Stiinta & Tehnologie

#review #telefon mobil #fun & games #sony ericsson f305

Sony Ericsson F305 Review

Primul dintr-o seria noua a companiei, modelul sony ericsson f305 este un terminal dedicat pentru jocuri, fiind probabil una din primele tentative ale celor de la Sony Ericsson de a crea un telefon/ consola de joc .

Modelul F305 nu este un PSPhone asa cum se zvonea, dar infatisarea lui si incarcatura de la bord il duc cu un pas mai aproape de a fi luat drept consola de joc.

Nu sunt primii

Pe de alta parte, compania Sony Ericsson nu este prima care a incercat sa realizeze un telefon/consola de joc. Inaintea lor, finlandezii de la Nokia au lansat terminalele speciale cu platforma N-Gage care din pacate nu au avut un succes prea mare. Totusi, serviciul de jocuri N-Gage a rezistat timpului si se prezinta chiar foarte bine.

Sony Ericsson F305 se chinuie mai mult pentru ca sta in umbra consolei PSP si fiind un telefon entry-level lucrurile nu sunt tocmai roz. In ciuda acestor "incoveniente", terminalul este o surpriza mai mult decat placuta si in acelasi timp o briza de aer proaspat in industria de telefoane mobile.

Gamerhead

Sony Ericsson F305 a fost anuntat in luna iunie a acestui an si lansat in luna noiembrie 2008. Tot atunci a ajuns si pe rafturile magazinelor de specialitate din Romania. Asa cum am spus si mai devreme, modelul F305 face parte dintr-o familie noua a celor de la Sony Ericsson, F (prescurtare de la Fun & Games).

Modelul masoara 96 x 47 x 14,6 mm si cantareste 97,5 grame. F305 este un slider, disponibil in doua culori, alb si negru. Ambele modele au partea frontala a carcasei din plastic lucios, iar cea dorsala din plastic mat. Fiecare telefon vine la pachet cu un capac al bateriei separat cu model. Punctele forte ale lui F305 sunt clare: design si capabilitatile de consola de joc.

Se pare ca accentul s-a pus mult si pe infatisarea telefonului. Materialele folosite sunt de calitate, telefonul fiind invelit intr-un plastic placut la atingere si solid, care nu atrage amprente sau zgarieturi si nici nu se deterioreaza usor. Telefonul are doar 14 mm grosime si atunci cand este deschis, tastatura si butoanele de navigare se lumineaza.

Partea frontala a telefonului este ocupata in mare parte de ecranul de 2 inchi TFT cu 256.000 de culori si rezolutie mult mai modeste fata de ce suntem obisnuiti, de doar 176 x 220 pixeli. Sub el de afla sase butoane, plus cel central de navigare in patru directii.

Butoanele in D-pad sunt asezate astfel: in partea stanga sus avem avem butonul corespunzator meniului de muzica, sub el butonul de apelare si sub al doilea o tasta/shortcut dedicata meniului de jocuri pentru o "apelare" mai rapida. In partea stanga sus avem tasta de Contacte, sub ea cel de terminare/respingere apel si deschidere/inchidere telefon. Sub aceasta se afla butonul C (Cancel).

Daca telefonul se afla in modul de redare de muzica sau de jocuri, butonul din mijloc va fi folosit pentru navigarea in meniurile player-ului. Sagetile sale indica, evident, functiile de "skip" inainte sau inapoi, cel din mijloc de Play sau Stop, iar apasarea in sus sau jos redirectioneaza utilizatorul in playlist-ul disponibil. Daca a fost selectat un joc, tastele D-pad-ului iau alte functii, cele indicate de jocul respectiv.

Tastele de control de joc nu sunt doar cele din D-Pad. Deasupra ecranului, Sony Ericsson F305 mai are inca doua taste dedicate ,  insemnate cu X si 0. Acestea se vor activa cand utilizatorul acceseaza un joc. In mod stand-by cele doua taste preiau rolul de butoane ale caremei foto , X-ul accesand diferite fisiere din memoria telefonului, cartela SIM sau cardul M2 de memorie, iar 0-ul imaginile stocate pe telefon.

Telefonul se deschide prin glisare si odata facuta aceasta actiune, va fi scoasa la iveala tastatura alfa-numerica. La prima vedere, tastele par tactile. Chiar daca tastatura este complet plata, butoanele sunt delimitate bine intre ele si  folosirea lor este extrem de simpla si rapida.

Partile laterale au si ele utilitatile lor. Pe stanga gasim slotul de incarcare/casti/cablu USB, in dreapta butonul de volum si cel dedicat camerei foto, iar in partea superioara slotul de card si orificiul pentru atasarea curelei se siguranta. Partea dorsala este dotata cu doua difuzoare amplasate unul langa camera foto de 2 MP si celalalt la baza telefonului. In mijloc se afla capacul care acopera bateria.

In cazul lui Sony Ericsson F305, avem de-a face cu un acumulator standard Litiu-Ion, care rezista pana la 400 de ore in modul stand-by si pana la 8 de convorbiri sau folosire intensa.

Gamer-brain

Meniul telefonului este foarte simplu, foarte intuitiv, practic clasicul meniu Sony Ericsson. Acesta se activeaza apasand tasta principala din mijloc. Meniul lui F305 este format din icoane asezate pe patru randuri si trei coloane. In modul stand-by, ecranul telefonului afiseaza semnalul, capacitatea bateriei, ora, data, operatorul de telefonie mobila si submeniurile.

La capitolul mesagerie, terminalul se prezinta ca un mid-ranger. Suporta SMS-uri, MMS-uri, mesaje e-mail si instant. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand mesajele e-mail isi pastreaza un inbox separat. Totodata, mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMAP4 si POP3, plus atasamente de imagini.

Jocuri

Sony Ericsson F305 este un telefon/consola de joc. Vine dotat cu senzori de miscare care sunt folositi la diferitele jocuri pe care le are la bord. Spre deosebire de terminalele cu suport pentru platforma N-gage, utilizatorul nu trebuie sa descarce jocurile pe telefon. Mai mult, toate jocurile sunt in versiunea integrala, nu variante demo.

Modelul F305 vine cu 11 jocuri: Black Bass Fishing, Bowling, Jockey, Tropical Madness, Sims 2 pentru telefoane mobile, Racing Fever GT, Quadro Pop, Lumines Black Challange, JC Does Texas, Jewel Quest si Asteroids. Unele dintre jocuri, ca Black Bass Fishing sau Bowling se folosesc de acesti senzori. Alte titluri au nevoie doar de indemanare la butonare.

Muzica de jucaus

Functia Walkman este una dintre principalele trasaturi, acesta fiind un terminal dedicat divertismentului. MP3-player-ul incorporat este cea mai recenta versiune de Walkman 3.0 si suporta formate MP3, AAC, AAC+ si eAAC+. Melodiile sunt sortate dupa artist si album. Utilizatorul are totusi posibilitatea sa isi creeze propriile playlist-uri. Telefonul vine cu functii destul de importante de Loop, Shuffle, stereo enhancement si setari de egalizator. Totusi, spre deosebire de alte terminale Sony Ericsson, acest telefon nu dispune de egalizatorul cu functie de Mega Bass si are doar setari manuale.

Melodiile sunt stocate pe memorie de 10 MB, dar pachetul vine cu inca un microSD de 512 MB. Totodata, optiunea TrackID este nelipsita. Cand vine vorba de transferul de muzica, poti sa optezi pentru transferul clasic prin simplu USB, dar se recomanda ca transferul sa se faca printr-un program de comprimare. Daca esti satul de muzica stocata, modelul F305 are radio FM incorporat si functionalitati RDS. Pentru ascultarea lui va fi nevoie de atasarea castilor care au rol de antena.

Telefonul vine cu casti atasate care se conecteaza la telefon prin mufa proprietara Sony Ericsson. Din pacate, nu exista mod de a inlocui castile in cazul in care cele din pachet nu te multumesc. Terminalul nu are mufa de 3,5 mm pe fir ca alte telefoane Sony Ericsson. Sunetul redat de Sony Ericsson F305 este bun (cel putin prin difuzoarele stereo exterioare). La casti lucrurile se schimba. Nu ai partea de un sunet rau, dar este de o calitate inferioara unui Walkman.

Camera foto modesta

Spre deosebire de alte slidere, camera foto a lui F305 nu este ascunsa in interiorul telefonului. Pentru a capta imaginea, vei folosi butonul mare, de navigare, care acum are rol de declansator sau cel dedicat de pe latura dreapta.

Cei 2 megapixeli inseamna o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli, iar calitatea este acceptabila, mai ales ca discutam despre un telefon entry-level. Totusi, e imposibil sa nu observam minusul, adica absenta flash-ului. Imaginile captate in lumina buna nu pot fi criticate mult, dar seara sau in locuri intunecate sau cu lumina moderata va fi imposibil sa faci o poza decenta.

Sony Ericsson F305 nu are autofocus, iar camera este in stare sa faca inregistrari video la o rezolutie QCIF de 176 x 114 pixeli, mai ales ca minimul la multe alte telefoane este de capturi video in rezolutie QVGA sau VGA.

Chiar daca nu are autofocus sau flash, camerei nu ii lipsesc efectele de imagini - Negative, Sepia sau Grayscale. Camera are si mod de noapte sau de fotografiere panoramica.

Conectivitate

Conectivitatea lui F305 nu este ceva iesit din comun. Navigarea pe internet, se face prin EDGE si prin browser-ul NetFront. Desi are ecran destul de mic de "dat pe net", ai posibilitatea de a vedea pagini web in versiune landscape.

Telefonul mai are si Bluetooth cu A2DP care poate fi folosit pentru transfer de date la distante mici si stream de muzica pentru casti. Telefonul mai poate fi conectat la PC prin USB si nu este nevoie de nici un program special pentru transfer de date.

Ultimul cuvant

Sony Ericsson F305 este un telefon dedicat celor tineri care au ce face cu cele 11 jocuri din dotare si cu muzica. Terminalul are un design placut, subtire, aerisit si deloc sobru, chiar daca este dinsponibil doar in culori monocrome.

Singrule comentarii negative vor fi cele legate de camera foto si calitatea sunetului in casti. Terminalul nu are rivali, deoarece telefoanele cu platforma N-Gage Nokia, sunt deja "antice" si mult prea mari pe langa compactul F305.

Galerie foto Sony Ericsson F305

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea