INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Pentru ea

#tafta #poplin #batist #brocart #frotir #catifea #tweed #atlas #satin #poliester #lycra #spandez #nylon #acetat #vascoza #matase #lana #ramie #in #bumbac #tesaturi #materiale

Ce trebuie sa stii despre tesaturile hainelor tale

Bumbacul, vascoza , lycra sau satinul sunt tesaturi care se gasesc in garderoba fiecaruia dintre noi. Insa, o mare parte nu stiu ca anumite materiale permit pielii sa respire, in timp ce altele pastreaza umiditatea, irita, se ingalbenesc la lumina soarelui sau se sifoneaza foarte usor. Iata cateva informatii despre fiecare tip de tesatura.

FIBRE NATURALE

Bumbac

In industria textila, bumbacul este materia de baza. Acesta este o fibra naturala, extrasa din fructul plantei de bumbac. Culoarea naturala a bumbacului este crem, insa se albeste cu oxidanti sau prin mercerizare (tratarea firelor sau a tesaturilor cu o solutie de hidroxid de sodiu, pentru a le face mai matasoase, mai netede si mai rezistente).

Bumbacul este o tesatura neelastica si nu provoaca alergii. Alergiile pot aparea insa in cazul in care acesta este combinat cu alte fibre textile (de obicei elastice). Pe de alta parte, materialul rezultat din bumbac si aceste fibre este unul foarte practic, moale si are avantajul de a se mula foarte bine pe corp.

In

Inul este o planta originara din India, iar din tulpina acesteia se obtin fibre naturale. Moale si neted, inul este un material racoros, preferat in special vara. Acesta se utilizeaza atat in materie de vestimentatie (rochii, pantaloni, bluze, genti sau pantofi) cat si in materie de decoratiuni interioare: lenjerie pentru pat, perdele sau covoare.

Dezavantajul hainelor de in este ca se sifoneaza foarte repede, iar materialul se vopseste destul de greu.

Ramie

Din tulpinile plantelor de ramie, sunt extrase fibrele de rafie, fibre care absorb apa cu usurinta si care sunt usor de vopsit.

Acestea sunt utilizate, in special, in realizarea sforilor si a fetelor de masa deoarece fibrele de ramie sunt foarte rezistente la rupere. Materialul este fabricat, de obicei, prin combinatia cu alte fibre (bumbac, matase sau lana).

Lana

Lana este un material textil confectionat din blana animalelor (de obicei a oilor). Pentru ca este un material moale si extrem de calduros , este foarte folosit la fabricarea de pulovere, veste, covoare sau mochete. Aceasta se se incalzeste foarte repede, retine caldura, este elastica, nu se sifoneaza si nu absoarbe mirosurile.

De asemenea, lana mai provine si din blana caprelor de munte, a iepurilor de Angora sau a lamelor.

Matase

Obtinuta din coconii viermelui de matase, acesta textila este de doua feluri: matase de dud si matase salbatica. Materialul este foarte fin, lucioas, izoleaza atat caldura cat si frigul, se sifoneaza destul de greu insa este sensibil la temperaturi mari si la frecare. De asemenea, matasea isi pierde din culoare si se ingalbeneste daca este expusa la lumina puternica.

FIBRE ARTIFICIALE

Vascoza

Cunoscuta si sub numele de reion sau matase artificiala, vascoza are ca si materie prima de baza -celuloza. Fabricata industrial, acest material se aseamana cu bumbacul , insa, spre deosebire de el, vascoza are caracteristici diferite de culoare dar si un aspect mat sau stralucitor.

Vascoza poate fi combinata cu tesaturi precum catifeaua sau inul si se regaseste in diverse obiecte vestimentare (mai ales pentru copii).

Acetat

Desi materialul are o stralucire asemanatoare cu cea a matasei, acetatul este o fibra obtinuta din celuloza. Acesta este foarte elastic (se intinde in proportie de 30%), este impermeabil si se usuca foarte repede. In aceste conditii, acetatul este folosit in confectionarea pelerinelor impermeabile, a umbrelelor, dar si in combinatii cu alte materiale textile pentru realizarea captuselilor.

FIBRE SINTETICE

Nylon

Cunoscut si sub numele de poliamida, perlon, dederon sau grilon, nylonul este o fibra cunoscuta pentru proprietatile sale de rexistenta, duritate si intretinere usoara. Se gaseste in compozitia unor obiecte vestimentare precum: lenjeria intima, dresuri, corsete sau costume de baie.

Spandex

Elastanul sau spandexul este o fibra cu o elasticitate foarte mare si cu o rezistenta mai mare decat a elasticului ori a cauciucului. Spandexul este adesea folosit in conceperea lenjeriei intime ori a costumelor de sport.

Lycra

Este o fibra foarte elastica si se utilizeaza in special in realizarea vestimentatiilor sportive ori a lenjeriilor intime. De asemenea, spandexul este o fibra utilizata in imbunatatirea elasticitatii unor materiale precum bumbacul, combinatie folosita cu succes in fabricarea sosetelor, a tricourilor ori a colantilor.

Poliester

Cunoscut si sub numele de poliacril su acril, poliesterul este o fibra foarte rezistenta, usor de intretinut. Interesant este faptul ca detine proprietatea de a creste temperatura corpului. Astfel, este indicat ca in perioada verii sa se evite purtarea hainelor din poliester.

TESATURI

Satin

Folosit indeosebi in confectionarea lenjeriilor de pat ori a lenjeriilor intime, satinul este o tesatura moale si foarte fina. Acesta este realizat in combinatie cu diverse alte tesaturi (matase, vascoza ori atlas), iar cea mai cunoscuta caracteristica a sa este aceea ca pe o parte este mat, iar pe cealalta lucios.

Atlas

Un material greu, matasos, moale si placut la atingere, atlasul se diferentiaza prin tesaturile uniforme netede si stralucitoare. Atlasul se regaseste, de cele mai multe ori, in combinatie cu satinul, insa poate fi amestecat foarte usor cu lana.

Tweed

Taioarele, paltoanele sau costumele, majoritatea sunt confectionate din tweed. Acesta este o tesatura confectionata din lana , cu fibre lungi de diverse culori, flexibila, foarte rezistenta, calduroasa si putin aspra. Cel mai interesant atu al tweedului este efectul de culoare (fibrele impletite au diverse nuante). De asemenea, acest material este recunoscut pentru rezistenta sa in conditii de umiditate si pentru durabilitate.

Catifea

Din combinatia bumbacului cu vascoza si cu poliesterul a rezultat aceasta tesatura neteda si fina numita catifea. De asemenea, uneori, la combinatia de mai sus se adauga si lycra pentru un plus de elasticitate. Marele dezavantaj al catifelei este acela ca se curata si intretine greu, pentru ca atrage foarte usor scamele sau firele de par.

Frotir

Cunoscut si sub numele de eponj, frotirul este o tesatura care absoarbe foarte bine apa. Astfel, este folosit in confectionarea prosoapelor si a halatelor de baie. Tesatura poate fi recunoscuta cu usurinta datorita ochiurilor si a buclelor din care este realizata.

Brocart

Este o tesatura grea, dura, din matase de calitate superioara si este recunoscuta dupa modelul inflorat sau dupa ornamentul cu fire argintii sau aurii.

Batist

Este o tesatura fina, usoara, realizata din fire foarte subtiri de in, canepa, matase, vascoza sau bumbac. De obicei, se foloseste la realizarea imbracamintii usoare si a lenjeriei intime.

Poplin

Camasile, bluzele sau paltoanele sunt confectionate din poplin, un material cu o tesatura groasa din fibre de bumbac mercerizat. Poplinul este un material foarte rezistent.

Tafta

De obicei, rochiile de mireasa sau rochiile de seara sunt confectionate din tafta. Este o tesatura de matase neteda si lucioasa, cu dungi sau imprimeuri.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stil-feminin

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Nu esti tu de vina, ci hainele

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului