relaxat. Totodata, sportul, in special jocurile in echipa, ofera si o satisfactie mare ca urmare a reusitei. In plus, te ajuta sa te conectezi cu alte persoane cu aceleasi preocupari si inveti astfel sa interactionezi mai bine cu cei din jurul tau.

Sportul reduce nivelul de stres si depresia

Cand esti activ fizic, mintea ta este distrasa de la factorii de stres din viata de zi cu zi. Astfel, eviti sa faci loc in mintea ta gandurilor negative. De asemenea, exercitiile fizice contribuie la reducerea nivelului hormonilor de stres din corp si stimuleaza productia de endorfine, acele substante chimice produse natural de sistemul nervos central, pentru a face fata stresului si durerii. Acestea te ajuta sa te simti mai relaxat si mai optimist.

Sportul imbunatateste calitatea somnului

Exercitiile regulate ofera trei beneficii importante cand vine vorba despre somn: te ajuta sa adormi mai repede, sa te bucuri mai mult de somnul profund si sa te trezesti mai putin in timpul noptii. Somnul profund este esential pentru ca organismul sa se reincarce dupa o zi obositoare, iar exercitiile fizice sunt de ajutor pentru o mai buna odihna in randul adultilor.

Sportul mentine in stare buna mobilitatea si vitalitatea

Sportul, realizat in mod constant, poate incetini declinul natural al performantei fizice, care are loc odata cu inaintarea in varsta. Daca raman active, persoanele varstnice isi pot mentine capacitatea cardiovasculara, metabolismul si functia musculara la acelasi nivel ca persoanele mai tinere. Totodata, studiile au aratat ca persoanele care au fost mai active la varsta mijlocie au reusit sa isi mentina mobilitatea la batranete, drept urmare sa isi pastreze independenta.

Sportul te ajuta sa te mentii in forma

Nu in ultimul rand, sportul te ajuta sa te mentii in forma. Activitatile fizice regulate ajuta la arderea caloriilor si cresterea masei musculare. O greutate adecvata reduce posibilitatea de a dezvolta diabet ori hipertensiune sau de a avea nivelul de colesterol ridicat. In plus, datorita sportului, corpul tau va arata mai bine, iar acest lucru poate contribui la cresterea stimei de sine.

Asadar, exercitiile fizice pot avea beneficii asupra sanatatii fizice si mintale, asupra activitatii sociale si a oportunitatilor de viata.

Sursa foto: gpointstudio/ Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului