Atunci cand vezi pe strada o tipa imbracata in culori pestrite, asortand pantalonii de trening cu o pereche de pantofi stiletto de un rosu intens, este lesne de inteles care este problema si cum de s-a ajuns la o asemenea combinatie nefericita. Nu trebuie sa fii critic vestimentar pentru a putea delimita bunul gust de kitsch.
Dar, ce se intampla insa atunci cand vezi pe strada o tipa cu bun gust, recunoscuta pentru flerul ei in domeniul modei dar totusi cu o imagine de ansamblu proasta? N-ai zice ca nu stie sa se imbrace. Si totusi unde este problema?
Fiecare dintre noi facem greseli vestimentare de care nu suntem constiente, greseli care tin de stil si nu de cunostiintele noastre in domeniul modei. Despre ce este vorba? Afli citind in continuare cum sa eviti greselile vestimentare pornind de la o problema mai profunda: erorile de stil.
1. Esti dependenta de revistele de moda
Problema: Iti cumperi cu rigurozitate cele mai noi numere ale revistelor de fashion, te informezi de pe site-urile dedicate modei, cunosti toate magazinele cu haine din toate mall-urile etc. Esti o adevarata cunoscatoare in materie de stil vestmentar, insa unde este greseala?
Lasand media sa faca ordine in sifonierul tau risti sa devii o „fashion victim”, lucru nu tocmai trendy. De multe ori, revistele, site-urile si magazinele de moda au rolul de a influenta, in dorinta de castig si nimic mai mult. Nu este cazul sa le idolatrizezi chiar daca iti prezinta piese vestimentare minunate pe fotomodele care arata superb.
Risti sa-ti dai trei salarii pe bluza aceea divina de pe manechin si sa constati acasa ca tie nu-ti vine la fel de bine.
Solutia: Informeaza-te cu cap. Adopta o atitudine eclectica si alege doar ceea ce se potriveste cu stilul tau. Nu te arunca sa cumperi ceva fara sa fii sigura dinainte ca ti se potriveste. De exemplu, daca iti place la nebunie culoarea de par pe care o prezinta magazin sa cumperi ustensilele necesare pentru o schimbare de look home-made. Mai degraba sfatuieste-te cu stylista care te tunde tot timpul si iti cunoaste parul. Fa schimbarea in etape, oferind astfel posiblititatea de a repara raul facut in caz ca observi ca nu te avantajeaza.
2. Ai ales marimea buna si tot nu-ti vine bine
Problema: Este adevarat ca de multe ori, desi alegi marimea ta, respectivul articol vestimentar tot sa nu-ti vina bine. De ce? De multe ori marimile nu corespund, deoarece difera de la o firma la alta.
Solutia: Este indicat sa probezi pe loc tot ce vrei sa achizitionezi si sa nu cumperi decat articolele vestimentare care par a fi croite special pentru tine. Stii si tu, in moda nu este loc de compromis, ca atare nu te lasa induplecata de cat de frumos arata o anumita bluza de pe modelul expus in vitrina. S-ar putea sa-i vina bine doar lui... nu si tie.
3. Traiesti in era anacronica
Problema: Iti cumperi haine de la reduceri sau second-hand cu duiumul? Nu este nimic rau in a achizitiona din cand in cand articole vestimentare in acest mod. Insa, nu face o obisnuinta din aceasta activitate, deoarece risti sa-ti formezi un stil anacronic. Pana la urma lucrurile ajunse la reduceri sau second-hand, sunt lucruri invechite, nu?
Solutia: Da dovada de vointa si impune-ti o limita. De exemplu: „Luna asta imi pot cumpara doar doua articole vestimentare de la reduceri. In caz contrar, imi donez un articol vestimentar luat in acelasi mod, de fiecare data cand nu ma tin de cuvant.”
4. Rutina, bat-o vina
Problema: Ai acelasi stil vestimentar ca si acum trei ani? Porti si acum hainele pe care ti le-ai achizitionat in liceu pentru ca nu te dai in vant dupa schimbari? Atunci este o problema. Pana la urma, rutina nu este nici trendy nici fancy si poate dauna stilului tau vestimentar.
Solutia: Fa o schimbare. Sa aduci un suflu de aer proaspat in garderoba ta este chiar indicat. Cum sa procedezi? Incearca un magazin in care n-ai mai intrat pana acum. Nu trebuie neaparat sa cumperi ceva, ci doar sa-l vizitezi. Citeste alte reviste de moda, in afara de cele pe care le rasfoiesti constant. Gaseste o culoare noua care sa-ti reprezinte stilul vestimentar si achizitioneaza alte accesorii (o geanta, sandalute etc). Ai grija insa, schimbarea nu trebuie sa fie brusca si radicala, risti sa fie una nefericita. Totul se face treptat si cu masura.
5. Dedesubturi periculoase
Problema: Multe femei, in special celebritatile, se indeasa pur si simplu in sutiene, corsete si alte asemenea obiecte vestimentare , care nu fac decat sa le deformeze corpul si sa dea o imagine de ansamblu neplacuta. Nu alege sa-ti cumperi un sutien prea stramt care sa-ti strice forma pieptului sau o pereche de chilotei tetra de pe vremea bunicii care sa-ti dea un aer invechit.
Solutia: Poti opta pentru un body slimmer care sa-ti evidentieze frumos formele sau pentru un sutien magic push-up care sa-ti scoata in evidenta bustul. Ai grija insa, nu exagera. Nu alege sa-ti cumperi un sutien cu foarte mult burete care sa dea impresia ca sanii tai mai au putin si dau pe afara, nu este estetic. Ai grija sa alegi marimea si forma potrivita de lenjerie intima si opteaza pentru modelele tineresti in care sa te simti comod si sexy in acelasi timp.