Stiinta & Tehnologie

#apa calda #panouri solare

Tipuri de panouri solare pentru apa calda

Prin reducerea cantitatii de caldura care trebuie furnizata prin metodele conventionale de incalzire conventionala a apei, sistemele solare de incalzire a apei inlocuiesc direct energia conventionala cu energia regenerabila, reducand utilizarea energiei electrice sau a combustibililor fosili cu pana la 80%.

 

Sistemele solare de incalzire a apei de astazi s-au dovedit a fi extrem de  fiabile atunci cand sunt adaptate corect la clima si sarcina. Piata actuala consta dintr-un numar relativ mic de producatori si instalatori care ofera echipamente fiabile si un design de sistem de calitate, insa, variantele disponibile constau in sisteme de inalta calitate si bine optimizate in functie de nevoile pe care le aveti.

Instalarea unui sistem solar termic pentru incalzirea apei calde este o miscare inteligenta si benefica atat pentru mediul inconjurator cat si din punct de vedere financiar. Inainte de toate, este esential sa subliniem faptul ca exista doua tipuri de sisteme de panouri solare si exista panouri solare dedicate pentru incalzirea apei necesare intr-o locuinta. Altfel spus, exista panouri solare fotovoltaice care tranforma energia solara in electricitate si exista panouri solare termice care se folosesc de energia solara pentru incalzirea apei, diferentele fiind majore.

In ceea ce priveste principiul de functionare, sistemele termice solare utilizeaza un tip de oglinzi pentru a concentra lumina soarelui, aceasta fiind utilizata direct ca sursa de incalzire a apei calde menajere. In plus, deoarece energia termica solara produce numai caldura, ea are marele avantaj de a putea stoca energia termica produsa, ceea ce inseamna ca apa calda se va putea mentine chiar si in zilele cu mai putin soare pe cer. De asemenea, este recomandat ca un boiler solar sa aiba o forma cat mai compacta pentru a obtine cea mai buna eficienta energetica si a stoca cu succes energia.

Exista disponibile doua tipuri de panouri solare pentru apa calda: panouri solare cu tuburi vidate care se mai numesc si panouri solare nepresurizate, si panouri solare clasice, adica acele panouri plane sau presurizate cu rezervor deasupra tuburilor.

In cazul unui sistem de panouri nepresurizate, in interiorul lor exista un agent denumit glicol, un fel de solutie antigel care condenseaza, vaporizeaza si cedeaza caldura catre un colector-sursa. Acestea sunt printre cele mai utilizate tipuri de panouri solare pentru apa calda datorita unui raport calitate / pret foarte bun si climatului din tara noastra. Este de mentionat si faptul ca, pentru o functionare optima a sistemului, agentul termic, glicolul, necesita inlocuire la fiecare doi ani.

Panourile solare clasice pentru apa calda, adica sistemele cu panouri plane, au in componenta un material reflectorizant, asezat pe o serpentina si un sistem de tevi de dimensiuni mici prin care apa pur si simplu trece, moment in care se incalzeste si este trimisa catre instalatia din casa.

Atunci cand doriti sa achizitionati un kit panou solar apa calda, este esential sa tineti cont de cateva criterii importante precum bugetul pe care il aveti disponibil pentru o astfel de investitie si numarul de persoane care se traduce prin cantitatea de apa calda necesara. Pentru a investi sigur si inteligent intr-un sistem de panouri solare pentru apa calda, este necesar ca acesta sa nu fie nici subdimensionat dar nici supradimensionat. In cazul unui sistem subdimensionat puteti intampina probleme in ceea ce priveste cantitatea de apa calda iar in cazul unui sistem supradimensionat, pur si simplu veti cheltui in mod inutil bani pentru un produs pe care nu il veti utiliza niciodata la adevarata capacitate.

Pentru a avea garantia faptului ca ati investit inteligent, este recomandat sa apelati la profesionisti in domeniu. Veti beneficia de consultanta si montaj autorizat, precum si de servicii de mentenanta de inalta calitate prin care veti putea prelungi la maxim viata sistemului de panouri pentru apa calda pe care l-ati ales.

FOTO: solaro.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea