Stiinta & Tehnologie

Un nou handset de la Nokia

Nokia a lansat un nou telefon bazat pe a treia editie a interfatei Seriei 60. Telefonul foloseste Symbian 9.1 ca si celelalte noi smartphone-uri facute de producatorul finlandez. Cu un design interesant si trasaturi pe masura, cu siguranta va castiga multi fani si va fi un success urias. Cu o camera de 2 megapixeli, tastatura QWERTY si conectare WiFi, Nokia E70 este mai mult decat un telefon business; este telefonul visurilor.



Fotografii oficiale : Nokia E-series , Nokia E70 negru


Principalele caracteristici:

• Display de calitate
• Tastatura QWERTY
• Memorie interna de 75 MB + miniSD memory card slot
• Conectivitate 3G
• Wi-Fi
• Bluetooth, Infrarosu, USB
• Camera 2 megapixel
• Imagini video +zoom digital
• Conectivitate Blackberry
• Baterie rezistenta

Principalele dezavantaje:
• Greutate destul de mare
• Aspect neplacut cand este inchis
Nokia E70 reuneste lookul lui Nokia 6810,6820 si 6822. Telefoanele s-au imbunatatit in timp, dar E70 este primul cu capacitati smartphone. Trasaturile telefonului au ramas aceleasi cu cele ale modelului E60, dar diferenta este ca E70 are camera, memorie interna mai mare si diferite tipuri de card in utilizare. Acesta este singurul telefon din seria E produs de Nokia care are camera. Tastatura QWERTY vine ca un raspuns dat principalilor rivali care ofera tastatura QWERTY, dar E70 este totusi un brand Nokia.

Cand este inchis telefonul nu arata foarte bine. Lasa impresia de telefon ieftin si arata mai degraba a jucarie decat a telefon smart. Fata telefonului vine sa impresioneze datorita “umerilor” tastaturii. Partea posterioara nu atrage cu nimic atentia. Dar magia incepe cand telefonul este deschis si isi dezvaluie adevaratul potential. Tastatura argintie este bine elaborata si atingerea fina aduce si mai multa bucurie celui care il foloseste. Displayul este situat intre tastaura separata si ofera vizibilitate maxima pentru un telefon relativ mic.

Dimensiunile telefonului sunt 117x53x22 mm. Cand il deschizi trebuie sa-ti folosesti ambele maini, dar telefonul iti permite sa profiti de toate caracteristicile lui, cu usurinta.



Tastatura


Desi E70 este facut din plastic, nu scartaie si nici nu arata ieftin. Este solid (probabil din cauza greutatii de 127g) . Cand il deschizi este posibil sa te sperii ca telefonul se poate rupe, insa este doar o impresie. Nu trebuie sa-ti faci griji pentru ca este foarte bine facut.

Partea tastaturii se deschide printr-o rotire catrea cealalta parte a telefonului, dezvaluind partea dreapta a tastaturii dintre tastele numerice. Vei avea in fata o tastatura QWERTY complet functionala. Cand telefonul este inchis, partea din fata cuprinde speakerul principal, inconjurat de indicator de lumina si de butonul Turn On/Off chiar in partea de sus a telefonului. Chiar langa se afla displayul TFT high-resolution de 2-inch, capabil sa afiseze mai mult de 16 milioane de culori. Displayul are o rama neagra cu margini subtiri si un banner putin mai mare pe care scrie NOKIA. Langa ecran sunt doua taste functionale si joystickul de navigare. Tastele sunt gri mat in timp ce joystickul este argintiu.

Tastatura numerica este in partea care se roteste a telefonului. Structura tastaturii este tipica pentru un smartphone Nokia cu tasta rosie si cea verde sus si Pencil, Menu si tasta C(pentru corectie) chiar sub ele. Toate sunt facute dintr-un plastic fin si sunt placute la atingere. Cand telefonul este deschis, functia de marcare a tastei Pencil este inlocuit de comanda Shift+Tasta sageata a tastaturii QWERTY – aproape ca la computer.
Partea posterioara a telefonului este foarte curata. Atat de curate, incat arata saracacios. In partea de stanga sus, vei gasi loudspeakerul, atragand atentia impreuna cu lentila camerei si semnul NOKIA. Lentila camerei este pusa intr-o rama argintie si are un geam de protectie. Bateria ocupa mai mult de jumatate din partea din spate a telefonului.



Nokia E70 vazut din spate • lentila camerei



Bateria este de tipul BL-6C Li-Ion 1150mAh care ar trebui sa permita utilizarea timp de 220 de ore in stand-by si 7 ore si 20 de minute de convorbire. In partea dreapta a bateriei se afla slotul pentru cardul de memorie miniSD. Cartela SIM se poate accesa foarte usor daca dai la o parte bateria.

Pe partea stanga a telefonului se afla butonul de inregistrare voce si mecanismul de deschidere a tastaturii. Pe partea dreapta se afla cealalta parte a sistemului de deschidere plus portul Infrarosu. Partea de sus a telefonului este rezervata Pop-Portului si portului pentru incarcare. Partea de sus a telefonului inchis este absolut goala, ceea ce este de inteles pentru ca atunci cand telefonul este deschis aceasta portiune este acoperita de tastatura.

Sistemul de deschidere a telefonului este foarte simplu: apuci tastatura numerica si o intorci peste display apoi rotesti pana auzi un click.

Tipul de baterie folosit la Nokia E70 este cel vechi, binecunoscut. Bateria functioneaza foarte bine avand in vedere capacitatea de munca la care trebuie sa faca fata un astfel de telefon.



Bateria • slotul pentru cardul de memorie • sub baterie


Tastatura numerica este bine elaborata la fel ca la orice alt telefon mobil bun. Tastatura QWERTY este si mai buna. Tastatura este facuta dintr-un plastic, foarte confortabil la atingere si mai mult – tastatura permite apasarea distinctiva si clara a tastelor. Un plus al tastaturii este tasta shortcut “bulb” de la care poti porni sau opri lumina tastaturii. Deasemenea are tasta Meniu, tasta rosu&verde, Ctrl, Shift, Backspace, Enter si tasta Space.

Displayul Nokia E70 are 352x416 pixeli ofera o imagine remarcabila cu culori vii si forme perfecte. Dimensiunea mare a displayului este foarte importanta si folositoare pentru Internet si pentru citirea textelor.Displayul este lizibil chiar si in lumina soarelui dar mai este loc de imbunatatiri. Lumina displayului este de cea mai inalta calitate.

In stand-by displayul Nokia E70 afiseaza 6 icoane de aplicatii, lista cu temele din calendar, apelurile pierdute si mesajele primate si functiile celor doua taste. Peste toate, exista indicatorul de semnal, ceasul (digital sau anlogic), numele operatorului, data si nivelul bateriei. Dupa cateva secunde de inactivitate, lumina ecranului se stinge si sunt afisate data si ora, profilul soneriei (altul decat cel general), apelurile pierdute si mesajele primite, daca exista.



Lumina de fond a displayului


Nokia E70 ofera un sunet al apelurilor si nu exista alte sunete in semnal. Semnalul retelei este deasemenea puternic si de incredere. Vibratiile sunt normale si pot fi simtite aproape in orice ocazie. Cand esti sunat telefonul afiseaza numele si poza celui care suna. E70 afiseaza deasemenea tipul telefonului (acasa, serviciu, altele) daca sunt trecute in agenda.

Seria 60, a treia generatie

Meniul principal al telefonului este afisat in grinduri 3x4 dar se transforma in grinduri orizontale 4x3 cand folosesti telefonul deschis. Poti deasemenea seta meniul sub forma de lista. Alte sub-meniuri pot deasemenea fi vizualizate in forma de grind, dar sunt unele care ofera vizualizare doar sub forma de lista. Modul orizontal al telefonului poate fi folosit la navigarea pe Internet sau la cititea textelor. Aplicatia Voce devine utila abia in momentul in care conduci masina si ai nevoie sa formezi un numar.

In general, viteza Nokia E70 este la fel ca la toate telefoanele smart Nokia din seriile E si N. Aceasta inseamna ca este rapid pentru un smartphone, dar nu reactioneaza la fel de repede ca alte telefoane care nu au sistem de operare. Scimbarea intre modul orizontal si cel vertical este foarte suparatoare pentru ca aproape intodeauna determina o intarziere.



Meniul pentru comanda vocala a nr. de telefon si Ajutorul Vocal


Agenda telefonica a lui Nokia E70 nu cunoaste limite. Poti adauga atatea contacte cat iti permite memoria libera. Poti adauga fiecarui contact cate amanunte doresti: nume, prenume, adresele de la serviciu si de acasa, cateva numere de telefon diferite, email, web site, etc.

Agenda telefonica poate fi ordonata ori dupa nume ori dupa prenume. Cautarea in agenda se realizeaza prin editarea gradata a numelui cautat. Agenda telefonica a lui E70 poate fi cu usurinta sincronizata la un PC. Computerul poate exporta toate contactele in diferite tipuri, inclusive cele mai populare precum Lotus sau Outlook.

Apeluri detaliate

Nokia E70 are un jurnal foarte bun de inregistrare a apelurilor. Este folosit deasemenea la transferul de date si conexiuni. Are capacitatea de 30 de inregistrari si poate arata toate apelurile efectuate recent. Acest jurnal este impartit in trei: Apeluri efectuate, Apeluri primate si Apeluri pierdute. Informatiile generale cu privire la durata conexiuniii si transferului de date sunt deasemenea memorate.
Exista si meniul Apeluri recente, care arata toate apelurile din ultimile zile dar este accesibil doar cu ajutorul aplicatiei Voce.

Scriere rapida

Cu tastatura QWERTY a telefonului E70 vei scrie SMS incredibil de repede. Dupa cateva zile, cu siguranta te vei obisnui cu aceasta tastatura. Tastatura numerica este deasemenea foarte bine elaborate.
Meniul de mesaje nu este deloc diferit fata de cel al celorlalte telefoane Nokia Symbian. Are un Inbox pentru primirea mesajelor, cu exceptia emailurilor si te intreaba ce tip de mesaj vrei sa editezi. Editorul SMS este la fel ca la modelele anterioare. Dictionarul T9 exista pentru a asista editarea. Emailurile sunt memorate in alt folder si telefonul le opereaza cu usurinta. E70 suporta protocoale POP3 si IMAP.

Camera nu este atat de buna pe cat ne asteptam

Privind lentila camerei ne asteptam la aceleasi performante pe care le ofera camera lui Nokia N71. S-a dovedit ca Nokia E70 produce imagini foarte clare. Culorile sunt bune, procesarea este buna, nivelul zgomotului este scazut, dar capacitatea de redare a detaliilor este slaba.
Camerei telefonului ii lipsesc o multime de insusiri – una ar fi lisa expunerii foarte folositoare st totodata de baza. Putem seta doar rezolutia, compresiunea, culoarea, balanta de culoare si night mode.

Imagini video frumoase

In ceea ce priveste imaginile video, lucrurile stau complet diferit – Nokia E70 realizeaza imagini video cu rezolutie CIF (352x288 pixeli). Calitatea clipurilor video a lui E70 este la fel ca cea de la N71 sau N80 de exemplu, dar ceea ce lasa o impresie foarte buna este zoomul digital. In momentul in care realizezi imagini video, zoomul digital este foarte folositor si cand este bine implementat, ca in acest caz devine chiar amuzant. Priviti imaginile si veti vedea la ce ne referim.

Music player

Nokia E70 are un music player care accepta diferite formaturi de fisiere precum si playlist-uri. Are deasemenea si un egalizator si este capabil sa redea sunete clare si tari, poate fi folosit ca un music phone si in plus are o memorie interna incapatoare precum si slot card de memorie. Nokia E70 are un Flash player si un Real Player si astfe se pot vedea clipurile video.

Conexiunea nu este o problema

Telefonul suporta GPRS, EDGE, Wi-Fi, UMTS, PTT, Bluetooth, IrDA si USB. Nokia E70 lucreaza cu Bluetooth Specificarion 1.2 si suporta urmatoarele profile: Basic Printing Profile, Generic Access Profile, Serial Port Profile, Dial-up Networking Profile, Headset Profile, Handsfree Profile, Generic Object Exchange Profile, Object Push Profile, File Transfer Profile, Basic Imaging Profile, SIM Access profile si Human Interface Device Profile. Din pacate lipseste profilul A2DP, care ar fi permis utilizarea suportului Bluetooth stereo.



Meniul pentru conectivitate



Telefonul permite conectarea la imprimanta, care este foarte importanta daca intentionezi sa folosesti imprimanta foarte des. Telefonul poate fi conectat la imprimanta prin Wi-Fi, USB sau Bluetooth. Conectarea USB se face numai prin cablu USB pentru transfer de date obisnuit, deoarece Nokia E70 nu are port USB normal.
Cel mai rapid transfer de date se face numai prin GPRS, EDGE sau 3G UMTS. Poti incerca conectarea prin Wi-Fi, iar in acest caz trebuie sa fii langa un hotspot Wi-Fi . Poti seta telefonul sa detecteze si sa se conecteze automat la un astfel de hotspot sau il poti cauta manual. Cand esti conectat, E70 creaza automat un punct de acces pentru hotspot si incepe sa foloseasca Internetul. Viteza de conectare depinde de distanta fata de hotspot si fata de provider.

Navigare confortabila

Nokia E70 are doua browsere – unul foarte bun si altul sarac. Cel sarac se pare ca este doar pentru serviciile simple, cum ar fi descarcarea de sonerii, fotografii, etc. Celalalt este foarte bun, daca nu din cele mai bune. Poate deschide pagini web la fel ca si un computer, iar la aceasta ajuta si displayul care este foarte mare. Modul orizontal al telefonului este foarte util cand vizualizezi paginile web. Poti vedea mai mult si mai bine cand folosesti telefonul in mod landscape.

Exista chiar si un cursor de mouse care merge surprinzator de bine si este usor de controlat. Afiseaza o mini-harta semi-transparenta atunci cand vizualizezi o pagina web. Mini-harta poate fi deasemenea accesata printr-un shortcut –tasta#8. “Zoom in/out” in pagina se face cu tastele “▪” si “#”. Este uimitor cat de mic este textul dar totusi ramane foarte lizibil.

Majoritatea site-urilor apar exact ca pe PC. Chiar si in cazul paginilor complexe, navigarea pe Internet se face rapid. Browserul incarca deasemenea clipuri Flash (dar nu pe toate, din pacate) si deasemenea nu are probleme nici cu scripturile Java.

Telefon business pana la urma

Mai mult decat orice Nokia E70 este un telefon business si pentru aceasta are multe dotari office. Are Word si Powerpoint care lucreaza foarte bine, “zoom in/out” in fisier, poti deasemenea sa creezi noi fisiere, comparabile cu cele de la Nokia N80, care pot citi documente office dar nu le poate insa edita.



Meniu • Document Word • Document Excel - Calendar



E70 are deasemenea un ceas dublu. Poti seta doua ore si date diferite, in doua zone diferite de pe globului. Calendarul cuprinde Month, Week, Day si To-do. Poti nota in calendar Intalnirile, Aniversarile, Memo si To-do si le poti seta alarma.

In meniul Organizer ai aplicatiile Notes, Converter, Calculator si Recorder. Cu ajutorul convertorului transformi moneda, aria, energia, lungimea, masa, puterea, presiunea, temperature, timpul,viteza si volumul. Daca deschizi tastatura QWERTY si apesi orice tasta, aplicatia Note porneste automat, ceea ce reprezinta un lucru foarte efficient. Calculatorul se foloseste simplu si cu usurinta. Din pacate Recorderul are doar un minut de inregistrare, la fel ca toate telefoanele smart de la Nokia.

PDF si ZIP sunt binevenite

Telefonul are o aplicatie PDF reader care este foarte folositoare daca ai nevoie sa deschizi un fisier in acest format. E70 are deasemenea aplicatia arhiva zip care deschide arhivele cu aceasta extensie.

Nokia a anuntat ca E70 va avea un joc preinstalat: Pro Golf Tour. Din fericire, instalarea de jocuri este o treaba foarte usoara si daca esti in apropierea unui Wi-Fi hotspot este o treaba de doua minute. Exista o aplicatie la E70 care se conecteaza la sever si iti da posibilitatea sa descarci jocul Pro Golf Tour. Nu exista nici un dubiu ca acest joc are o grafica departe de cea a jocului de golf de pe Sony Ericsson M600.

Stralucitor, mai ales daca ai mult de scris

Nokia E70 este un telefon remarcabil aproape in toate aspectele – tastatura QWERTY, display cu rezolutie inalta cu setul complet de optiuni de conectare. Designul controversat si timpul care ii trebuie sa se schimbe orientarea landscape in portret, nu sunt motive suficiente pentru ai crea telefonului o reputatie proasta. Daca va fi vandut la un pret rezonabil, nu exista nici un dubiu ca Nokia E70 va avea un succes urias.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea