Pentru ea

#haine negre #spalat haine #haine decolorate

Cum previi decolorarea hainelor negre

Negrul este o non-culoare clasica, intalnita in garderoba fiecarei persoane. Usor de purtat si de asortat, negrul de pe materialele textile are tendinta sa se estompeze in timp, in urma spalarilor repetate. Cum reusesti sa prelungesti viata hainelor tale negre si sa previi decolorarea lor, afla in continuare!
 

Prima spalare


Prima spalare a hainelor negre (dar si a celorlalte, in culori inchise), proaspat achizitionate, este foarte importanta. Pentru a le pastra intensitatea culorii cat mai mult timp, lasa-le la inmuiat peste noapte in apa cu sare sau intr-un amestec de apa si otet. Atat sarea, cat si otetul contribuie la fixarea culorii in tesatura.
 

Spala hainele negre doar daca este necesar


Un alt aspect care poate contribui la pastrarea intensitatii negrului este frecventa spalarilor. Evita sa speli hainele negre mai des decat este necesar, intrucat spalarile frecvente nu vor face decat sa dilueze si mai mult culoarea tesaturii.
 

Spalarea in apa rece este ideala


Cand speli haine negre, selecteaza intotdeauna un ciclu de spalare la o temperatura scazuta (<30 C). Apa rece va proteja hainele negre si va evita scurgerea culorii (fenomen care apare la spalarea la temperaturi ridicate), care ar putea pata tesaturile in nuante mai deschise.
 

Spala hainele negre de mana


Nu este o solutie comoda, insa este eficienta: igienizarea manuala a hainelor negre va proteja culoarea acestora. Spala astfel piesele vestimentare delicate (de tipul lenjeriei intime) sau selecteaza un program special pentru haine de acest fel la masina de spalat. In cel din urma caz, asigura-te ca programul de spalare ales nu este foarte lung, astfel incat fibrele tesaturilor sa nu aiba de suferit, cauzand decolorarea si deteriorarea prematura a hainelor.
 

Foloseste detergent adecvat


Tot pentru a proteja culoarea hainelor negre, este recomandat sa folosesti un detergent special, destinat acestui tip de tesaturi. De asemenea, un detergent cu actiune bland asupra tesaturii este cel mai indicat la igienizarea hainelor negre.
 

Evita aglomerarea cuvei


Burdusirea cuvei masinii de spalat poate fi tentanta, intrucat, la prima vedere, te ajuta sa economisesti timp si resurse. La o privire mai atenta, vei constata ca, daca este foarte incarcata, masina de spalat functioneaza mai greu si, in plus, afecteaza tesatura hainelor, ceea ce se traduce si prin decolorare. Tine cont de faptul ca o cuva ticsita de haine va produce piese vestimentare igienizate partial, cu urme de detergent.
 

Nu usca hainele negre in exces


Daca ai o masina de uscat rufe, nu uita niciodata hainele in interiorul acesteia. Fenomenul este daunator tuturor hainelor, insa cele mai afectate vor fi rufele negre si cele viu colorate, intrucat uscarea in exces va duce la estomparea culorii. Este important sa retii ca hainele ar trebui sa fie usor umede atunci cand le scoti din masina de uscat rufe.
 

Atentie la expunerea hainelor negre la soare


Desi uscarea hainelor intr-un spatiu bine aerisit este recomandata, evita sa le plasezi in bataia directa a razelor de soare, intrucat, pe de-o parte, caldura in exces ar putea duce la micsorarea lor, iar pe de alta parte, lumina puternica va decolora tesatura.

Sursa foto: futurity.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare