Stiinta & Tehnologie

#utilaje constructii second hand #utilaje constructii noi #utilaje constructii

Utilaje de constructii noi sau second hand: Avantaje si dezavantaje

Firma ta are de desfasurat un proiect de constructii si ai nevoie de utilaje speciale? Desigur, ai putea sa le cuperi de noi sau la mana a doua. Dar oare singurul aspect pe care merita sa-l iei in calcul este bugetul? Noi credem ca nu. Afla din cele ce urmeaza ce criterii trebuie sa iei in calcul, in functie de nevoile tale. Apropo, indiferent de alegerea pe care o vei face, gasesti atat utilaje noi, cat si second hand, la Caterpillar Romania.

 

Criterii de alegere

Inainte de a decide in favoarea unui utilaj nou sau a unuia second hand, recomandat este sa-ti pui cel putin urmatoarele intrebari:

La ce voi folosi utilajul in prezent, dar si in lucrarile urmatoare?

Ce tip de utilaj vreau sa achizitionez?

Un utilaj second hand va putea sa indeplineasca toate nevoile actuale?

Imi permit sa platesc toata suma pentru un utilaj nou?

Am unde sa merg la service cu utilajul?

Sunt dispus sau imi permit sa platesc mai multe revizii pentru un utilaj second hand?

Daca ai raspuns la toate intrebarile de mai sus, deja decizia va fi una mai usor de luat. Chiar si asa, vom intra in detalii in cele ce urmeaza.

Avantaje si dezavantaje pentru utilajele second hand

Asa cum spuneam si mai sus, e perfect adevarat faptul ca utilajele second hand sunt mai ieftine, cel putin pe termen scurt, dar acestea prezinta in acelasi timp si mai multe dezavantaje. De pilda, utilajele la mana a doua pot prezenta diverse defectiuni care te vor tine ceva timp prin service, crescand astfel costul acestora, dar scazand si din timpul efectiv de munca.

In plus, orice utilaj la mana a doua trebuie sa treca prin diverse revizii pentru a putea fi omologat si autorizat, dar si pentru a-i fi atestata siguranta in exploatare. Nu mai vorbim despre cazul in care s-ar putea sa te confrunti cu o lipsa de piese pentru utilajele mai vechi de 10 ani. Pe langa lipsa perioadei de garantie, te vei confrunta si cu o valoare de revanzare extrem de mica.

Pe de alta parte, valoarea unor utilaje la mana a doua scade foarte putin in timp, iar varietatea lor este destul de mare. Tehnologia folosita fiind foarte cunoscuta, costurile de instruire a angajatilor vor fi mici sau absente cu totul.

Avantaje si dezavantaje pentru utilajele noi

In momentul in care ai achizitionat un utilaj nou te vei bucura de garantie, in majoritatea cazurilor de cel putin trei ani si vei fi linistit deoarece costurile de intretinere vor fi foarte mici. Durata de viata a utilajului va fi destul de lunga, iar valoarea lui de revanzare destul de ridicata. Documentatia va fi de asemena completa, iar tehnologia folosita va fi una de top.

Pe lista dezavantajelor putem enumera costul de achizitie ridicat, deprecierea rapida, chiar de peste 30% in primul an sau varietatea relativ mica de modele. Mai ales daca utilajul este foarte nou, termenii de livrare vor fi deosebit de lungi, iar costurile cu instruirea operatorilor vor putea sa-ti dea cateva batai de cap.

Asadar, ia in calcul toate aceste aspecte si achizitioneaza un utilaj care sa-ti indeplineasca atat nevoile pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/EN1tF2EG-50

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea