Stiinta & Tehnologie

Versus: HTC Touch Diamond vs. Samsung i900 Omnia

Atat HTC Diamond cat si Samsung i900 Omnia au trecut prin mainile Acasa.ro. Amandoua smartphone-uri, amandoua telefoanele ce se incadreaza in categoria de PocketPC si ambele ruleaza sistemul de operare Windows Mobile.

1. Inceput
2. Cuprins
3. Incheiere

Rivali iPhone

HTC Diamond s-a nascut pentru a fi un rival iPhone. Tousi, Samsung Omnia se apropie mai tare de acest titlu, asemanarea dintre cele doua terminale, Omnia si iPhone, fiind mult mai mare. Totodata, Samsung a avut grija ca lansarea modelului i900 Omnia sa coincida cu aceeasi perioada in care Apple lansa iPhone-ul 3G.

Totusi, batalia se da intre terminalul HTC si cel Samsung. Chiar daca unele specificatii tehnice vor fi clar diferite, cele doua telefoane fac parte din aceeasi clasa de telefoane, iar ca aspect, cele doua sunt mult mai atragatoare decat multe alte dispozitive care ruleaza Windows Mobile.

Cand HTC Diamond s-a lansat, una dintre caracteristicile subliniate de companie a fost interfata TouchFLO 3D, unica pe piata. Samsung nu s-a lasat nici el mai prejos si a aplicat lui Omnia propria interfata de utilizator, pe care a introdus-o odata cu lansarea modelul Samsung F480, TouchWiz.

Alfabetul incepe cu A

Orice review de telefon de pana acum a inceput cu specificarea dimeniunilor telefonului in cauza. Asa incepem si acum. HTC Diamond masora 102 x 51 x 11,5 mm si cantareste 110 grame, adica un terminal mult mai compact decat Samsung Omnia care masoara 112 x 56,9 x 12,5 mm si cantareste 122 de grame.

Totodata aspectul lui HTC Diamond este mai placut decat al lui Omnia, care la prima vedere se aseamana foarte mult cu iPhone-ul, iar acest lucru ar putea sa-l depuncteze. Totusi, Samsung Omnia primeste puncte pentru aspect, pentru ca spre deosebire de HTC Diamond, carcasa lui i900 nu atrage la fel de multe amprente.

In rest ambele telefoane sunt destul de subtiri pentru a putea fi camuflate usor in buzunar, desi atunci cand le tii in mana, HTC Diamond este mai usor de manuit. In definitiv, Diamond -ul este mai compact si mai usor, dar Omnia, desi mai banal, este mai solid.

Ecranele celor doua telefoane sunt ambele sensibile la atingere, dar bineinteles, intre Omnia si Diamond exista diferente. HTC-ul are un ecran de 2,8 inch cu 65.000 de culori si rezolutie de 480 x 640 pixeli. Pe de alta parte, Samsung-ul are un ecran mai mare, de 3,2 inch, cu 256.000 de culori, dar o rezolutie mai mica, adica de 240 x 400 pixeli. Ecranele au totusi o problema, ambele se descurca greu atunci cand lumina solara este directionata pe ele, dar din acest punct de vedere, HTC Diamond parca are un randament mai bun decat rivalul Omnia.

Tot legat de problema "corpului de telefon" este si elementul stylus, unde HTC Diamond isi primeste punctele cuvenite. Asa cum majoritatea PocketPC-urilor le ofera, stylus-ul lui HTC Diamond este camuflat in corpul telefonului. In plus este si magnetic si este tras inauntru. In schimb, stylus-ul lui Samsung Diamond, desi mai mare si mai solid, se ataseaza telefonului printr-un snur. Ca aspect, nu arata rau, dar e posibil ca multi sa il catalogheze drept un incovenient, mai ales atunci cand stylus-ul ameninta sa zgarie suprafata telefonului.

D-pad-ul celor doi rivali este si el diferit. Samsung Omnia are un D-pad format din 3 butoane fizice, pe cand HTC Diamond are 5 butoane fizice. Din pacate pentru HTC Diamond , butonul de navigare are functii destul de limitate. Utilizatorul poate sa-l foloseasca pentru navigat meniul de imagini sau internetul, adica functii de zoom in si out, e-mail-uri si mesagerie pentru marirea scrisului, iar in player-ul muzical, butonul are functii de fast-forward si rewind.

La capitolul D-pad, Samsung Omnia puncteaza pentru ca in afara de modul normal de navigare a butonului in 4 directii, sus/jos/stanga/dreapta, acesta poate sa devina si un mouse optic. Mai mult decat atat sensibilitatea lui poate fi marita sau micsorata in functie de preferintele fiecarui utilizator in parte. Folosirea mouse-ului optic prin gesticurea cu degetul pe butonul fizic de navigare usureaza navigarea in meniul telefonului, dar din pacate reduce utilitatea ecranului tactil pe care Omnia il ofera.

Batalia neuronilor

Nici la capitolul inteligenta lucrurile nu sunt mai simple, pentru ca acolo unde unul dintre telefoane nu se remarca in mod deosebit, celalalt reuseste sa impresioneze si vice-versa. Dar, sa incepem cu procesoarele. HTC Diamond se bazeaza pe un Qualcomm MSM7201A de 528 MHz, iar Omnia pe un Marvell PXA312 de 624MHz, adica un procesor mai rapid.

Pe de alta parte, HTC Diamond are memorie SDRAM de 192 MB si 256 MB memorie ROM, pe cand Samsung Omnia are standardul de 128 MB RAM si 256 MB ROM. Deci Omnia are procesor mai bun, dar memorie mai mica; HTC procesor mai slab, memorie mai mare. La capabilitatile de stocare de date, Samsung Omnia iese invingator. HTC Diamond-ul are 4 GB memorie interna fara posibilitate de upgrade, pe cand Samsung Omnia vine in versiuni de 8 GB si de 16 GB, cu posibilitatea de upgrade de pana la 32 GB.

Fiind telefoane cu ecran tactil, tastatura telefoanelor este virtuala tactila. In ambele cazuri, telefonul dispune de tastatura QWERTY, 20 key sau alfanumerica, singura diferenta este ca HTC Diamond suporta tastura in mod landscape doar atunci cand utilizatorul se afla in broswer web, iar Samsung Omnia o afiseaza oricand utilizatorul o cere.

Pentru ca telefoanele sa functioneze este nevoie de o baterie buna. In timpul primelor zile ale testelor, atat pentru HTC cat si Omnia nu au excelet la acest capitol, bateria descarcadu-se foarte repede, practic dupa nici o zi de folosinta. In ambele cazuri, bateria a inceput sa reziste mai mult dupa mai multe incarcari. Totusi, Samsung Omnia s-a prezentat mult mai bine, iar in final viata bateriei a fost mai lunga decat in cazul lui Diamond.

Un alt punct pe care Samsung Omnia il incaseaza este mufa TV-Out, care ii lipseste lui HTC Diamond. Totodata, Samsung Omnia vine cu suport DivX preinstalat. HTC Diamond nu il are, dar poate fi descarcat si instalat dupa achizitionare. Totusi, HTC-ul puncteaza acum, pentru ca suporta formate flash in broswer, pe cand Samsung Omnia nu se descurca deloc cu asa ceva. Un lucru pe care il au ambele telefoane este senzorul de rotire, accelerometrul care poate fi activat sau dezactivat dupa placul utilizatorului.

Mesagerie si feature-uri

HTC Diamond suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instant. In tabara opusa, Samsung Omnia duce in spate SMS-uri, EMS-uri, MMS-uri, mesaje e-mail si mesaje instant. Trimiterea mesajelor se face in acelasi fel, doar ca HTC Diamond are doua casute postale, una dedicata mesajelor SMS/MMS si alta e-mail-urilor, pe cand Samsung Omnia are un inbox comun in care toate mesaje sunt stocate, un lucru nu tocmai placut.

Daca tot suntem la mesagerie intru putin in detaliul tastaturii, pentru ca in acest capitol, aceasta este cea mai utilizata. Asa cum am spus si mai devreme, HTC Diamond afiseaza tastatura in modul landscape doar cand este utilizat broswer-ul web. Altfel utilizatorul trebuie sa se descurce cu tastatura in mod "portret", iar daca acesta alege tastatura QWERTY lucrurile nu sunt tocmai roz, pentru ca tastele vor fi extrem de mici.

Pe de alta parte, Samsung Omnia suporta tastatura in modul landscape prin simpla rotire a telefonului, iar de aici rezulta o tastare mai usoara. In continuarea acestui capitol, Omnia puncteaza pentru ca tastatura lui virtuala are si reactie haptica, lucru care lui Diamond ii lipseste. Spre deosebire de tastatura lui HTC Diamond care semnalizeaza apasarea unui buton printr-un semnal luminos verde, Omnia are o tastatura care raspunde atat vizual cat si tactil.

Tot aici se poate vorbi si despre anumite feature-uri pe care cele doua terminale le poseda. Desi aici nu puteam pune un semn de egalitate sau cel putin de aproximativ egal, cele doua merita mentionate. Atunci cand utilizatorul efectueaza un apel telefonic si duce aparatul la ureche, atat Diamond-ul cat si Omnia isi vor bloca restul functiilor butoanelor pentru ca acea convorbire sa aiba in loc in conditii bune, fara apasari involuntare. In plus, Samsung Omnia poate sa reduca sunetul soneriei de apel la 0, atunci cand utilizatorul intoarce telefonul cu ecranul in jos, optiune disponibila prin activarea Etiquette.

Lupta megapixelilor

HTC Diamond are obiectiv foto de 3,2 megapixeli cu autofocus si capabilitati de captare video. Rezolutia maxima de captare imagini este de 2048 x 1536 pixeli. In tabara opusa, Samsung Omnia vine cu o camera foto de 5 megapixeli cu autofocus, flash, tehnologia de detectare a fetei si zambetului, stabilizator de imagine si capabilitati de captare video. Rezolutia maxima de captare imagini a lui Samsung Omnia este de 2592 x 1944 pixeli.

Lentilele celor doua telefoane trebuie si ele discutate. Cea a lui HTC Diamond este mai bine realizata, amprentele se pot lipi pe ea mai greu deoarece este adancita in carcasa telefonului, dar tot din aceasta cauza este si mai greu de curatat atunci cand se murdareste. Pe de alta parte, Samsung Omnia are lentila la vedere care se murdareste mai usor de la amprente, dar este mai usor de curatat.

Dar concluzia nu poate fi trasa de aici pentru ca megapixelii celor doua telefoane sunt diferiti. Daca HTC-ul avea si el o camera foto de 5 megapixeli, lucrurile stateau altfel.

Divertisment cu Diamond si Omnia

In mod normal nu precizez acest detaliu al telefoanelor mobile, dar de data aceasta nu am cum sa trec cu vederea acest aspect. Desi ambele telefoane ruleaza acelasi sistem de operare, unul din telefoane vine cu un joc in plus. Pe langa Solitare si Bubble Breaker, HTC Diamond vine cu o noua aplicatie numita Teeter si pe care Samsung Omnia nu o are.

Acesta este un joc care se foloseste de accelerometrul din dotarea lui Diamond. Jocul consta in manuirea unei bile metalice printr-un labirint pana la un punct dat, fara sa o scapi in alte gauri aflate pe traseu. Reactia haptica a jocului este foarte buna, iar utilizatorul va avea impresia ca in telefon exista o bila de metal care se loveste de peretii interni ai lui. Mai mult, reactia pe care o ai la telefon atunci cand bila se loveste de obstacole este similara unui joc real.

Concluzia

Cateva lucruri au fost lasate deoparte si anume conectivitatea sau GPS-ul pentru ca atat in cazul lui HTC Diamond cat si in cel al lui Samsung Omnia, lucrurile nu difera deloc. La final nu pot spune care dintre cele doua este mai bun si care ar merita banii, pentru ca in definitv amandoua se intrec in specificatii.

Alegerea se va face cu lista de cerinte in fata si fiecare utilizator in parte isi va alege telefonul in functie de prioritatile puse pe foaie. Cert este faptul ca atat HTC Diamond cat si Samsung Omnia pot da de furca iPhone-ului pentru ca demonstreaza cat de capabile sunt.

Galerie foto HTC Diamond vs. Samsung Omnia

Galerie foto - imagini captate cu HTC Diamond si Samsung Omnia

Captura video realizata cu HTC Diamond



Captura video realizata cu Samsung i900 Omnia



Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea