Stiinta & Tehnologie

# rotatia pamantului # zi mai lunga #astronomie #fus orar

Ziua va fi mai lunga pe 30 iunie. Afla cu cat!

Ziua de 30 iunie va fi mai lunga decat restul, pentru a compensa incetinirea vitezei de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe, relateaza lepoint.fr. 

Astfel, pe 30 iunie vom primi o secunda in plus. Nu este pentru prima data cand acest lucru se intampla, din 1972, oamenii primind 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal in 2005 si in 2008.

Aceasta este o consecinţă a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, începând din 1967, timpul universal, cel afişat de ceasuri şi computere, nu mai este conectat la rotaţia terestră şi la astre, ci este calculat în funcţie de radiaţiile izotopului de cesiu 133, relateaza Mediafax. Dintr-o data, a aparut astfel o diferenta intre timpul universal si rotatia terestra. Intrucat incetinirea rotatiei Terrei in jurul propriei axe este de o secundă, fata de anul 2008, acea secunda va trebui adaugata dispozitivelor care afiseaza ora exacta. Daca aceasta corectie nu ar fi realizata din cand in cand, atunci ziua si noaptea vor ajunge sa fie "inversate" (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea