Stiinta & Tehnologie

#paravant auto #paravant

Tot ce trebuie sa stii despre paravanturi auto

Odata cu venirea vremii calde iti vei dori sa conduci masina cu geamurile coborate, dar daca bate vantul sau ploua, experienta ta este intrerupta, deoarece apa si vantul incep sa faca condusul cu geamurile deschise incomod.

Exista o solutie pentru aceasta problema: montarea de paravanturi auto. Acestea au rolul de a reduce zgomotul produs de vant si a impiedica apa sa intre in masina daca tii geamul intredeschis in timp ce ploua.

In termeni simpli, daca discutam despre paravanturi auto, acestea sunt piese fabricate din plexiglas sau material plastic transparent, care se monteaza deasupra usilor masinii. In functie de calitatea paravanturilor alese, acestea vor proteja interiorul masinii dar vor imbunatatii si aspectul acesteia.

Paravanturile sunt construite cu o forma aerodinamica pentru a se incadra perfect in profilul masinii si o vizibilitate perfecta catre oglinzile laterale. Chiar daca ploua sau ninge, masina va putea fi aerisita iar geamurile se vor dezaburi mult mai rapid fara a se crea curent.

Daca faci calatorii scurte cu masina este chiar indicat sa optezi pentru coborarea geamurilor in favorea instalatiei de aclimatizare. Daca urmezi acest sfat, consumul de combustibil va fi mai redus si vei evita rularea la puterea maxima a motorului.

Cum alegem paravanturile auto

Daca ai luat decizia achizitionarii de paravanturi auto pentru masina ta, este important sa stii dupa ce criterii sa te orientezi cand le alegi dintre sutele de modele disponibile. Principale criterii sunt:

  • Numarul de componente – Paravanturile auto sunt comercializate in seturi de doua sau patru componente. Seturile formate din 2 componente sunt recomandate pentru automobilele in care circula doar doua persoane in majoritatea timpului. Pentru cei care au in general masina plina de persoane, paravanturile in seturi de patru vor fi mult mai utile pentru ventilarea acesteia.
  • Tipul de fixare – Fixarea paravanturilor se poate face in doua moduri diferite. Prima modalitate de fixare presupune folosirea de caneluri, ce sunt montate deasupra portierei. Canelurile sunt usor de montat si demontat dar exista riscul de a zgaria portiera. A doua modalitate de montare presupune folosirea de banda dublu adeziva, ce se fixeaza deasupra portierei. Banda este totusi mai dificil de montat.
  • Aspectul – Pentru acest criteriu trebuie sa iei in considerare doar preferintele personale. Totusi cele mai bune paravanturi sunt cele din plastic fumuriu, ce au abilitatea de a oferi protectie impotriva radiatiei UV.

Avantajele instalarii de paravanturi

  • Scade consumul de combustibil utilizat deoarece nu va fi nevoie sa pornesti instalatia de aclimatizare a masinii.
  • Pasagerii masinii au parte de un confort sporit. Cand temperaturile sunt ridicate este nevoie sa circuli cu geamurile deschise, iar paravanturile vor crea un ambient racoros in autoturism.
  • Paravanturile opresc ploaia sa intre in masina ta prin redirectionarea picaturilor de ploaie pentru a nu patrunde prin geamurile intredeschise.
  • Geamurile pot fi intredeschise chiar si pe timp de ceata, ploaie sau ninsoare fara a fi afectat interiorul masinii.
  • Folosirea de paravanturi reduce semnificativ zgomotul produs de vant cand geamurile sunt deschise.
  • Culoarea si materialul paravanturilor asigura protectia impotriva razelor solare si opreste aburirea geamurilor.
  • Daca conduci cu geamurile coborate la nivelul paravanturilor, vei avea parte de racoare, dar vei evita prafuirea masinii in interior.
  • Aspectul masinii este imbunatatit de instalarea unor paravanturi aerodinamice, construite pentru a se imbina perfect in structura automobilului.

Montarea paravanturilor auto

Paravanturile oferite de magazinul online nomadPARTS.ro au o modalitate usoara de fixare si instructiuni clare pentru acest lucru. Astfel ai optiunea de a le instala de unul singur sau a le instala la un mecanic.

Pentru cei ce doresc sa instaleze paravanturile in mod individual, vom enumera pasii necesari pentru fixarea cu banda dublu adeziva:

1. Geamurile sunt coborate si se incepe curatarea garniturilor. Dupa curatare se asteapta pentru uscarea suprafetei.

2. Se fixeaza paravanturile. prin dezlipirea benzilor adezive si introducerea acestora in garnitura usii urmate de paravanturile propriu-zise, pe care se apasa constant.

Este important sa fie asigurata o temperatura de minim 10 grade Celsius in timpul instalarii, pentru ca aderenta sa fie buna.

3. Dupa ce instalarea a fost terminata, geamurile sunt tinute ridicate cel putin 4 ore.

Procesul de intretinere a paravanturilor auto

Daca stii cum sa ai grija de lucruri, acestea vor arata mai bine si vor avea o durata de viata mult mai indelungata. Din acest motiv, am adunat cateva sfaturi pentru intretinerea paravanturilor:

  • Vrem sa amintim importanta curatarii garniturilor unde va fi lipit paravantul, deoarece acolo se aduna de obicei cantitati mari de praf si mizerie. Daca garniturile nu sunt curatate corespunzator, aderenta benzii dublu adezive va fi afectata si va aparea riscul dezlipirii paravantului in timpul mersului.
  • Este strict interzisa folosirea paravanturilor pentru deschiderea sau inchiderea usii deoarece le va fi afectata rezistenta si aderenta. La urma urmei scopul principal al paravanturilor este dirijarea curentilor de aer.
  • Pentru zilele reci, in care temperaturile scad sub 0 grade Celsius, evitati deschiderea geamurilor inainte de incalzirea masinii. Daca geamul este inghetat de garnitura usii este posibil sa deteriorezi macaraua acestuia.
  • Paravanturile se curata cu o carpa umeda, moale sau la spalatorie odata cu masina. Materialul din care sunt confectionate se poate zgaria usor, fiind sensibil la frecarea nisipului fin depus pe acestea.
  • Trebuie evitata deschiderea geamurilor sub nivelul paravanturilor atunci cand se conduce la viteze mari.  Acest lucru reduce riscul de dezlipire, de avariere a altor masini, de pierdere sau distrugere.

Avem nevoie de paravanturi pentru usile din spate?

Cand conduci cu viteze de peste 80 km este mai indicat sa deschizi geamurile din spate pentru a nu fi deranjat de zgomotul produs de vant si de rotile din fata pentru a avea parte de un aer improspatat.

Rezultatul este o conditionare naturala a aerului fara fi nevoie sa scazi puterea motorului sau sa cresti consumul de combustibil pentru a porni instalatia de aclimatizare.

Aerul conditionat al masinii poate fi folosit pentru calatoriile de durata mai lunga, deoarece atunci nu are loc racirea si incalzirea brusca a corpului.

Acestea sunt cele mai importante informatii despre paravanturi. Daca te-am convins sa incerci un set de paravanturi, te invitam sa vizitezi magazinul online www.nomadparts.ro. Aici vei gasi o gama variata de paravanturi pentru fiecare model de masina si toate informatiile necesare pentru a alege accesoriul ce se va potrivi automobilului tau.

Sursa foto: freepick.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea