Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson T650 Review

Lansat acum aproape un an, Sony Ericsson T650 este urmasul altor copii din familia SE, T610 si T630.


1. Inceput
2. Efecte speciale
3. Muzica & Co
4. Concluzie

Armura aleasa

Nu pare credibil, dar modelul T650 este un fel de "frate" al lui W800, chit ca cele doua telefoane fac parte din clase total diferite. In randurile urmatoare nu voi face nici un fel e comparatie intre T650 si T610 sau T630, pentru ca cele doua din urma sunt mai mult decat invechite, iar noul model este mult mai avansat.

In primul rand telefonul este cel care a reinviat seria T a celor de la Sony Ericsson, care a cam fost data uitarii o data cu aparitia seriei K, Cyber-shot . Mergem mai departe si incepem prezentarea lui T650 , care vine placat cu o "armura" de metal, dar destul de subtire a nu traga prea mult la cantar, aceasta fiind o combinatie de plastic la interior si metal la exterior , altfel telefonul masoara 104 x 46 x 12,5 mm si cantareste de 95 de grame.

Fiind un termanial din gama "candybar" nu vom mai avea prea mult de inspectat. Fata telefonului este ocupata in mare parte de ecran si tastatura. Ecranul este de 1,9 inchi, TFT, cu rezolutie de 240 x 320 pixeli si 256.000 de culori. Din spusele producatorului , aceasta ar fi confectionat din minerale de sticla pentru a evita zgariaturile. Desi Sony Ericsson nu au cam facut nici o miscare in a perfectiona ecranele telefoanelor lor, T650-ul il are pe cel mai bun. Pe langa faptul ca este acoperit cu minerale de sticla pentru a nu se zgaria, imaginile nu "dispar" sub lumina directa a soarelui si culorile afisate sunt clare.

Deasupra ecranului, in partea stanga de afla senzorul de lumina si in partea dreapta camera VGA pentru teleconferinte. Intre cele doua gasim difuzorul. Sub ecran incep sa se insire tastele. Primele doua, asezate pe stanga si dreapta, sunt tastele de apelare respectiv inchiere apel, iar intre ele D-pad-ul. Multi fani Sony Ericsson s-au bucurat sa vada ca joystick-ul pana acum folosit de companie a fost inlocuit. Imediat langa butonul de navigare a D-pad-ului se afla alte doua butoane, in partea stanga cel de revenire la meniul anterior si un buton personalizabil si in partea stanga butonul C (cancel) si un buton de shortcuri.

Sub D-pad gasim tastatura alfanumerica standard. Butoanele lui T650 sunt "marunte" si ar parea ca sunt greu de folosit, dar utilizatorul isi va da seama foarte repede ca nu este asa mai ales ca va primi un raspuns tactil de la ele. In primul rand acestea aduc aminte de “pastilele" pe care modelul Sony Ericsson K810 le are. Folosind tastatura lui T650 exista sanse foarte mici sa apesi alta taste, pentru ca spatiul dintre ele este destul de mare si pentru degetele groase.

Latura stanga a telefonului este ocupata doar de slotul de incarcare sau atasare de casti, in timp ce latura dreapta are doua butoane, de volum si tasta dedicata camerei foto . Partea de jos a telefonului are doar orificiile pentru atasarea curelusei si microfonul, in timp ce latura de sus este incarcata de butonul de oprire/deschidere telefon si butonul de deschidere a capacului de bateria.

Partea inferioara, fabricata tot din metal, acopera bateria telefonului si camera foto de 3,2 megapixeli cu flash LED si autofocus; tot pe aceasta parte exista si un difuzor. Odata deschis telefonul, gasim bateria Litiu-Polimer BST-33 cu o capacitate de 930 mAh. Aceasta baterie confera telefonului o putere mult mai mare rezistand in jur de 4 zile de folosire in retea 3G. Cardul SIM de poate scoate doar daca este scoasa si bateria, dar slotul de card microSD (care poate ajunge maxim la 1 GB)este asezat in asa fel incat sa nu fie nevoie de oprirea telefonului.

Efecte speciale

Interfata lui T650 este cea pe care o avem de la Sony Ericsson de ceva ani. Este user-friendly, dar din pacate parca se doreste o mica schimbare, dar aceasta parere ramane impartita intre utilizatori. In prezent suntem obisnuiti sa avem "Flight mode"-ul prezent in telefoanele Sony Ericsson, dar pana la T650, modelele companiei nu aveau aceasta trasatura, in concluzie pentru aceea vreme telefonul a venit cu o mica inovatie.

In modul "standby" ecranul afiseaza informatii standard referitoare de ora, data, retea, conectivitate. Ajunsi in meniu, telefonul afiseaza icoanele lui in system de matrice. Spre diferenta de alte modele, T650 -ul vine cu suport Flash Lite si cu teme in Flash. Aceste teme par o nimica toata, dar au un efect foarte placut, mai ales ca unele dintre ele isi schimba culoarea in functie de ora. De exemplu dimineata fundalul telefonului este verde, spre pranz ajunge sa fie albastru, iar noaptea este albastru inchis si nu isi va schimba culoare pana dimineata in jur de ora sapte cand incepe sa devina iar verde.

In materie de mesaje, T650-ul suporta SMS-uri, EMS-uri, MMS-uri care au alocate o casuta postala si mesaje e-mail care au un inbox separat.Telefonul mai ofera RSS-feed-uri si foloseste browser-ul NetFront pentru navigari web. In rest agenda este standard cu alte modele Sony Ericsson.

Muzica ca maxim


Chiar daca nu este un telefon din gama Walkman, T650-ul are incorporat Walkman 1.0, care se gaseste si la alte modele Sony Ericsson, ca K800 sau K810. Player-ul muzical suporta formate MP3, AAC, AAC+, E-AAC+ si WAV, iar playerul media suporta formate WMA, M4A si MIDI. T650 -ul are si el egalizator, dar spre diferenta de Walkman-urile dedicate nu are functia de MegaBass. Player-ul video reda binisor videoclipurile, raul vine din faptul ca nu are comenzi de fast-farward. Daca esti satul din muzica din dotare, telefonul are incorpotat radio FM si poate inregistra pana la 20 de posturi radio.

Memorie pentru toate

Telefonul nu sta cel mai bine la capitolul memorie, avand 16 MB integrati si vine la pachet cu un card microSD de 256 MB. Daca nu ti se pare destul ai totusi posibilitatea sa extinzi memoria cu un card separat microSD de pana la 1 GB. In prezent acest lucru nu mai "incalzeste asa multe inimi", dar atunci cand T650 a fost lansat era destul de mult. Totusi, 1 GB este destul pentru un telefon care nu este nici Walkman, nici Cyber-shot.

Ce inseamna 3 MP?

Camera foto a aparatului este de 3,2 megapixeli, dar de obicei acest lucru inseamna 3 megapixeli. Totodata T650-ul dispune de autofocus si flash LED. Meniul si modul de functionare al camerei este acelasi ca la K800 Cyber-shot, plus ca aceasta ofera moduri de fotografiere ca night mode, self-timer, panorama, frames si "rafala" foto, adica mai multe cadre fotografiate intr-un interval de 1,5 secunde.

Chiar daca T650-ul are o camera care poate sa concureze cu modelul K800, pozele sunt de o calitate mai indoilenica decat cele facute de un Cybershot . Unele poze au prea accentuata nuantele de rosu, dar in mare, aparatul face poze bunicele respectand culorile, pastreaza o rezolutie buna si zgomotul de imagine este tinut sub control.

Meniul de poze este usor de folosit si este foarte asemanator cu cel care se gaseste si in modelul K800. Poti alege sa vizualizezi pozele in modul Timeline si astfel telefonul le va afisa in functie de data in care au fost facute. Cat despre inregistrarile video, modelul nu exceleaza, tot ce poate sa faca fiind filmari de rezolutie mica, QCIF.

Mr. President ... We have contact!

Spre diferenta de multe modele Sony Ericsson, T650 nu dispune de conectivitate EDGE si isi face "vizitele" pe internet prin GPRS sau 3G. Paginile web nu sunt o problema pentru acest telefon, browser-ul NetFront facand o treaba destul de buna. Telefonul suporta continut format pentru HTML 4.01, xHTML 1.0, CSS, Java script si WAP 2.0. si suporta protocoale de securitate ca SSL/TLS. Transferul de date se face prin portul USB sau Bluetooth-ul cu A2DP. Acest lucru lasa utilizatorul sa asculte muzica prin intermediul unor casti wireless conectate.

La final...

Chiar daca nu este cel mai recent terminal de pe piata, Sony Ercisson T650 a fost si probabil va mai ramane ceva vreme unul din cele mai destepte telefoane. Reuseste sa imbine foarte bine un look simplu, dar elegant cu cele mai importante nevoi ale utilizatorului legate de un telefon mobil.

Partea cea mai "grava" a telefonului consta in rezolutia foarte mica pe care o are la capturile video, doar 15 fps cu rezolutie QCIF, acest lucru fiind prea "josnic". Acest model a fost binevenit la acel moment pentru ca a linistit putin "spiritele" care asteptau in acel moment un model SE cu o camera foto de 5 megapixeli.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea