Pentru ea

# echipament potrivit alergare #echipament alergare

Cum sa-ti alegi echipamentul potrivit pentru alergare

Orice activitate fizica alegi pentru mentinerea in forma, imbracamintea joaca un rol important pentru confortul tau. Hainele corespunzatoare sunt comode, permit aerului sa patrunda, izoleaza in caz de frig si umezeala si se usuca rapid. In materialul urmator, ne-am propus sa-ti dam o mana de ajutor, pentru a alege cele mai potrivite articole de vestimentatie, daca iti place sa alergi in aer liber.

Criterii in functie de care sa-ti alegi hainele pentru alergat

  • Uscare rapida - materialele care se usuca rapid, cum ar fi poliesterul si nailonul, absorb umezeala si redau repede confortul, in caz ca transpiri in exces sau te prinde ploaia pe traseu.
  • Protectie solara - articolele UPF ofera protectie testata impotriva razelor UVA si UVB ale soarelui. Cu cat numarul este mai mare, cu atat protectia este mai buna. Atat SPF (factorul de protectie solara), cat si UPF (factorul de protectie UV) fac referire la protectia oferita impotriva razelor nocive. SPF este folosit pentru a masura eficienta cremelor de protectie, pe cand UPF se refera in mod special la protectia oferita de materialele textile.
  • Deschizatura pentru degetul mare - multe bluze sport cu maneci lungi, pentru zilele cu vreme rece, au gauri pentru degetul mare, pentru o acoperire mai buna a mainilor, astfel incat sa poti renunta la manusi, cand nu este foarte frig.
  • Captuseala interioara - anumite tipuri de pantaloni de alergare, precum multe din modelele pantalonilor scurti Under Armour, includ o captuseala interioara care actioneaza ca lenjerie intima. Captuseala elimina umezeala si se usuca rapid, pentru a preveni frecarea.
  • Compresie - unii pantaloni scurti, dresuri, bluze si sosete pentru alergare sunt compresive pentru extra confort, mulandu-se exact pe forma corpului tau.
  • Izolatia - stilurile usor izolate ofera mai multa caldura si sunt foarte usoare.
  • Orificii de aerisire din plasa - exista haine cu zone din plasa, pentru partile din corp care transpira usor, precum spatele si axilele.

Ce tesatura sa alegi pentru echipamentul tau

  • Poliester - absoarbe umezeala, se usuca rapid si este comercializat pe scara larga pentru echipamentele sportive. Fiecare articol are caracteristici proprii pentru a imbunatati performanta, iar poliesterul este folosit in majoritatea combinatiilor.
  • Lana merinos - are proprietati de absorbtie a umezelii si de uscare rapida si este, de asemenea, in mod natural, un material antimicrobian care ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute. Lana merinos regleaza temperatura, asa ca se va mentine racoroasa, in zilele calde, si calduroasa, in zilele racoroase.
  • Nailon - se usuca rapid si elimina umezeala. Este frecvent utilizat singur sau amestecat cu alte tesaturi si ofera o rezistenta excelenta pantalonilor scurti si lungi de alergare si jachetelor usoare.

Care sunt accesoriile potrivite pentru alergare

  • Sepci sau caciuli - capul este mai sensibil la schimbarile de temperatura decat orice alta parte a corpului. In timpul antrenamentelor de iarna, o caciula din lana este foarte potrivita, in timp ce vara va trebui sa te protejezi de caldura soarelui, purtand o sapca sau o bandana.
  • Manusi - pentru exercitiile pe vreme rece, o pereche de manusi respirabile, care sa absoarba umezeala, reprezinta alegerea perfecta.
  • Sosete - in timpul alergarii, picioarele transpira frecvent. Chiar daca te-ai obisnuit sa porti sosete de bumbac, acestea nu sunt recomandate, intrucat mentin umezeala. Cele din material sintetic se vor usca mai repede si vor proteja piciorul de efectele transpiratiei.

Optiunile de imbracaminte pentru alergare sunt multiple si includ pantaloni de trening, colanti, pantaloni scurti, tricouri si jachete sport. Determina ce combinatie dintre aceste articole ar fi necesara pentru a te simti confortabil pe traseu, pentru a face din hobby-ul tau o reteta de succes.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare